Decentralized Finance (DeFi)

Kennisbank
Decentralized Finance (DeFi)

Wat is het?

Decentralized Finance (DeFi) is een verzamelnaam voor verschillende applicaties op de blockchain van Ethereum. Deze applicaties hebben allemaal een financiële toepassing. Zo zijn er applicaties die spaarders en investeerders met elkaar verbinden, zoals een bank. Of applicaties die handel mogelijk maken, ook wel brokers genoemd. Maar denk ook aan derivaten, verzekeringen of creatie van stabiele munten (meestal gekoppeld aan de dollar).

Waar het met deze DeFi applicaties steeds op neerkomt is dat er geen tussenpersoon nodig is. Er zijn dus geen hoge kantoren en bankiers met vette bonussen meer nodig om spaarders en investeerders te verbinden. DeFi applicaties maken slechts gebruik van computercode op de blockchain. Ook wel smart contracts genoemd.

Concreet

Een financiële applicatie op de blockchain klinkt ingewikkelder dan het werkelijk is. Je komt al bij zo’n applicatie uit door naar een website te gaan zoals je dat gewend bent.

Om naar een DeFi bank te gaan, die spaarders en investeerders met elkaar verbindt, ga je bijvoorbeeld naar https://compound.finance/. Of je gaan naar https://uniswap.org/ om te handelen zonder broker als tussenpersoon.

Dit financiële systeem op de blockchain is in de afgelopen jaren hard gegroeid. Het totale opgeslagen kapitaal in DeFi applicaties is in 2021 bijvoorbeeld gegroeid van 19 naar 228 miljard dollar. Dat zie je via DeFiLlama:

Conclusie

DeFi is een financieel systeem op de blockchain en dat heeft verschillende voordelen. Zo heeft iedereen met een computer en internet toegang tot deze financiële diensten, zijn kosten lager door het ontbreken van een tussenpersoon (geen dikke bankiersbonussen) en is er veel meer financiële innovatie doordat softwarecode achter DeFi applicaties open-source (openbaar) is.

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.