Americas Rapport

Beste belegger,

Het Americas Rapport is een gloednieuw rapport, dat ons team heeft samengesteld. En we zijn er trots op, want daarmee zijn we de enige in de Benelux die een specifiek rapport hebben opgesteld dat zich richt op de ‘Americas’.

We kijken in dit rapport naar:

 • Zuid-Amerika
 • Noord-Amerika
 • Caribbean

Nu vraagt u zich wellicht af, waarom wij überhaupt kijken naar bedrijven uit de Caribbean of Zuid-Amerika. De reden is heel simpel: er zit ontzettend veel waarde in deze regio.

Zuid-Amerika als nieuwe groeimotor van de wereld

Wie de bancaire sector een beetje volgt, weet dat heel veel Europese en ook Noord-Amerikaanse banken, maar wat graag de overstap naar Zuid-Amerika (LATAM) maken.

Dat lijkt op het eerste gezicht gek, omdat we in de media haast niets anders lezen dan over problemen en lage lonen in de regio. Maar Zuid-Amerika, is met recht een groeimotor.

Natuurlijk zijn de Zuid-Amerikaanse landen kleine dwergjes in vergelijking met grootmachten zoals Amerika of China, maar de groei is wel een stuk beter.

Zo verwacht de Inter-American Development Bank (IDB) dat heel Zuid-Amerika met zo’n 2,6% kan groeien in 2020.

Zuid-Amerika groeit sneller dan Azië, dankzij een cadeautje van de Fed

De reden dat veel banken nu kijken naar Zuid-Amerika, heeft alles te maken met de Fed. Het Amerikaanse stelsel van centrale banken, heeft namelijk al aangegeven dat de rente laag zal blijven en waarschijnlijk ook nog in 2020.

Verschillende banken hebben daarom al openlijk aangegeven dat LATAM-landen aantrekkelijker zijn als investering, dan andere opkomende markten.

De afhankelijkheid van de dollar is in Zuid-Amerika heel erg aanwezig. Daarom is het zo belangrijk dat de rente nog lang laag blijft: het geld lenen wordt hierdoor goedkoper, waardoor er veel meer geïnvesteerd kan worden in projecten zoals infrastructuur, het opzetten van een bancaire sector en manieren om in te spelen op de stijgende middenklasse.

Om dat eens aan te geven, hebben we de BBP-verwachtingen voor een paar LATAM-landen op een rijtje gezet tegen 2020:

 • Brazilië met een verwachte BBP-groei van 2,6%
 • Colombia met een verwachte BBP-groei van 4%
 • Argentinië groeit het BBP dan met 2,2%
 • Mexico blijft stabiel met een groei van 2% in 2020

Dat lijken niet direct hele stevige cijfers, totdat je realiseert waar veel van dit soort landen vandaan komen: een diepe recessie.

Bodemvissers kunnen kansen slaan…

Neem bijvoorbeeld Argentinië. Als dit land inderdaad met 2,2% kan groeien, betekent dat een enorme economische vooruitgang. Die op de beurs zal resulteren tot forse winsten. Het land zit nu namelijk nog in een recessie.

En dat geldt voor veel landen in Latijns-Amerika. Er is namelijk geen enkele regio in de wereld, waar zoveel landen gezamenlijk in een recessie zaten in de afgelopen jaren.

Waarom zoveel landen in een recessie zaten? Na de enorme groei in de jaren voorheen, begon de Fed met het verhogen van de rente.

Dat bleek een slechte zet, want nog geen jaar later, moeten de centrale bankiers alweer schoorvoetend toegeven dat de economie helemaal niet klaar is voor een verhoging.

Daarom is de investment-case hier ook zo aantrekkelijk: wie het grootste vertrouwen heeft in het kunnen van de centrale bankiers en hun renteverhogingen, kan maar beter wegblijven in deze regio.

Maar wie, net als wij, verwacht dat centrale bankiers er een potje van blijven maken en zo gedwongen zijn om de rente nog lang laag te houden, kan nu kijken naar Zuid-Amerika. Dat is de regio die daar het meest van zal profiteren.

Research gericht op alle Amerikaanse landen

Beleggen in Amerikaanse aandelen is in de afgelopen 10 jaar een stuk gemakkelijker en populairder geworden onder particuliere beleggers. Logisch ook, met de komst van internetbrokers.

Maar daar houdt het wel een beetje op. Nog steeds kijken maar heel weinig beleggers naar Zuid-Amerika, of Centraal Amerika met de Caribbean. Dat is zonde, want ook hier liggen hele mooie kansen.

Daarom hebben wij onze research een stuk uitgebreid, met de landen waar je een Nederlandse of Belgische analist eigenlijk nooit over hoort.

In het Americas Rapport, bespreken we deze sectoren wel en kijken we ook nog eens specifiek naar de kleinere en middelgrote bedrijven. Historisch gezien altijd de aandelen, die het veel beter doen.

Ook meedoen met het Americas Rapport? Vandaag kan u abonneren tegen 50% korting:

Americas rapport

Abonneer nu en krijg toegang
tot alle rapporten en blogs

Abonneer nu
Word nu lid van Beursbrink en ontvang
 • Maandelijks rapport

  Iedere maand een rapport met een portefeuille-samenvatting per sector

 • Tussentijdse updates

  Periodieke updates van posities uit de portefeuille

 • Realtime alerts

  Realtime alerts bij acute actie binnen portefeuille

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.