Stablecoin

Kennisbank
Stablecoin

Wat is een stablecoin?

Een stablecoin is een bepaald type cryptomunt. Zoals de naam doet vermoeden is de waarde van een stablecoin stabiel, in de zin dat het gelijkloopt met dollars of euro’s (de meeste stablecoins hebben hun waarde gekoppeld aan de dollar).

Met stablecoins zal je dus geen winsten boeken, maar ze zijn erg handig in de crypto wereld, omdat de koersen van de meeste crypto’s zeer hard kunnen schommelen. Een stablecoin kan daarom soms handig zijn om winsten in veilig te stellen als cryptohandelaar.

Hoe werken stablecoins?

De bekendste stablecoins zijn USD Tether (USDT) en USD Coin (USDC). Deze stablecoins hebben een centrale uitgever. USDC wordt bijvoorbeeld uitgegeven door het bedrijf Circle.

Circle heeft voor iedere USDC in omloop 1 dollar aan waarde op zijn bedrijfsbalans staan. Deze waarde houdt zo’n uitgever aan in werkelijke dollars of, het grootste deel, in Amerikaans schatkistpapier. Iedereen met USDC in zijn crypto wallet is in staat om zijn crypto dollar in te ruilen voor een normale dollar.

Ook kunnen partijen via Circle in de cryptomarkt stappen. Dat kan door Circle dollars te storten die je vervolgens USDC op de blockchain toestuurt. Wel is dit alleen weggelegd voor grotere partijen.

Stablecoins werken dus heel goed, want ze garanderen een goede peg (gelijkheid) met de dollar in de bewegelijke crypto wereld. Op het moment van schrijven is de totale stablecoinmarkt goed voor 181 miljard dollar, terwijl dat twee jaar geleden nog 10 miljard dollar was.

Decentrale stablecoins

Naast centrale uitgevers zijn er ook decentrale uitgevers van stablecoins. Dat wil zeggen dat er niet een bedrijf achter de uitgifte zit. In plaats daarvan is juist iedereen in staat een bepaald type stablecoin uit te geven, zolang je maar aan de de specifieke regels van zo’n applicatie voldoet.

Er zijn hier verschillende applicaties met verschillende regels voor. Zo heb je bijvoorbeeld het model van MakerDAO met DAI of een ander model van Frax Finance met FRAX.

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.