5 dingen die je moet weten over de Ethereum Merge

Onlangs werd voor het eerst een streefdatum voor de Ethereum Merge update gegeven. Techneuten achter de tweede grootste cryptomunt ter wereld willen 19 september de belangrijkste update in Ethereum’s geschiedenis uitvoeren. Natuurlijk kunnen we enig uitstel verwachten, maar heel lang zal het niet meer duren totdat Ethereum compleet transformeert. In deze blog 5 dingen die je moet weten over The Merge.

Ethereum is een netwerk bestaande uit tienduizenden computers verspreid over de hele wereld. Ook wel een blockchain genoemd. The Merge zal veranderen hoe deze computers de blockchain onderhouden en beveiligen. Het mechanisme voor onderhoud en beveiliging verandert van proof of work naar proof of stake.

Dat betekent dat Ethereum 99,5% minder energie zal verbruiken.

Wat deze proof of … dingen verder precies inhouden, is voor nu niet heel belangrijk. We kijken namelijk alleen naar de effecten die voor jou als belegger belangrijk zijn:

1 Inflatie daalt 90%

Het belangrijkste effect van The Merge voor beleggers is dat Ethereum’s inflatie in elkaar zal storten. Nu wordt nog 12.000 ETH per dag uitgegeven aan computers om het netwerk te onderhouden. Dat wordt na The Merge 1.280 ETH per dag. Oftewel een daling van 90% van de inflatie. Er zal dus flink wat verkoopdruk in de markt wegvallen.

Het aanbod van Ethereum zal nog heel gering uitbreiden of zelfs krimpen dankzij de al bestaande EIP-1559 upgrade. Zie ook dit artikel voor meer info.

2 Nieuwe use case ETH

Een tweede belangrijk effect is dat ETH, de reservemunt op het Etehreum netwerk, een nieuwe toepassing krijgt. Het valt namelijk te staken. Dat betekent dat je ETH nodig hebt om het Ethereum netwerk te mogen onderhouden. Om dat te doen moet je ETH als onderpand vastzetten in een computer. In ruil voor deze inzet wordt je beloond met de inflatie uit het netwerk.

Momenteel werkt Ethereum al in een soort hybride vorm tussen proof of work en proof of stake. Ethereum valt dus al te staken. Alleen na The Merge zal het rendement op de gestake’te ETH een stuk hoger komen te liggen, omdat miners (uit proof of work) niet meer worden beloond. Bekijk ook dit artikel over hoe dit de vraag naar Ethereum kan beïnvloeden.

3 Ethereum wordt NIET sneller en goedkoper

The Merge is een hele belangrijke update, alleen het verhoogt niet de transactie prestaties op Ethereum. Het aantal transacties dat de blockchain kan verwerken blijft dus gelijk; op een relatief laag niveau.

Wanneer crypto populair is, zal je waarschijnlijk weer flinke kosten betalen per transactie op het netwerk. Die transactiekosten kan je hier checken.

The Merge legt wel het fundament voor toekomstige updates die ervoor zullen zorgen dat het netwerk op grotere schaal kan opereren. Aan deze upgrades is al langere tijd gewerkt door andere teams binnen Ethereum. Een voorbeeld van zo’n upgrade die de prestaties zal opvoeren, is sharding. Voor deze upgrades is nog geen verwachte datum gegeven.

Hieronder een overzicht van alle geplande upgrades:

4 Gestake’te ETH blijft opgesloten

In het huidige hybride proof of stake model zijn al 13 miljoen ETH gestake’t. Deze zitten vast in het netwerk tot de Merge werkelijk plaatsvindt. Een angst die wellicht bestaat, is dat een flink deel van deze ETH dat nu is gestake’t direct vrijkomt in de markt en wordt verkocht.

Dat is alleen niet mogelijk, want:

  1. Gestake’te ETH kan pas worden onttrokken uit het netwerk na de Shanghai upgrade. Deze staat voor ongeveer 6 maanden na The Merge gepland.
  2. Er bestaat een maximum aantal ETH dat het stakingnetwerk kan betreden en uittreden. Het limiet staat op 43.200 ETH per dag.

5 Nieuwe gratis ETH token

Nadat The Merge heeft plaatsgevonden, kan het zo zijn dat Ethereum miners hun eigen versie van het netwerk zullen onderhouden. Met zo’n splitsing van het netwerk zal er ook een nieuwe ETH token ontstaan. Iedereen met ETH in z’n eigen crypto wallet zal dan op 1:1 ratio nieuwe ETH ontvangen.

Dit is in het verleden vaker gebeurd. Bijvoorbeeld de splitsing tussen Ethereum en Ethereum Classic. Iedereen met ETH kreeg ETC in z’n wallet op het nieuwe netwerk. Een ander voorbeeld is de splitsing tussen Bitcoin en Bitcoin Cash. Waar iedere BTC houder vergoed werd met een BCH.

Wat de waarde van zo’n proof of work (pow) ETH gaat zijn, weet niemand. Maar er is een reële kans dat deze ontstaat.

In het geval dit gebeurt en de powETH waarde heeft, zouden we deze direct dumpen. De waarde van ETC en BCH hebben het bijvoorbeeld stukken minder hebben gedaan dan ETH en BTC. Waar je deze dan precies kan gaan verkopen, is niet duidelijk. Hiervoor zal het nodig zijn dat een crypto broker powETH ondersteunt.


Uw aandacht op het volgende; we hebben momenteel een enórme korting van maar liefst €1.000,- op het VIP-pakket. Waar u normaal intekent op het VIP-pakket voor €1399 voor 12 maanden, kan dat nu voor slechts €399,-!

Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Volg raja op de voet

Direct zien wanneer Raja een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.