Nederland - 15 januari 2019 - Aandelen
door MICHIEL RIETVELD

Beleggen voor beginners – Leer slim beleggen

Hoe moet je beginnen met beleggen? Het is vrij makkelijk om de weg kwijt te raken in de financiële wereld. Obligaties, aandelen, opties, futures en beleggingsfondsen kunnen al snel intimiderend klinken voor de beginnende belegger. Maar dat hoeft helemaal niet. En in dit artikel, leggen we je graag uit hoe je de eerste stappen kan zetten.

Na school lijken het vinden van een betaalbare woning, het terugbetalen van studieschuld, een verdwaalde vakantie én het opbouwen van een klein spaarpotje, de belangrijkste financiële prioriteiten.

En dan komt er een moment, waar op je wat extra geld beschikbaar hebt. En dat geld heb je niet direct nodig. Dan is het een mooi moment om eens te kijken of beginnen met beleggen past bij jou!

(Nog meer interessants voor beginnende beleggers:

Is je vraag nog niet beantwoord? Stuur gerust een berichtje!)

Waarom beginnen met beleggen?

Er zijn verschillende manieren om vermogen op te bouwen. Denk aan een spaarrekening, het kopen van vastgoed, beleggen in obligaties of investeren in aandelen. Aandelen vormen – naast de spaarrekening – de makkelijkste manier om te beginnen met vermogensopbouw.

En er is geen beter moment om te beginnen met aandelen, dan… vandaag!

Voor veel beleggers is de reden om te beginnen met aandelen heel erg simpel: het versterken van de financiële positie, als aanvulling van pensioen, appeltje voor de dorst of het behouden van vermogen.

Een hoger rendement met beleggen

Daarbij leveren aandelen – historisch gezien – een veel hoger rendement op dan bijvoorbeeld de spaarrekening. Op lange termijn laat de S&P 500 (de belangrijkste Amerikaanse beurs) bijvoorbeeld een rendement zien van 7% op jaarbasis.

Die 7% is natuurlijk een stuk hoger dan de 0,5% die je vandaag de dag op een spaarrekening krijgt. En daarmee loont het dus direct de moeite om in ieder geval eens te kijken of een belegging in aandelen, geschikt is voor je.

Met welk bedrag moet ik beginnen met beleggen?

Of je nu gaat voor een aanvulling op pensioen, of wellicht belegt omdat je een potje met geld zo’n 10 tot 20 jaar niet nodig hebt: het maakt niet heel veel uit met wat voor ’n bedrag je begint met beleggen.

Het is een misvatting dat je moet beginnen met hele grote bedragen om te beleggen. Je hebt echt geen duizenden euro’s nodig, zelfs een paar honderd euro is al voldoende.

Neem bijvoorbeeld een dividendinvestering (lees voor meer informatie onze Dividend Smallcaps Rapport): een bedrag van $100 kan stijgen naar $5.997 in 41 jaar.

Wellicht klinkt 41 jaar als een zeer lange periode. En daar mag je best even bij stilstaan: beleggen is nu eenmaal iets dat je doet voor een langere periode. Een minimale periode van 10 jaar, zien we als een mooie richtlijn.

Heb je het geld sneller nodig? Dan is het raadzaam om even goed na te denken, of beleggen momenteel wel iets is dat past bij jouw financiële plaatje.Beginnen met beleggen

Bovenstaande grafiek laat in ieder geval iets belangrijks zien: wie belegt, kan zelfs met een paar honderd euro al goed beginnen. Het enige dat je nodig hebt, is een goede investeringsstrategie en een hoop geduld.

Natuurlijk is het ook belangrijk om te realiseren dat 100 euro voor de ene belegger net genoeg is om een ontbijtje mee te betalen, terwijl de andere belegger daar een week boodschappen voor kan doen.

Daarom is het niet mogelijk om één standaardbedrag mee te geven waarmee je kan beleggen. Het hangt heel erg af van je persoonlijke financiële situatie. Maar voor iedere belegger geldt wel…. Beleg alleen met geld dat je kan missen zodat je bij een eventueel verlies nooit in de financiële problemen kan komen.

Hoeveel moet ik dan investeren?

Veel van onze lezers hebben ieder jaar een vast bedrag dat ze verdienen en sparen. En een goed doel is dan om ieder jaar een bepaald percentage van de totale inkomsten opzij te zetten voor beleggen.

Een mooi streven zou bijvoorbeeld zijn om 10 tot 15% opzij te zetten voor beleggen.

Verdien je bijvoorbeeld na belasting 50.000 euro op jaarbasis? Dan is 5.000 tot 7.500 euro per jaar voor het beleggingspotje een prima idee.

Is dit toch iets teveel? Dan kan je natuurlijk het percentage verlagen naar een bedrag dat beter bij jouw financiële situatie past.

Wat we hier mee willen duidelijk maken: wie begint met beleggen hoeft zich niet zozeer druk te maken over het startbedrag, maar wel over het bedrag dat je in de komende jaren kan gaan beleggen. Zo kan je beginnen met het opbouwen van vermogen!

Waar kan je in beleggen?

Of je nu begint met beleggen voor een pensioenaanvulling of gewoon start met beleggen voor een hoger rendement dan de spaarrekening, is het altijd belangrijk om te kijken naar het soort belegging waar je in gaat investeren. Natuurlijk is beleggen niet volledig zonder risico. Daarom is het belangrijk om je goed in te lezen voordat je ergens geld in gaat investeren. In het algemeen geldt dat hoe meer risico je neemt, hoe meer winst je ook kunt maken.

Er zijn verschillende manieren om je geld in de markt aan het werk te zetten. Denk hierbij aan:

Aandelen

• Met een aandeel koop je een stukje van een bedrijf. De waarde van dit aandeel kan fluctueren.
• Bedrijven geven aandelen uit om kapitaal op te halen, dit kan worden gebruikt om verder te groeien, of om bijvoorbeeld schulden van het bedrijf af te betalen.
• Verreweg de meeste particuliere beleggers, investeren in aandelen.

Obligaties

• Obligaties zijn leningen naar bedrijven of overheden, waarbij vooraf is overeengekomen in hoeveel jaar deze lening wordt terugbetaald. In de tussentijd, ontvang je rente op de lening.
• Obligaties worden over het algemeen als minder risicovol ervaren dan aandelen, omdat je precies weet wanneer je het geld weer terugkrijgt en hoeveel rente je daarop ontvangt.

Beleggingsfondsen

• Een beleggingsfonds is een mix van investeringen, die worden gemanaged door een bedrijf. De mix verschilt per fonds: sommige fondsen leggen zich volledig toe op technologie, terwijl andere fondsen een mix hebben van obligaties en bedrijven in Europese markten.
• Er zijn ook indexfondsen: dit zijn fondsen die de index volgen.

Exchange Traded Funds (ETFS)

• Een ETF is een mandje van aandelen, obligaties, grondstoffen (in combinatie, of juist individueel) die je kan kopen en verkopen via een broker. Hiermee zijn dit eigenlijk beursgenoteerde fondsen.
• Index ETFs zijn de meest populaire variant en vergelijkbaar met indexfondsen van beleggingsfondsen, met als voordeel dat ETFs meestal goedkoper zijn en makkelijker verhandelbaar.

Welk product is geschikt voor mij?

Bijna iedere vermogensbeheerder of beleggingsexpert zal een belegger aangeven om zoveel mogelijk diversificatie in een portefeuille aan te brengen. Dat wil zeggen: in plaats van al je eieren in één mandje te steken, spreid je dit door verschillende activa te kopen.

Een goed gespreide portefeuille bestaat bijvoorbeeld uit zowel aandelen, obligaties en ETFs. Terwijl een slecht gespreide portefeuille voor 100% bestaat uit aandelen Apple.

Beleggingshorizon als maatstaf

Welk product uiteindelijk het best geschikt is voor jou, hangt heel erg af van de beleggingshorizon. Heb je een horizon van maar 5 jaar en wil je een kleinere kans op grote verliezen in die 5 jaar? Dan zijn aandelen niet direct de juiste keuze, maar kan je beter kijken naar obligaties.

Heb je aan de andere kant 20 jaar de tijd? Dan zijn aandelen al snel de betere keuze, gelet op het historische rendement.

Omdat het kopen van aandelen echter lastig kan zijn: je moet namelijk weten in welke aandelen je gaat beleggen en de bedrijven kennen, is het voor veel beleggers een stuk gemakkelijker om een ETF te kopen.

De meest populaire manier om dat te doen, is middels een indexfonds / ETF. Een indexfonds volgt een specifieke index zoals de AEX of de S&P 500. Natuurlijk is dit een beetje afhankelijk van de index waarin je belegt, maar in de meeste gevallen biedt een indexfonds het beste van twee werelden: direct goede spreiding in verschillende bedrijven en dat op een passieve manier.

Gerelateerd

4 Alternatieve beleggingen voor 2019?

16% per jaar met crowdfunding en andere tips!

Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Wouter
4 jaren geleden

Handige informatie. Ik ga eens goed uitzoeken wat mijn horizon zou moeten zijn. Dank!

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.