2022 was zacht uitgedrukt een bewogen jaar. Veel negatief nieuws behaalde overal de voorpagina’s, maar er waren ook meer dan genoeg positieve ontwikkelingen het afgelopen jaar. We werpen een blik op de 10 interessantste trends uit 2022, om zo een overzicht te krijgen van wat 2023 ons allemaal zou kunnen brengen.
Voor Ethereum zal 2022 de boeken ingaan als het jaar van The Merge. Staken op de chain was al een gevestigde trend in 2021, maar in 2022 groeide het naar nieuwe hoogten.
Volgens onderstaande grafiek werd er in 2022 bijna 7 miljoen ETH op het netwerk gestaked, en het aantal validators groeide met meer dan 215.000:
Dit betekent dat we het nieuwe jaar beginnen met 15.84 miljoen gestake’te ETH, dat 13,14% van het totale aanbod is. Een mooi jaar dus voor ETH met de succesvolle Merge!
In het begin van 2022 was er de verwachting dat Ethereum op zou schalen via L2-rollups. Deze geruchten zijn werkelijkheid geworden, met L2’s zoals Optimism & Arbitrum die het hele jaar door aanzienlijk groeiden.
Zo groeide ze flink in het aantal actieve adressen. Ook de dagelijkse transacties zagen een flinke toename. In de eerste helft van het jaar verwerkten Optimism & Arbitrum samen minder dan 200.000 dagelijkse transacties. In het vierde kwartaal bereikte dit cijfer regelmatig de 1 miljoen! Daarnaast bespaarden gebruikers flink wat transactiekosten via layer-2’s t.o.v. Ethereum. En tenslotte wonnen de layer-2’s steeds meer terrein op het gebied van de totale hoeveelheid ‘gas’ die netwerken gebruikten.
>>> Bij Beursbrink merkten we deze interessante trend ook al op. Lees daarom zowel dit artikel, als ook dit artikel voor meer informatie over de sterke prestaties van Optimism & Arbitrum!
Dit jaar zagen we de opkomst en ondergang van meerdere grote platforms – zoals LUNA/UST, Celsius, Voyager, Blockfi en recentelijk FTX/Alameda. Dit beschadigde het (al wankele) vertrouwen van mensen in gecentraliseerde platforms en leidde tot luidere oproepen om terug te keren naar crypto’s gedecentraliseerde ethos en zelfbeheer.
Dit gebeurde dan ook werkelijk. Als we de CEX-uitstroom van het gehele jaar bekijken, zien we stijgingen rond de tijd van grote uitbarstingen in mei, juni en november:
De vlucht naar veiligheid in decentrale portemonnees vond dus overduidelijk plaats, maar de langetermijneffecten op het Ethereum-ecosysteem en de bredere crypto-ruimte zijn onbekend en zullen in 2023 in de gaten moeten worden gehouden.
Een berenmarkt zorgt er natuurlijk voor dat beleggers de veiligheid opzoeken, en in 2022 was dit niet anders.
Beleggers trokken hun stablecoins terug uit smart contracts, waarbij het aandeel van DAI, USDC en USDT in handen van smart contracts het hele jaar door kelderde met merkbare pieken:
De daling van het aantal stablecoins komt enerzijds door de daling van rentes op de blockchains door lagere token prijzen. Enkele van de veiligste DeFi yield-producten daalden bijvoorbeeld met meer dan 90%. Anderzijds zijn de rentes in het traditionele financiële systeem gestegen nadat centrale banken deze in rap tempo zijn gaan verhogen.
Het percentage stablecoins in smart contracts kan interessant zijn om te monitoren in 2023, aangezien het een goede indicator kan zijn voor het algehele sentiment in de markt.
De bekendste NFT marktplaats OpenSea begon dit jaar zeer dominant, waarbij het van begin 2022 tot het voorjaar goed was voor >90% van het totale handelsvolume. Echter hebben hebben concurrenten, en met name ‘Blur’ in Q4, sindsdien een significant percentage aan handelsvolume weten te winnen:
OpenSea behoudt een sterke voorsprong als het gaat om transacties en unieke gebruikers, maar je zult nog steeds merken dat de concurrentie in 2022 terrein wint:
Het is ook niet zo gek dat de concurrentie toenam in 2022, gezien OpenSea meer dan $820 miljoen aan platformkosten heeft verdiend. Dat is een verleidelijke taart om een stukje van te proberen, dus het zou ons niet verbazen als er in 2023 nog meer concurrentie en nieuwe starters komen.
De hoeveelheid on-chain leverage (leningen) is in 2022 drastisch verminderd met -76% in Open Interest (OI) bij Ethereum’s toonaangevende uitleenprotocollen:
Dit werd veroorzaakt door verslechterende marktomstandigheden en het opblazen van verschillende beruchte fondsen met een te hoge hefboomwerking. Slechts $1,1 miljard van de $14 miljard (~ 8%) aan OI-reductie was echter afkomstig van liquidaties, wat aantoont dat het grootste deel van de afwikkeling op een “ordelijke” manier plaatsvond.
Om de zaken optimistisch te bekijken, zou je kunnen zeggen dat deze protocollen wel een zware stresstest hebben doorstaan het afgelopen zware jaar!
Begin 2022 leek de NFT-handel te exploderen en bereikte voor het eerst een wekelijks volume van enkele miljarden dollars. Terugkijkend weten we nu dat veel van dat torenhoge volume niet was wat het leek. Veel trades waren namelijk wash trades.
Wash-trading is een vorm van marktmanipulatie waarbij gebruikers NFT’s verhandelen tussen verschillende portemonnees die ze bezitten, meestal met als doel handelsbeloningen te verzamelen of statistieken van een specifiek stuk of verzameling te verbeteren.
In januari, het hoogtepunt, was maar liefst 80% van het NFT-handelsvolume wash trading. Over het gehele jaar was wash trading goed voor 58% van het NFT-handelsvolume!
De opkomst van wash-trading was nauw verbonden met de lancering van nieuwe NFT-marktplaatsen die token rewards boden voor handelen, zoals LooksRare en X2Y2. Zolang deze beloningen bestaan, zal wash trading blijven.
In 2021 begonnen veel grote merken uit de rest van de wereld hun tenen in crypto en in het bijzonder NFT’s te steken. In 2022 sprongen sommigen er volledig in en zagen in sommige gevallen ook verrassend succes.
Merken als Nike, Dolce & Gabbana, Tiffany, Gucci, adidas en Time Magazine voerde allemaal 8-cijferige succesverhalen uit:
Het grootste deel van dit succes kwam uit het begin van het jaar, toen de NFT-markt nog brulde en de hype nog niet was bedaard. In Q3 en Q4 daalden de royalty-inkomsten flink (hoewel het nog steeds honderdduizenden per maand bedraagt). De successen van begin 2022 lieten wel de potentie van het concept goed zien.
Het op de blockchain zetten van activa uit de fysieke wereld, is al langer besproken. Er is op dat vlak nog een lange weg te gaan, maar in 2022 zijn wel enkele belangrijke eerste stappen gezet.
Zo heeft bijvoorbeeld de uitgever van de decentrale stablecoin DAI, MakerDAO sinds dit jaar RWA’s als onderpand ingepast. Dit onderpand blijkt een succes, want het groeide met maar liefst +3.641%!
Onlangs schreven we een artikel over het succes van MakerDAO’s RWA-onderpand, die je via deze link terugvindt.
We kunnen zeggen dat, hoewel het nog in de kinderschoenen staat, de mix van DeFi met de echte wereld in 2022 van start ging – en zeker zou kunnen versnellen in 2023. Leidinggevenden bij fondsbeheerder VanEck verwachten dat in 2023 $25 miljard aan off-chain activa getokeniseerd zal zijn.
Futures handelsplatformen, ook wel “perps” genoemd, zijn een financieel instrument dat bekend is in de wereld van legacy finance. Gedurende 2022 werden ze ook een belangrijker onderdeel van DeFi.
Een jaar geleden waren er slechts een handvol perp-protocollen en meestal een paar honderd dagelijkse gebruikers. Sindsdien is het aantal dagelijkse gebruikers het afgelopen jaar met ~30-40x gegroeid en zijn er talloze nieuwe platforms gelanceerd:
Arbitrum kwam naar voren als een van de belangrijkste platforms voor perp-handel, waarbij marktleider GMX het hele jaar door een solide groei in volume en gebruikers zag.
Naast het vele slechte nieuws en lage koersen in 2022, hebben we dus wel mooie achtergrond ontwikkelingen kunnen zien!
——
Lees ook deze artikelen:
Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.
Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.
U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).
Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.
Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.
BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.
Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Crypto Cashflow
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.