x

Blockchain

Kennisbank
Blockchain

Wat is een blockchain?

Een blockchain is de onderliggende technologie van bijna alle cryptomunten of tokens. Het is een netwerk van verschillende computers die met elkaar in verbinding staan middels een software client. De Bitcoin blockchain is bijvoorbeeld een netwerk van tienduizenden computers die met elkaar in verbinding staan via de Bitcoin Core software.

De taak die een blockchain volbrengt is het bijhouden van een groot databestand. In tegenstelling tot de meeste databestanden is een blockchain gedecentraliseerd, omdat het door verschillende computers wordt onderhouden.

Door deze decentralisatie heeft een blockchain twee belangrijke eigenschappen: het is transparant (data is door iedereen in te zien en te controleren) en het is resistent tegen manipulatie (een partij als een overheid of bedrijf kan data niet naar de eigen hand zetten).

Bij de Bitcoin is dit databestand alle bitcoin transacties die ooit zijn gedaan. Het databestand houdt bij wie hoeveel bitcoins heeft en iedereen heeft hier inzicht in (omdat het decentraal is). Daarnaast zijn er ook een stuk complexere databestanden van blockchains. Bijvoorbeeld die van Ethereum, omdat Ethereum gebruikt maakt van smart contracts.

De blockchain is wel een relatief nieuwe technologie en werkt daarom nog niet perfect. Dit komt door het Blockchain Trilemma.

Concreet

Als je een blockchain wil gebruiken, zal je de cryptomunt of token achter het computernetwerk moeten hebben. Als je bitcoins wil versturen via de Bitcoin blockchain moet je van je transactie een fractie bitcoins afstaan aan de computers in het netwerk, zodat deze het netwerk kunnen onderhouden en jou transactie in het databestand kunnen updaten.

In 2021 werden iedere dag 175 miljoen bitcoins per dag verstuurd tegen een gemiddelde prijs van 47.449 dollar. Grote blockchains verhandelen ondertussen dus meer waarde dan andere grote netwerken om transacties te doen, zoals PayPal.

Conclusie

Een blockchain noteert automatisch transacties in een transparant en manipulatieresistent systeem. Grote blockchains kunnen dankzij deze eigenschappen harde garanties bieden aan gebruikers.

Daarom worden blockchains gebruikt om waarde in op te slaan en worden ze bijvoorbeeld gebruikt voor grote internationale transacties. De afgelopen jaren zien we dat de transactievolumes en totale waarde op blockchains keihard zijn gegroeid.

Naast het simpel bijhouden van betaalverkeer (zoals de Bitcoin) zij blockchains ook in staat tot veel complexere transacties en toepassingen dankzij de inpassing van smart contracts (zoals Ethereum).

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.