Americas - 5 september 2019 - Azië

V.S. en China zullen begin oktober nieuwe handelsgesprekken voeren

door RAJA SPEET

De Verenigde Staten en China hebben weer toenadering tot elkaar gevonden. Zo bevestigde het Chinese Ministerie van Handel. Leiders van beide grootmachten zullen elkaar begin oktober in Washington ontmoeten om zo een deal in de handelsoorlog te forceren.

Aandelenmarkten reageerden positief op het nieuws. Futures van de Dow Jones Index stegen namelijk met 150 punten. Ook futures van de S&P 500 en Nasdaq noteren hoger.

Wel is het niet de eerste keer dat de Verenigde Staten en China rond de tafel gaan. Meerdere keren spraken handelsafgevaardigden elkaar, evenals beide presidenten Trump en Xi. Deze eerdere gesprekken zorgden slechts voor tijdelijke kalmte op de beurzen.

Hoogoverleg vannacht

De overeenkomst werd telefonisch klaargemaakt. Zo spraken vicepremier Liu He, handelsgezant Robert Lighthizer en minister Steven Mnuchin vannacht met elkaar. Dit nieuws werd nog eens door de Chinese staatstelevisie bevestigd en vervolgens ook door de Amerikanen.

Het Chinese Ministerie van Handel liet zich uit over de ontmoeting:

Beide kanten zijn overeengekomen dat het beter is om samen te werken en een bevorderend klimaat te creëren voor de onderhandelingen.

De komende weken zal de basis worden gelegd voor de gesprekken in oktober.

Toch werden onlangs nieuwe tarieven ingevoerd

Ondanks de positieve handelsberichten gingen begin deze maand nieuwe tarieven van kracht. Beide landen zullen elkaar met nieuwe importtaksen bestoken. De Verenigde Staten voerde op 1 september bijvoorbeeld een tarief van 15 procent in op Chinese goederen ter waarde van 112 miljard dollar.

Door de handelsoorlog ontstaan er ook buitenkansjes op de beurzen. Sinds kort pikken wij deze op en jij kan daaraan meedoen met ons nieuwe Azië Rapport en Americas Rapport.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Americas

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Americas

Reageer op dit artikel