Nederland - 1 juni 2023 - Aandelen
door STIJN

Europese aandelen in de lift

Europese aandelen herstelden zich na een daling van drie dagen, terwijl de Amerikaanse futures een omhoog gingen na de goedkeuring door het Huis van Afgevaardigden van een deal om een faillissement te voorkomen en een mogelijke pauze in renteverhogingen door de Federal Reserve.

De Stoxx Europe 600-index boekte winsten onder aanvoering van banken en autofabrikanten, ondersteund door een lager dan verwachte inflatie in de eurozone in mei. De Aziatische markten kregen ook een eerste boost door positieve economische cijfers uit China.

De goedkeuring van de deal over het schuldenplafond tussen Kevin McCarthy en president Joe Biden bracht optimisme op de aandelenmarkten. Bovendien droegen opmerkingen van Fed-functionarissen die een mogelijke rentepauze op de volgende vergadering suggereerden bij aan het positieve sentiment.

De euro daalde ten opzichte van de dollar, maar herstelde zich later nadat uit gegevens bleek dat de inflatie in de eurozone in mei meer was gedaald dan verwacht. Dit zou de Europese Centrale Bank er echter niet van kunnen weerhouden de rente te verhogen, aangezien Olli Rehn, lid van de Raad van Bestuur, zei dat de financieringskosten alleen zouden worden verlaagd als de kerngroei van de consumptieprijzen consequent vertraagt.

728x90

USA en China

De focus van de markt richt zich nu op de gegevens over werkloosheidsaanvragen in de USA, gevolgd door het non-farm payrolls-rapport van vrijdag. In de Aziatische handel stegen de Chinese aandelen aanvankelijk, maar trokken zich later terug toen investeerders gemengde berichten over de productieactiviteit van het land kregen.

Terwijl de productiegegevens voor mei groei lieten zien, die de verwachtingen van een lichte krimp overtroffen, wezen officiële cijfers op een aanhoudende krimp van de activiteit. Analisten zijn van mening dat de Chinese economie niet verder verslechtert, maar nog geen significante verbetering laat zien, maar dat herstel in de tweede helft van het jaar wordt verwacht.

Bronnen: John Viljoen & Robert Brand – Yahoo Finance

Foto: ChrisGoldNY – FlickrCC BY-NC 4.0

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.