VIP ACTIE

Word een VIP!
Europa - 26 augustus 2019 - Aandelen

Damrak start fors lager aan handelsweek

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag lager van start. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een verlies van 1,4 procent.

Vrijdag leek de AEX index in het groen te sluiten, maar nieuws over extra Chinese handelsheffingen gooide roet in het eten. De index daalde 0,9 procent tot 542,09 punten, waardoor op weekbasis een vrijwel vlak slot resteerde.

Het Chinese ministerie van financiën kondigde vrijdagmiddag aan extra invoertarieven te willen invoeren over Amerikaanse importen ter waarde van 75 miljard dollar. De extra heffing van respectievelijk 10 procent en 5 procent zou in twee stappen worden geïmplementeerd per 1 september en vanaf 15 december.

De Amerikaanse president Donald Trump zette Wall Street vrijdagavond verder onder druk, nadat hij via Twitter min of meer van Amerikaanse bedrijven eiste dat zij hun producten in de Verenigde Staten produceren, in plaats van in China. Ook wil hij per 1 oktober een importheffing van 25 procent op 250 miljard dollar aan Chinese goederen verhogen naar 30 procent.

Volgens persbureau Reuters zei de Chinese vicepremier Liu He vanochtend tijdens een toespraak in gesprek te willen blijven over een nieuwe handelsdeal.

De handelsdag startte vrijdag in Europa nog licht positief. Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell zei bij aanvang van een bijeenkomst in Jackson Hole, waar de bijeenkomst van centraal bankiers plaatsvindt, dat de centrale bank de economische ontwikkelingen nauwlettend in de gaten houdt en daar naar zal handelen.

De voorzitter sloot de deur niet voor meer renteverlagingen maar wilde zich nergens op vast laten pinnen. “We kiezen voor een flexibele benadering”.

Voor de speech van Powell had de markt de kans op een renteverlaging van 25 basispunten ingeschat op 95,8 procent, daarna steeg deze naar bijna 100 procent. 5 procent van de markt denkt zelfs dat een verlaging van 50 basispunten in het vat zit.

Volgens Donald Trump is Powell echter nog steeds veel te terughoudend met zijn rentebeleid. Trump is van mening dat onder meer de Europese Unie en Japan een groot concurrentievoordeel hebben met een rente die rond het nulpunt bivakkeert. “Ik vraag me af wie onze grootste vijand is Powell of Xi?” twitterde de president van Amerika.

In Azië koersten de hoofdindices vanochtend eensgezind lager. De koersontwikkeling van de yuan hielp niet om het sentiment te keren. De Chinese munteenheid noteerde op een nieuw dieptepunt. Het referentiepunt voor de omwisselkoersverhouding werd door de Chinese autoriteiten vastgesteld op 7,0570 per dollar.

De grootste verliezen werden geleden in Hong Kong, waar de Hang Seng index meer dan drie procent prijs gaf. Ook dit weekend was de voormalige Britse kroonkolonie weer het toneel van veel demonstraties tegen verdere Chinese politieke inmenging.

De Nikkei index in Tokio verloor 2,4 procent, terwijl Sydney en Seoel 1,5 procent lager noteerden.

De oktober-future voor een vat ruwe olie sloot vrijdag op de New York Mercantile Exchange 2,1 procent lager op 54,17 dollar. Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1145. Vrijdag stond er nog een stand van 1,1053 op de borden.

Het cijferseizoen op Beursplein 5 loopt op zijn laatste benen. Dinsdag rapporteren B&S en Van Lanschot Kempen, woensdag is het de beurt aan NIBC en Sif, terwijl donderdag bouwer VolkerWessels staat geagendeerd.

Op macro-economisch vlak hebben beleggers vandaag oog voor de Amerikaanse orders voor duurzame goederen in juli en de Chicago Fed activiteitsindex.

Bedrijfsnieuws

Galapagos en Gilead Sciences hebben de closing en inwerkingtreding van hun wereldwijde R&D samenwerkingsovereenkomst die op 14 juli 2019 werd ondertekend, afgerond.

BinckBank heeft maandag bekendgemaakt dat COO Steven Clausing per 1 september zal terugtreden als lid van het bestuur.

Avantium zal 6 miljoen euro ontvangen als onderdeel van de Europese SPIRE-subsidie om de ontwikkeling van Dawn- en Mekong-technologieën te versnellen en haar expertise in Catalysis te gebruiken.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index daalde vrijdag 2,6 procent tot 2.847 punten, de Dow Jones index verloor 2,4 procent op 25.630 punten en de Nasdaq noteerde 3,0 procent lager op 7.751 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

VIP ACTIE

Word een VIP!
E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.