x

Volatiliteit

Kennisbank
Volatiliteit

volatiliteitOp de financiële markten is volatiliteit de geobserveerde mate van beweeglijkheid in de koers van een effect.

Wanneer je kijkt op de beurs naar bepaalde aandelen, dan zal je zien dat sommige aandelen een grotere beweeglijkheid hebben dan andere.

Meestal is het zo, dat hoe onzekerder de toekomst van het aandeel is, hoe groter de beweeglijkheid. De koers van het aandeel maakt dan vaak veel sprongen.

Grote, stevige bedrijven zoals Royal Dutch Shell en Unilever hebben meestal een vrij lage volatiliteit.

Hoe volatiliteit meten/bepalen?

De standaarddeviatie is de meest gebruikte maatstaf om volatiliteit te meten. Op Wikipedia wordt dat heel mooi uitgelegd.

Is een grote volatiliteit slecht?

De volatiliteit en standaarddeviatie van een aandeel worden vaak gebruikt als indicatie van het risico, maar uiteindelijk heeft volatiliteit weinig te maken met het werkelijke risico op permanent kapitaalverlies.

Veel beleggers kunnen niet tegen grote schommelingen in een aandeel, maar uiteindelijk wilt het niet zeggen omdat een aandeel hard schommelt in prijs, dat het daarom een slechte belegging is.

Vaak zijn kleinere aandelen met weinig volume onderheviger aan koersvolatiliteit, dan grote ondernemingen. Dit wil echter niet zeggen dat kleine bedrijven geen erg mooie rendementen met zich kunnen meebrengen.

Wanneer ontstaat er een erg hoge volatiliteit op de beurs?

Wanneer de beurzen rustig stijgen of stabiel blijven, gedurende een zeer gunstig beursklimaat, is de volatiliteit erg laag.

Gedurende tijden van paniek, of een recessie, is de volatiliteit meestal veel hoger. Onderstaande grafiek dat de volatiliteit weergeeft van de AEX toont dit mooi aan:

Rond het einde van 2008 schoot de volatiliteit stevig omhoog.

De volatiliteitsindex (VIX)

Er bestaat een index die de volatiliteit van de financiële markten meet. Deze index wordt de VIX-index (VIX is de ticker van de index) of de angstbarometer genoemd.

Het is niet mogelijk om rechtstreeks in de VIX te beleggen, dit is namelijk een theoretische prijs die nú geldt. Het is echter wel mogelijk om in de VIX te beleggen aan de hand van afgeleide producten zoals opties en futures. Meer hierover vindt je hier.

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.