Nederland - 14 juni 2023 - China
door STIJN

Olieprijzen herstellen door Chinese invoerquota

De olieprijzen zijn lichtjes hersteld dankzij Chinese invoerquota die helpen om het negatieve sentiment omtrent de vraag naar olie de kop in te drukken. Investeerders waren niet zo positief gestemd de afgelopen weken door de teleurstellende economische groei in China.

De prijs voor een vat Brent crude noteert boven de 75 dollar terwijl de WTI crude boven de 70 dollar staat. De olieprijzen zijn lichtjes aan het herstellen dankzij Chinese invoerquota. De markten lijken hierdoor gerustgesteld te zijn dat de vraag naar olie zal toenemen de komende maanden.

Wat ook helpt, is de aankondiging van de Chinese centrale bank dat ze de rentes opnieuw gaan verlagen om de economie te stimuleren. Mocht de Chinese economie opnieuw sterk gaan herstellen, dan gaat de vraag naar olie ongetwijfeld toenemen en de prijzen hoger stuwen.

728x90

De dalende Amerikaanse dollar helpt ook een handje. Het maakt grondstoffen goedkoper voor landen die handelen met een andere valuta. Het vooruitzicht dat ook de Federal Reserve misschien hun streng rentebeleid gaat pauzeren, doet het sentiment op de oliemarkt evenzeer verbeteren.

Er zijn echter zorgen op langere termijn over de vraag. De groei van het wereldwijde olieverbruik zal de komende jaren afnemen naarmate de hoge prijzen en de Russische invasie van Oekraïne de overgang van fossiele brandstoffen versnellen, aldus het Internationaal Energieagentschap. Het verbruik zal in 2024 met de helft toenemen t.o.v. de voorgaande twee jaar

Bronnen: Yongchang Chin and Alex Longley – Yahoo Finance

Foto: John Ciccarelli , BLM – Flickr – CC0 1.0

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.