Crypto Cashflow - 15 november 2022 - crypto
door VINCE

Hierom gaat Ethereum naar 15.000 dollar

Bij Beursbrink hebben in het verleden al meerdere malen het enorme potentieel van Ethereum benoemd. En wij zijn niet de enige die enorm bullish zijn. Ook de heren Danny Sursock en Ash Egan van Archetype, een crypto fonds, geloven dat de ETH koers nog stukken hoger kan. De verwachting is namelijk dat een koers van $15.000 zeker mogelijk is. Aan de huidige koers van $1.225, is dat een stijging van ruim 1.100%! In dit artikel leggen we uit hoe dat kan.

Wat is Ethereum?

Ethereum is de op een na grootste blockchain in crypto, na Bitcoin. In ‘simpele’ woorden is Ethereum te beschrijven als het volgende; een gedecentraliseerd blockchain-platform dat een peer-to-peer-netwerk tot stand brengt. Dit zorgt ervoor dat applicatiecodes, genaamd smart contracts, veilig uitgevoerd en geverifieerd worden. Met smart contracts kunnen deelnemers met elkaar transacties uitvoeren zonder een vertrouwde centrale autoriteit.

Ethereum is ook het grootste platform die smart contracts ondersteunt. Niet alle blockchains ondersteunen dus (een uitgebreide vorm van) smart contracts, zoals Bitcoin.

Het netwerk heeft onlangs The Merge update doorgevoerd, dat de manier heeft veranderd hoe de blockchain wordt onderhouden en beveiligd. Het mechanisme voor onderhoud en beveiliging is namelijk veranderd van proof of work naar proof of stake. Lees in dit artikel meer over de effecten van deze update die belangrijk zijn voor beleggers.

Waarom kan Ethereum naar 15.000 dollar?

Momenteel staat de token van het netwerk dus rond de 1225 dollar. Maar dankzij verschillende fundamentele componenten maakt Ethereum ongeëvenaarde symbiotische relaties mogelijk in zijn enorme ecosysteem. Deze zijn de reden voor een potentiële stijging naar de $15.000.

  1. Ten eerste heeft Ethereum een ‘first mover advantage’. De lancering van Bitcoin bracht al een enorme introductie van crypto, maar het nut van zijn blockchain was niet zo uitgebreid. En hier was Ethereum als eerste bij om te fungeren als een universele computer die een breed scala aan diverse toepassingen kon ondersteunen. Als gevolg hiervan is Ethereum het primaire domein geweest waar veel van crypto-innovatie heeft plaatsgevonden.
  2. De vroege dominantie heeft geleid tot een levendig ecosysteem van tools en applicaties die een vliegwieleffect (groei op groei) ondersteunen voor technisch talent. Het netwerkeffect dat Ethereum dan ook weet te creëren is enorm. Zelfs in een dalende markt het aantal actieve ontwikkelaars op Ethereum 6x groter is dan het gemiddelde in elk ander groot ecosysteem.
  3. Een derde reden is dat de architectuur van Ethereum speciaal is gebouwd om prioriteit te geven aan beveiliging en decentralisatie. Ethereum’s aanpak hierin heeft ertoe geleid dat het gepositioneerd is als de meest betrouwbare blockchain, in staat om duizenden applicaties te hosten en biljoenen aan economische waarde te regelen.
  4. Ten slotte heeft het ook een ongeëvenaarde economische capaciteit. Deze capaciteit (evenals zijn verschuiving naar een milieuvriendelijker profiel) zal de positie van Ethereum versterken als de favoriete Web3-activa- en afwikkelingslaag voor instellingen en bedrijven die biljoenen aan potentiële transactiewaarde vertegenwoordigen. De L2’s en sidechains van het EVM-ecosysteem zullen ook de vraag naar ETH als een kerneenheid en ruilmiddel stimuleren, terwijl de vraag naar de blockspace van Ethereum toeneemt.

Hoe is de koersvoorspelling van $15.000 berekend?

Om de groei naar een prijs van $15.000 te voorspellen, is er gebruik gemaakt van alom gerespecteerd onderzoek en on-chain data om de bestaande Web3-penetratie te kwantificeren. Bij het projecteren van toekomstige waardevastlegging is er gebruik gemaakt van allerlei conservatieve statistieken, om langdurige macro-, regelgevende of crypto-specifieke onzekerheid op te vangen.

Op ETH wordt een heel ecosysteem gebouwd van protocollen, dApps en gebruikers. Hoewel velen hun eigen tokens zullen lanceren, zal ETH dienen als o.a. de primaire rekeneenheid en ruilmiddel. Hierdoor kan er vanuit worden gegaan dat Ethereum zich positioneert als de logische keuze voor miljoenen. > Check alle aannames gebruikt in het model hier.

Het gedetailleerde rekenmodel houdt tegelijkertijd rekening met zowel de kasstromen van Ethereum en de Total Addressable Market (TAM) in verschillende branches. De berekening begint bij de input, met de statistieken van vandaag de dag:

Hier vandaan kon worden begonnen met het uitbouwen van het model op basis van het samengestelde jaarlijkse groeipercentage (CAGR):

  • Kanttekening: in dit model blijft het percentage van de totale staked ETH constant, wat een conservatievere basis voor de prognoses oplevert. In de praktijk zou het tarief in de loop van de tijd gestaag moeten stijgen, waardoor er een sterker argument ontstaat voor een monetaire premie.

Het bovenstaande model geeft uiteindelijk de volgende output:

Tenslotte is deze output gebruikt om prijsprognoses te maken, op basis van het totale aanbod van ETH en de toekomstige monetaire premie:

Momenteel staat ETH’s prijs dus op $1.225, maar op het moment dat het rekenmodel gemaakt werd was dit nog $1.500. Het linker basisscenario, dat strikt gebaseerd is op de kasstromen van Ethereum’s kernactiviteit, levert tegen 2030 al bijna een tienvoud op van die laatst genoemde prijs.

Wanneer er rekening wordt gehouden met een monetaire premie (rechts), die wordt opgebouwd wanneer er een toenemende vraag naar ETH is via verschillende mechanismen (denk aan ETH vastgezet in DeFi, ETH burn rate, ETH-staking, ETH gebruikt voor NFT-aankopen, enz.), beginnen de cijfers op te schalen naar substantieel hogere aantallen. En dan praten we nog steeds over het basisscenario!

Zo is er berekent dat een koers van $15.000 tegen 2030 zeker mogelijk moet zijn voor Ethereum.

Wat zijn de risico’s?

De 15.000 dollar is natuurlijk alleen te realiseren als de komende 8 jaar het bovenstaande reken-model klopt. Hierbij zijn er een aantal risico’s die dit doel kunnen belemmeren.

  • Uiteraard is er altijd de regelgevende dreiging vanuit overheden, variërend van redelijk minimale tot extreme censuur.
  • Toenemende tegenwind (zowel macro- als crypto-specifiek) drijft de liquiditeit in de richting van staked ETH op, dat wordt gezien als een beter voor risico aangepast rendement. Als gevolg hiervan kan de liquiditeit in DeFi blijven evolueren naar de veiligere opbrengsten die worden geboden door ETH, wat op korte termijn het ecosysteem van Ethereum zou kunnen uitdagen.
  • Concurrerende blockchains kunnen aanzienlijk grotere delen van de totale markt gaan veroveren, aangezien hoogwaardige gebruikers eerder kiezen voor optimalisatie in snelheid en kosten dan in decentralisatie en beveiliging.
  • Meer dan 60% van de huidige staked ETH is gedaan via 5 platforms en serviceproviders, waarbij Lido 30% van het totaal in handen heeft. Het eigendom van Lido’s governance-token is geconcentreerd bij <10 houders die kwetsbaar kunnen zijn voor censuur. Na The Merge heeft Ethereum dus veel werk te doen om zijn validatorbasis verder te decentraliseren.

Deze risico’s kunnen natuurlijk altijd een grote rol gaan spelen, maar zelf verwachten wij dit in realiteit niet extreem te gaan merken. De meer dan vertienvoudiging van de prijs voor ETH zien we dan zeker als plausibel.

——

 


Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Crypto Cashflow

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Crypto Cashflow

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.