Layer-2

Wat is het?

Een layer-2 netwerk (of tweedelaagsnetwerk) is een subnetwerk aan een blockchain. Waar een blockchain zich meestal kenmerkt door een groot, log en zeer veilig netwerk, moet je een layer-2 als een lichte en snelle versie zien. Een layer-2 heeft dus veel hogere prestaties.

Er bestaan verschillende soorten tweedelaagsnetwerken. Niet ieder subnetwerk aan de blockchain is dus hetzelfde! Hier zie je verschillende varianten van Ethereum, waar Rollups het meeste potentieel hebben.

Ook zijn layer-2s een relatief nieuw concept. Hoewel de eerste layer-2 (het Lightning Network aan de Bitcoin blockchain) al in 2016 is ontstaan, zijn veel nieuwere varianten volop in ontwikkeling.

Concreet maken

Layer-2s zijn het polulairst in het Ethereum ecosysteem. Dat is ook logisch, want op de Ethereum blockchain zijn de transactiekosten het hoogst. Ethereum wil zich voornamelijk met de hulp van layer-2s opschalen voor massagebruik. Ethereum zorgt dan voor de veiligheidsgarantie en layer-2s voor de prestaties.

Via deze website zie je een overzicht van het verschil in transactiekosten. Hoewel sommige layer-2s nog in betaversie zijn en de fees daarom nog niet heel laag zijn.

Ook is te zien via L2BEAT dat de vraag naar de layer-2 netwerken stijgt aan de hoeveelheid crypto kapitaal die er naartoe verhuist.

Zelf zijn we bijvoorbeeld ook naar layer-2s verhuist, zoals we hier zeiden (daar vind je ook een praktische informatie om op een layer-2 terecht te komen).

Conclusie

Layer-2s worden gebruikt om de prestaties van blockchain netwerken op te voeren, omdat veilige en decentrale blockchains maar een beperkte hoeveelheid data kunnen verwerken.

De meest beloftevolle layer-2 varianten zijn rollups. Die netwerken zijn op het moment van schrijven live in betaversies en worden nog verder doorontwikkeld. In de volgende video gaan we ook in op de wereld van layer-2s:

https://www.youtube.com/watch?v=N3vW3fsOJKk

Laatste Nieuws

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.