- 19 februari 2019
door MICHIEL RIETVELD

Beleggingsfonds – Beste beleggingsfondsen 2019

Als belegger heb je de keuze: ga je alles uit handen geven, of ga je zelf beleggen? En als je zelf gaat beleggen, heb je weer een breed scala aan instrumenten om je portefeuille mee in te richten. Verreweg het meest populaire product, is een beleggingsfonds.

In dit artikel leggen we je graag uit waarom beleggingsfondsen zo populair zijn bij beleggers en wat beleggingsfondsen precies zijn.

Wat is een beleggingsfonds?

Stel je voor: je begint net met beleggen en hebt een groep vrienden, of familie die ook starten met beleggen. Jullie besluiten om samen een portefeuille in te richten. Iedereen stort 5000 euro, waarbij jullie alles op één account zetten. Laten we er voor het gemak vanuit gaan dat je een grote familie hebt, van ongeveer 20 familieleden die meedoen. Totaal komt er dus 100.000 euro beschikbaar om te beleggen. Als de waarde van de portefeuille stijgt naar 120.000 euro, dan wordt dit bedrag weer gedeeld door 20 familieleden, wat resulteert in een bedrag van 6.000 euro (1.000 euro winst, per familielid).

Dat is in het kort, hoe een beleggingsfonds werkt. In principe is een beleggingsfonds niets meer dan mandje met geld van verschillende investeerders. Het ingelegde vermogen wordt beheerd door professionele beleggers. Vaak zijn er hele teams bezig met verschillende beleggingsfondsen, om zo een maximaal rendement voor de aandeelhouders van dat fonds te verwezenlijken.

Professionals voor u aan het werk

Als u investeert in een beleggingsfonds dan legt u dus het lot van uw geld in handen van de professionals die voor u beleggen. Dat heeft een groot voordeel: De professionals zijn gespecialiseerd in beleggen en weten daarom – vaak beter dan u – op welke manier zij een hoog rendement moeten behalen. Maar elk voordeel heeft een nadeel. Zo kosten de professionals wel geld. Vaak zijn de kosten een vast percentage per jaar. Meestal een paar procent. En bovendien, is het absoluut geen garantie dat professionals een beter rendement kunnen scoren dan het marktgemiddelde. Sterker nog: er zijn meer dan voldoende fondsen die slechter presteren dan de benchmark.

Waar het beleggingsfonds in belegt, verschilt per fonds. Er zijn fondsen die zich richten op bepaalde sectoren, zoals technologie, vastgoed of groene energie. Er zijn ook beleggingsfondsen die zichten op indices, zoals de AEX of S&P 500 (de grootste Amerikaanse aandelenbeurs). Overigens hoeven beleggingsfondsen niet alleen maar in aandelen te beleggen. Obligaties kunnen bijvoorbeeld ook onderdeel zijn van de beleggingsportefeuille van en fonds.

De beste beleggingsfondsen

Er zijn enorm veel mogelijkheden om te beleggen, zo ook met fondsbeleggen. Maar hoe beleg je in het beste fonds? Tja, dat is een hele lastige. Want uiteindelijk zijn de meeste beleggingsfondsen niet in staat om de markt te verslaan. Kijk maar eens naar onderstaande tabel, dat is een tabel uit het rapport van de SPIVA, die becijfert in hoeverre professionals in staat zijn om de markten te verslaan. De resultaten zijn schokkend: 95% van alle professionals, is niet in staat om het consistent beter te doen dan de markt.

Met dit in het achterhoofd, is het heel lastig om een goed beleggingsfonds te selecteren. Want als je weet dat ongeveer 1 op de 20 professionals echt de moeite waard is om in te beleggen, mag je jezelf afvragen of het niet beter is om gewoon op zoek te gaan naar aandelen, in plaats van naar goede fondsen: de kans dat je een goed aandeel vindt, is misschien wel groter dan het vinden van de 5%.

Daarom zijn wij ook niet een hele grote fan van beleggingsfondsen. De meeste fondsen zijn duur, leggen het af tegen de markt (en dus een indextracker) en vereisen bovendien nog een hoop research van de belegger die in zo’n fonds wenst te beleggen.

Gelukkig zijn er jaarlijks bedrijven die zich toeleggen op de research van fondsen. Morningstar is een van de bekendste bedrijven ter wereld, maar er zijn ook genoeg mediabedrijven die ieder jaar onderzoek doen naar de beste fondsen.

Forbes is daar een van.

Volgens Forbes zijn dit de beste beleggingsfondsen ter wereld over een periode van 5 jaar zijn:

  • Fidelity Contrafund, 16,85%
  • American Funds Growth Fund of America, 16,15%
  • Fidelity 500 Index Fund, 15,07%
  • American Funds Fundamental Investors Fund, 15,03%
  • Vanguard 500 Index Fund, 15,01%

De meeste van deze fondsen worden actief beheerd. Dat wil zeggen dat dat de specialisten binnen het fonds activa kopen of verkopen wanneer zij denken dat dat nodig is. Hierdoor kan een hoger rendement dan een index worden behaald. Dat is overigens geen garantie, want zoals bovenstaande tabel al aangaf: de meerderheid van fondsmanagers, is niet in staat om de index te verslaan.

Zelf een beleggingsfonds selecteren?

Bovendien zijn er veel verschillende beleggingsfondsen. In bovenstaand rijtje met beste fondsen, ziet u dat er heel veel Amerikaanse fondsen zijn die goed hebben gepresteerd. Dat mag ook wel, want de Amerikaanse beurzen hebben over de afgelopen 5 jaar een veel beter parcours afgelegd dan bijvoorbeeld Chinese beurzen.

En dat is iets om als belegger rekening mee te houden: er zijn verschillende beleggingsfondsen in verschillende beleggingscategorieën. Het is dus heel belangrijk om je niet blind te staren op het rendement dat in een jaar is gehaald.

Het is veel beter om te kijken naar een logische benchmark. Dat houdt in dat je als belegger de prestatie van het fonds afzet tegen de prestatie van een referentiepunt. Beleg je bijvoorbeeld in een AEX-fonds? Dan is het goed om de prestatie van dit fonds af te zetten tegen de prestatie van de AEX-index in dezelfde periode.

Maar beleg je in een obligatiefonds? Dan is het veel logischer om te kijken naar een obligatieindex en niet naar een aandelenindex.

Wil je dus op een juiste manier op zoek naar een goed beleggingsfonds? Dan ben je best even bezig. Maar Morningstar, kan je daarbij helpen. In een enorme database, hebben ze verschillende fondsen gerangschikt. Daarbij wordt vooral gekeken naar historische data, waarbij je snel en een goed inzicht kan krijgen in het fonds en de performance. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het een goed referentiekader is voor toekomstige performance, maar in dit geval is iets beter dan niets.

Verschillende beleggingsfondsen:

Er zijn ontzettend veel verschillende beleggingsfondsen. Maar de meest voorkomende fondsen zijn toch wel:

  • Aandelenfondsen
  • Gemengde fondsen (fondsen met aandelen, obligaties, cash)
  • Sectorfondsen (technologie, valuefondsen, groeifondsen)
  • Vastgoedfondsen
  • Obligatiefondsen

Dat geeft direct aan, waarom fondsen in sommige gevallen heel interessant kunnen zijn. Heb je bijvoorbeeld zelf weinig kaas gegeten van een vastgoedbelegging? Dan is een mooi vastgoedfonds de moeite waard. Je kan dan op een eenvoudige manier in je portefeuille spreiden naar vastgoed, waarbij de professionals het fonds beheren.

Dan moet je natuurlijk wel even de goede fondsen selecteren 😉

Groenfondsen

Een andere categorie, zijn groenfondsen. Dit zijn fondsen die bijvoorbeeld beleggen in groene beleggingen (zoals duurzame energie, of millieuverbeteringen). De fondsen van ASN zijn daar het bekendste voorbeeld van.

Met veel van deze fondsen krijgt u bovendien een fiscaal voordeel. Zo heeft u met een groenbeleggingsfonds in 2019 een vrijstelling op belastingen tot 58.540 euro (zonder fiscale partner) of tot 117.080 euro (met fiscale partner).

Daarnaast geniet u met groenfondsen een heffingskorting van 0,7% over het bedrag van de vrijstelling.

Het alternatief voor beleggingsfondsen: ETF’s

Hoewel wij geen grote fan zijn van beleggingsfondsen, staan we wel volledig achter ETF’s. Een ETF is eigenlijk een betere variatie op een beleggingsfonds.

Een ETF is eigenlijk niets meer dan een beursgenoteerd fonds. Met andere woorden: het fonds, heeft een aandelennotering. Waardoor je op ieder moment van de dag (tijdens handelstijden) het fonds weer kan verkopen.

Eigenlijk beleg je als belegger dus in een fonds, maar met de verhandelbaarheid van een aandeel.

Toch zullen de meeste ETFs bij beleggers bekend staan als ‘indextrackers’. Dat zijn instrumenten die de performance van een index heel nauw volgen (tracken). Een ETF loont zich hier heel goed voor, omdat je de ETF net zoals een aandeel kan verkopen of kopen tijdens reguliere handelstijden.

Heel veel beleggingsfondsen kunnen dat niet: de meeste bancaire fondsen kan je alleen maar bij je eigen bank kopen, vaak met specifieke instap- en uitstapeisen. Maar ETFs kan je bij iedere goede broker verhandelen.

Zijn fondsen interessant?

Wat we met dit artikel vooral duidelijk willen maken: een beleggingsfondsn klinkt in veel gevallen als een logische keuze voor de inrichting van een portefeuille. Maar het loont de moeite om heel kritisch naar fondsen te kijken.

De meeste fondsmanagers zijn namelijk niet in staat om goed te presteren. Je kan je dan afvragen, of je zo’n fondsmanager wel een hoge fee verdient. Het is namelijk niet ongewoon om 4% van het belegde vermogen aan kosten te rekenen voor een fonds. Dat betekent dat je voor iedere belegde 10.000 euro, makkelijk 400 euro kwijt bent per jaar. Best duur betaald, als je een manager hebt die het slechter doet dan een benchmark.

Natuurlijk zijn er uitzonderingen. En er zijn ook gevallen waarin een fonds overduidelijke meerwaarde kan bieden. Als je bijvoorbeeld op een simpele manier toch in een sector wenst te beleggen, waar je zelf weinig vanaf weet.

Maar als het even kan, gaat onze voorkeur altijd uit naar een ETF. Die zijn eigenlijk altijd goedkoper dan fondsen en makkelijker verhandelbaar. Terwijl ze vaak precies hetzelfde doen. Lees hier meer over beleggen voor beginners.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit

Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Albert Eekers
2 jaren geleden

Goed en helder verhaal

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.