Americas - 15 december 2022 - Aandelen
door REDACTIE BEURSBRINK

Fors lagere opening Wall Street

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen donderdag af op een fors lagere opening, nadat de Bank of England en Europese Centrale Bank hun rente zoals verwacht verhoogden met 50 basispunten, evenals de Fed woensdagavond al deed, terwijl er gemengd economisch nieuws uit de Verenigde Staten kwam.

Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden een half uur voor de start 1,4 procent in het rood. De Nasdaq lijkt 1,7 procent lager te gaan openen.

Daarmee houden de Amerikaanse aandelenmarkten de neerwaartse trend van woensdag vast, nadat de Federal Reserve suggereerde dat de rente mogelijk nog verder verhoogd zal moeten worden dan eerder gedacht om de inflatie in toom te houden.

Conform de verwachting verhoogde de Amerikaanse centrale bank de rente met 50 basispunten naar een bandbreedte van 4,25 tot 4,50 procent.

De renteprognose voor 2023 werd opwaarts bijgesteld ten opzichte van september van een verwachting van 4,6 procent naar 5,1 procent nu. Voor 2024 werd de prognose verhoogd van 3,9 procent naar nu 4,1 procent.

“Het einde is nog niet in zicht”, waarschuwde marktanalist Viraj Petel van Vanda Research.

Fed-voorzitter Jerome Powell zei dat substantieel meer bewijs is vereist om vertrouwen te krijgen dat de inflatie inderdaad in een dalende trend zit.

Veel beleggers blijven ook voorzichtig over de vooruitzichten voor de economie. Ze vrezen dat hogere financieringskosten de komende maanden op de bedrijfswinsten zullen drukken.

“2023 is het jaar waarin je de impact van al deze renteverhogingen begint te zien”, zei marktanalist Seema Shah van Principal Asset Management.

Ook de ECB en de Bank of England deden 50 basispunten bij de rente, zoals was voorzien.

Amerikaanse economische cijfers waren gemengd. De verkopen in de Amerikaanse detailhandel zijn in november sterker gedaald dan vooraf voorzien, met 0,6 procent op maandbasis. De verwachting van economen lag vooraf op een daling met 0,3 procent.

De index voor de bedrijvigheid in de industrie in de regio rond Philadelphia is in december verbeterd, maar bleef negatief. De zogeheten Philly Fed index steeg van -19,4 punten in november tot -13,8 in december.

Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten is in de week eindigend op 10 december flink afgenomen. Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering daalde met 20.000 tot 211.000. Er was een stabiel cijfer verwacht.

Er volgen vanmiddag nog industriële productiedata, bedrijfsvoorraden en het vertrouwen van huizenbouwers in december.

De euro/dollar noteerde op 1,0698. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0681 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0682 op de borden.

Olie noteerde donderdag ruim een half procent lager.

Bedrijfsnieuws

Autofabrikant Nikola en waterstofspecialist Plug Power gaan samenwerken om de waterstofeconomie een impuls te geven. Plug zal in de komende drie jaar tot 75 elektrische vrachtwagens van Nikola bestellen, die hun elektriciteit halen uit brandstofcellen met waterstof. Nikola bouwt een waterstofcentrale in Arizona en schaft daarvoor Plugs systeem aan om waterstof vloeibaar te maken. Nikola lijkt 2 procent hoger te openen.

Tesla noteerde voorbeurs 2,5 procent lager, nadat uit documenten ingediend bij de SEC bleek dat Elon Musk voor meer dan 3,5 miljard dollar aan aandelen Tesla heeft verkocht.

Huizenbouwer Lennar daalde voorbeurs 4 procent, ondanks een beter dan verwachte omzet in het afgelopen kwartaal.

Nordson won 2,6 procent. Het precisietechnologiebedrijf boekte het afgelopen kwartaal een 14 procent hogere omzet, dankzijeen sterke vraag in bijna al zijn eindmarkten.

RCI Hospitality steeg nabeurs 4,8 procent. De exploitant van stripclubs en restaurants zei dat het zijn aanwezigheid in Texas en Colorado gaat uitbreiden. Voorbeurs was er nog geen handel in het aandeel.

Adobe publiceert nabeurs kwartaalcijfers en noteerde voorbeurs 1,9 procent lager.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot woensdag 0,6 procent lager op 3.995,32 punten. De Dow Jones index eindigde 0,4 procent in het rood op 33.966,35 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 0,8 procent tot 11.170,89 punten.

Update: om olie en euro toe te voegen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Americas

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Americas

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.