x

Aandelen

Kennisbank
Aandelen

Een aandeel is een (verhandelbaar) bewijsstuk van deelname in het kapitaal van een onderneming.

Wanneer je aandelen hebt en bijhoudt voor een normale periode (enkele maanden of jaren), dan wordt je een aandeelhouder genoemd.

Als je aandelen koopt om ze zo snel mogelijk terug te verkopen met winst, dan ben je eerder een trader.

Als aandeelhouder heb je recht op inspraak tijdens de aandeelhoudersvergaderingen en deel je mee in de eventuele winst van het bedrijf in de vorm van dividenden, koersstijgingen of kapitaalverminderingen.

Als aandeelhouder deel je echter ook in het verlies van een onderneming. Wanneer er verlies geboekt wordt zal je vaak geen dividend krijgen en zal de waarde van je aandelen dalen.

Waarom bestaan aandelen?

Wanneer ondernemers geld nodig hebben om een bedrijf op te starten of te laten groeien, dan kunnen ze dat geld op verschillende manieren ophalen. Ze kunnen zelf investeren, of ze kunnen een lening bij een bank aangaan.

Maar aangezien leningen bij de bank vaak heel duur zijn (hoge rentevoet) en aangezien veel ondernemers niet veel geld hebben, doen ze vaak rechtstreeks beroep op spaarders om hen te helpen.

In ruil voor de spaarders hun geld, geeft de ondernemer dan een deel van zijn bedrijf uit handen in de vorm van aandelen.

Spaarders die investeren in bedrijven maken het dus mee mogelijk dat bedrijven nieuwe producten ontwikkelen en nieuwe markten gaan opzoeken.

Waar aandelen kopen?

Om een aandeel te kunnen kopen kan u doorgaans terecht op een beurs. De beurs is een markt waar kopers en verkopers van aandelen elkaar vinden.

Aandelen die op een beurs worden verhandeld zijn beursgenoteerde aandelen.

Beursgenoteerde aandelen kan je kopen via een broker. Een broker is een tussenpersoon tussen de belegger en de financiële markten.

Goede brokers vinden wij: Degiro, BinckBank en Interactive Brokers.

Wat bepaalt de prijs van een aandeel?

De prijs van het aandeel (de beurskoers) is de prijs waartegen het aandeel gekocht en verkocht wordt. De beurskoers hangt dus af van de vraag naar en het aanbod van een aandeel op een bepaald moment, en schommelt dus niet alleen van dag op dag, maar ook binnen eenzelfde dag.

Het verschil tussen het aanbod en de vraag, noemt men de spread. We raden zeker ook aan om onze uitleg omtrent liquiditeit te lezen.

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.