Nederland - 18 oktober 2022 - crypto
door VINCE

6 innovatieve applicaties op het snelst groeiende crypto netwerk

Met de dag wordt het begrip crypto groter. Een van de best presterende netwerken op het gebied van groei is de layer-2 Abritrum. De hoeveelheid innovaties op dit netwerk zijn inmiddels als belegger niet meer bij te houden, vandaar dat we in dit artikel 6 belangrijke bestaande en nieuwe applicaties op Arbitrum delen.

Wat is Arbitrum?

Arbitrum is een layer-2 bovenop de Ethereum blockchain. Het bevat de EVM technologie en maakt goedkope en snelle transacties mogelijk, deels dankzij de optimistic rollup-technologie. Het is momenteel het grootste Layer-2 ecosysteem in termen van TVL ($ 1 miljard).

Onlangs heeft Arbitrum de Nitro-upgrade geïntroduceerd, waardoor de schaalbaarheid aanzienlijk is verbeterd. Recente gegevens suggereren dat Arbitrum een van de best presterende Layer-2’s is op het gebied van transactiekosten:

Met deze mooie ontwikkelingen vindt er ook een hoop innovatie plaats op het netwerk. Zoveel dat het lastig kan zijn om de belangrijkste eruit te vissen. Daarom hieronder een 6-tal van de belangrijkste huidige en komende Arbitrum DeFi-projecten.

#1 GMX

De decentrale broker voor futurehandel hebben we al een aantal keer eerder behandelt. Lees bijvoorbeeld in dit artikel over hoe GMX precies in elkaar zit en ook over zijn succes tijdens de berenmarkt. Meer informatie over het handelen op GMX, vind je in deze blog.

De groei van het handelsplatform is uitstekend. In de 11 maanden na sinds zijn oprichting heeft het:

 • 116.000 gebruikers
 • Een totaal volume van $54 miljard
 • $71 miljoen aan transactie-gegenereerde inkomsten die allemaal worden verdeeld onder stakers van GMX en liquiditeitsverschaffers.

Een zeer sterke ontwikkeling tot nu toe dus voor GMX, en er wordt verwacht dat het nog veel verder kan groeien met een nieuw model dat GMX waarschijnlijk aan zijn platform gaat toevoegen. Het gaat om een model met ‘synthetic assets’.

#2 Rage Trade

Rage Trade bouwt het meest kapitaalefficiënte gedecentraliseerde perpetuele handelsplatform. Hun belangrijkste kenmerken zijn onder meer:

 • Ethereum Perpetual Futures met tot 10x hefboomwerking
 • ’80/20 vault’ (80% van de liquiditeit behaalt rendement op een extern platform, 20% wordt gebruikt om liquiditeit te verschaffen aan ETH-perp-handelaren)
 • Omni-chain gerecyclede liquiditeit

De omni-chain gerecyclede liquiditeit zal Rage in staat stellen om ETH-USD liquiditeit opnieuw te gebruiken op alle compatibele chains. Dit wil zeggen dat als je bijvoorbeeld een liquiditeitsverschaffer op GMX bent, kunt u uw GLP in Rage Trade vaults deponeren voor extra rendement!

#3 Sperax

Sperax is een smallcap-project met een eigen stablecoin (USDS) die een ingebouwde auto-compounding opbrengst heeft. USDS heeft een 100% onderpand met stablecoins en kan gratis worden gemaakt tegen USDC, DAI, FRAX & VST. De huidige TVL van Sperax is ~$5 miljoen.

Het onderpand dat wordt gestort om USDS te minten, wordt gebruikt in verschillende farming strategieën (volledig transparant) zoals USDC op Stargate en FRAX/VST op Frax. Door gewoon USDS in uw portemonnee te houden, ontvangt u het rendement van deze strategieën (momenteel ~4,5%). USDS kan ook in verschillende pools van het protocol worden gefarmed en kan in de toekomst waarschijnlijk in de hele DeFi-wereld worden geadopteerd.

Ook heeft Sperax een utility & governance token, SPA, die een market cap heeft van zo’n $13 miljoen. Het is mogelijk om SPA te staken op Sperax.

Tenslotte zal Sperax binnenkort een protocol lanceren met de naam Demeter. Hiermee kunnen DAO’s gemakkelijk UNI V3-type pools kunnen maken in combinatie met USDS zonder dat hiervoor een code nodig is.

Genoeg ontwikkelingen voor de toekomst van Sperax dus!

#4 Vesta Finance

Vesta stelt gebruikers in staat om ETH, BTC, gOHM, GLP en meer als onderpand te storten en de VST stablecoin ertegen te lenen met 0% rente. VST is een ‘overcollateralized’ stablecoin met de hiervoor benoemde tokens en kan overal in het Arbitrum netwerk worden gebruikt.

Een interessante functie van Vesta zijn hun meest recente vaults (GMX & GLP) waarmee u nog steeds rendement kunt verdienen in ETH terwijl u ook hun stablecoin VST kunt lenen.

#5 Y2K Finance

Y2K is een opkomend project waarmee je 2 kanten op kan:

 • Je kan een verzekering kopen op activa gekoppeld (pegged) aan een bepaalde prijs (zoals stablecoins)
 • De andere functie is het gaan staan aan de andere kant van de net genoemde functie door het inzetten op dat de stabiele activa ontkoppelt (de-pegged) raakt.

Hun testnet is een paar weken geleden gelanceerd en laat zien hoe hun belangrijkste product “Earthquake” werkt. Het gebruikt vaults met:

 • Een activa zoals USDC, FRAX, MIM etc.
 • Een uitoefenprijs die bepaalt of de activa los is gekoppeld (de-pegged)
 • Epoch: duur van de kluis (vault)

Zie een voorbeeld ervan hieronder:

Dit opent een aantal behoorlijk interessante strategieën voor gebruikers door blootstelling af te dekken of opbrengsten te verdienen. Ze zullen binnenkort ook soortgelijke producten als Earthquake lanceren genaamd “Wildfire” en “Tsunami”.

#6 Mycelium

Mycelium (voorheen TracerDAO) biedt twee producten aan; perpetuele swaps en perpetuele liquidity pools.

1) Perpetuele swaps op Mycelium werken ongeveer hetzelfde als die op GMX, met MLP als de token die wordt gebruikt om liquiditeit te bieden en MYC als de governance-token. Beide halen opbrengsten uit transactiekosten gegenereerd door swaps en transacties. Sinds de lancering temidden van augustus heeft het een handelsvolume bijna $900 miljoen behaald en $800.000 aan transactiekosten.

2) Het gebruik van perpetuele liquidity pools is een andere manier om long of short te gaan op BTC & ETH met een hefboom van 3x of 10x. Aangezien deze posities tokenized zijn, kunnen ze worden verstrekt als liquiditeit op Balancer voor extra rendement.

——

 


Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.