Nederland - 28 november 2022 - Beursbrink
door STIJN

Onrust in China doet aandelen en olie dalen

De onrust in China omtrent strenge coronamaatregelen hebben een impact op de financiële markten. We zien dat aandelen en olie aan het dalen zijn. Mocht de Chinese overheid de maatregelen opnieuw aanscherpen, dan betekent dit dat de Chinese economie opnieuw op slot gaat en dus wordt ook de wereldeconomie getroffen.

Nu de kans groot is dat China hun coronabeleid opnieuw strenger gaat maken, reageren beleggers en investeerders op verschillende markten bedrukt. Aandelen in Azië en Europa dalen en de prijs voor een vat olie evenzeer. Ipek Ozkardeskaya, analist bij Swissquote Bank, ziet geen gemakkelijke oplossing voor de situatie op het Chinese vasteland.

The Chinese reopening won’t be a piece of cake — it looks like the Chinese economy may further suffer, either from endless and pointless lockdown measures, or from a severe health crisis.

De prijs voor een vat WTI crude daalde met 3,25 procent naar 73,80 dollar. Het laagste niveau sinds december vorig jaar. Op zich niet erg vermits lagere olieprijzen gunstig zijn om de inflatie af te koelen. Noem het een geluk bij een ongeluk. Centrale banken zijn ongetwijfeld tevreden met deze ontwikkeling.

Markten

In de USA genoteerde Chinese aandelen daalden voorbeurs, waarbij grote internetaandelen het zwaar te verduren kregen door een uitverkoop als gevolg van de protesten. Apple Inc. daalde na een rapport waaruit blijkt dat de onrust in hun belangrijkste Chinese productiehub een tekort van bijna 6 miljoen iPhone Pro-eenheden zou kunnen veroorzaken.

Analisten van Goldman Sachs en Deutsche Bank vrezen dat de beurzen ook volgend jaar een moeilijke periode tegemoet gaan. Dat zou te maken hebben met de wereldeconomie die niet op gang komt, maar ook met de sterke economische vertraging in de Verenigde Staten van Amerika.

Bronnen: Brett Miller & John Viljoen

Foto: Hippopx

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.