Americas - 26 augustus 2019 - Aandelen

De handelsoorlog: een overzicht van wat er dit weekend gebeurde

door RAJA SPEET

De Verenigde Staten en China hebben dit weekend niet stilgezeten in de handelsoorlog. Zo waren er genoeg ontwikkelingen, heen en weer. Vrijdag kondigde de Chinezen bijvoorbeeld nieuwe importtarieven aan op Amerikaanse goederen. Trump reageerde op zijn beurt weer.

Het resultaat van dit alles… Amerikaanse futures stonden diep in het rood. En ook de Nederlandse beurs opende fors lager. Hier een opsomming van wat er dit weekend gebeurde:

Vrijdag 23 augustus

Nog voordat de Amerikaanse beurzen openden, kondigden de Chinezen nieuwe tarieven aan van 5 tot 10 procent op 75 miljard dollar aan Amerikaanse goederen. De actie van de Chinezen was een reactie op de eerder geplande tarieven op Chinese goederen door de Amerikanen. Hoewel Trump aankondigde deze tarieven uit te stellen, en een gedeelte zelfs helemaal van tafel gooide.

Daarnaast kondigde het Chinese Ministerie van Financiën aan om tarieven van 25 procent op Amerikaanse auto’s en auto-onderdelen opnieuw in te voeren.

Trump was niet blij met de acties van de Chinezen, en had een boodschap voor Amerikaanse bedrijven: zoek naar alternatieven voor China. Dat deed Trump zoals gewoonlijk via twitter.

Zaterdag 24 augustus

De Amerikaanse beurzen sloten op vrijdag diep in het rood door alle ontwikkelingen. Zo daalde S&P 500 met 2,6 procent. Maar dat weerhield Trump er niet van om Chinese goederen nog eens extra te belasten.

Op 1 oktober zullen tarieven op 250 miljard dollar aan Chinese goederen stijgen, van 25 naar 30 procent. Tarieven die gepland staan op 1 september voor 300 miljard dollar aan goederen zullen ook worden verhoogd. Bij deze goederen van 10 naar 15 procent.

China reageerde op de acties van de V.S.. Het Chinese Ministerie van Handel waarschuwde de V.S. om niet door te slaan in het beleid.

China raad de V.S. ten zeerste aan om de situatie niet verkeerd te beoordelen, de vastberadenheid van het Chinese volk niet te onderschatten en onmiddellijk verkeerde acties te stoppen. Zo niet, dan zal de V.S. alle consequenties dragen.

Zondag 25 augustus

Op de G7-top, die zondag plaatsvond, zei Trump dat hij de situatie met China als een nationale noodsituatie zou kunnen beoordelen. Toch doet hij dit momenteel niet.

Trump zei zelfs dat de situatie met China aan het verbeteren is en er weer wordt gepraat.

Op het moment kunnen we goed met China overweg, we praten. Ik denk dat ze nog meer als ons een deal willen sluiten.

Hoe kom jij sterker uit het conflict?

We hoefden ons dit weekend dus niet te vervelen, want zowel de V.S. als China lieten van zich horen. Voor de belegger de vraag: hoe profiteer je van al het geschreeuw heen en weer?

Volgens ons door de juiste aandelen te kopen. Want lang niet alle bedrijven worden geraakt door de handelsoorlog. Sterker nog, door het conflict kan je op heel gunstige prijzen instappen. Wel is het zaak om op beide regio’s in te spelen. Dat kan met het Americas Rapport en het Azië Rapport. Want zo pik je altijd de winnaar van de handelsoorlog.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Americas

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Americas

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.