Staking (proof of stake)

Staking is een term die vaak voorkomt in de crypto wereld. De exacte betekenis kan soms variëren. Op deze pagina vertellen we je alles om ‘staking’ te begrijpen.

Wat is staking?

De naam staking komt van proof of stake (PoS). PoS is een manier om een blockchainnetwerk te onderhouden en te beveiligen. In zo’n blockchain zijn er verschillende willekeurige computers die de software van een blockchain draaien. In een PoS-blockchain moeten deze computers staken. Staken betekent hier het inzetten van een cryptomunt (de munt of token van de desbetreffende blockchain), zodat je van de blockchain het recht krijgt om het netwerk te faciliteren. Zoals het doorvoeren van transacties. In ruil hiervoor krijg je als ‘staker’ opbrengsten uit inflatie van de cryptomunt.

Staken is dus het toewijden van waarde aan een crypto netwerk. In ruil hiervoor krijgt jij een privilege. Bijvoorbeeld geld verdienen uit een netwerk. Voor een blockchainnetwerk is staken voordelig omdat het netwerk hierdoor weet dat een gebruiker iets op het spel heeft staan en daarom in alle eerlijkheid zal opereren. Mocht een gebruiker dat niet doen, dan kan het netwerk een stukje van de gestake’te inzet afnemen. Ook wel slashing genoemd.

Staking en Ethereum

Ethereum is de grootste proof of stake blockchain ter wereld. In 2020 zal Ethereum volledig op Proof of Stake draaien. Het grote voordeel hiervan is dat staken een goedkoper model is dan proof of work, waar Bitcoin op draait. Daarnaast is het ook voordelig voor crypto houders dat ze door het staken rendement kunnen behalen op hun kapitaal. Ook kan een stakingmechanisme goed zijn voor de koers van een cryptomunt, omdat veel munten uit de vrije circulatie gaan en worden opgesloten om te staken. Hieronder zie je bijvoorbeeld de stijging van het aantal gestake’te ETH:

Andere betekenis van staking

Wanneer iemand het over staking heeft, hoeft het niet altijd over het staken voor proof of stake te gaan. Staking kan ook betrekking hebben op crypto applicaties (op de blockchain), waar je munten dient op te sluiten om vervolgens recht te hebben op het meedelen in opbrengsten of inflatie.

Deze manier van staking wordt ook wel yield farmen genoemd. In de Crypto Yield Farmer delen we dergelijke concrete staking tips.

Laatste Nieuws

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.