Nederland - 13 mei 2022 - Beursbrink

Cryptomunt Luna bijna waardeloos na daling TerraUSD

door STIJN

Luna, de ‘zuster’ cryptomunt van de controversiële TerraUSD, is de afgelopen dagen bijzonder hard gedaald tot er bijna niets meer van overblijft. Momenteel noteert de digitale munt aan 0,00004 dollar, een paar dagen geleden was de munt nog 80 tot 85 dollar waard. De plotse crash heeft te maken met de ‘loskoppeling’ van de TerraUSD met de Amerikaanse dollar. 

Er gebeuren bizarre dingen op de cryptomarkt. Enkele stablecoins, digitale munten die in principe vrij stabiel moeten zijn, hebben hun pariteit met de Amerikaanse dollar verloren door de verhoogde volatiliteit op de markten. Tether is ondertussen bijna hersteld van zijn daling, maar TerraUSD (UST) blijft maar verderzakken en dat heeft gevolgen voor de ‘zustermunt’ luna.

UST is een algoritmische stablecoin die codes gebruikt om zijn prijs op ongeveer 1 dollar te houden op basis van een complex systeem van creëren en vernietigen. Een UST-token wordt gemaakt door een deel van de gerelateerde cryptocurrency luna te vernietigen om de dollarpeg te behouden.

TerraUSD

In tegenstelling tot de stablecoins tether en USD coin, is UST niet gebacked door reële activa, zoals bv. obligaties. In plaats daarvan houdt Terra’s oprichter Do Kwon voor 3,5 miljard dollar aan bitcoin in reserve. Op zich geen slecht idee, maar in tijden van hoge volatiliteit, zorgt dit voor problemen.

Nu de UST onder de 1 dollar is gezakt naar 0,1685 dollar, dumpen beleggers en investeerders massaal luna-tokens. De munt is op één week tijd gedaald van 85 dollar naar 0,00004 dollar. Binance, ’s werelds grootste crypto handelsplatform, heeft op donderdag zelfs de transacties rond luna voor een paar uur moeten stopzetten vanwege het volume.

Het feit dat stablecoins zo hard aan het schommelen zijn, helpt het sentiment op de cryptomarkt niet bepaald vooruit. Bitcoin is namelijk met 29 procent gedaald in de afgelopen zeven dagen. De digitale munt noteert op het moment van schrijven aan 30.742 dollar.

Bronnen: Arjun Kharpal – CNBC

Foto: RawpixelCC0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.