Nederland - 15 maart 2022 - crypto

Inflatie Ethereum gaat dit jaar met 90% dalen

door SVEN VAN GASSE

Ethereum zal dit jaar zijn inflatie met 90% zien dalen als gevolg van The Merge. Het aantal ETH dat wordt uitgegeven om het netwerk te onderhouden zal dalen van 12.000 ETH naar 1.280 ETH per dag. Deze inflatieverlaging van 4,3% naar 0,43% staat gelijk aan drie Bitcoin Halvings die tegelijkertijd zouden plaatsvinden. Een Bitcoin Halving stond altijd aan de wieg voor een crypto stierenmarkt.

Ethereum is de tweede grootste cryptomunt in de markt achter Bitcoin. Het blockchain netwerk hoopt dit jaar te evolueren van Proof of Work naar Proof of Stake, ook wel ‘The Merge’ genoemd. Dit zijn twee verschillende manieren om een blockchain netwerk te onderhouden. Door Proof of Stake toe te passen zal minder energie en hardware gebruikt hoeven te worden, zodat het netwerk minder inflatie uit kan geven als vergoeding voor onderhoud.

Ethereum deflationair?

De inflatieverlaging van 4,3% naar 0,43% neemt nog niet het effect van EIP-1559 mee. EIP-1559 zorgt er onder andere voor dat transactiekosten die op de blockchain worden betaald vernietigd worden. Normaal gesproken gingen deze fees naar de computers die het blockchain netwerk onderhouden (nu miners).

Op het huidige niveau dat transactiekosten in ETH betaald worden vernietigd zou de inflatie op -0,4% uitkomen, oftewel een deflatie van 0,4%. Dat blijkt uit data van Ultrasound Money.

Waarom zijn deze cijfers enorm belangrijk voor beleggers?

Volgens het economieboekje bepalen aanbod en vraag de prijs van wat dan ook ter wereld. Wanneer aanbod daalt, heeft dat een positief effect op de prijs.

In de cryptomarkt zijn we hier al meerdere malen getuigen van geweest met Bitcoin Halvings. Een Bitcoin Halving is een event dat iedere vier jaar plaatsvindt en zorgt voor een halvering van het nieuwe aanbod, ook wel de inflatie genoemd. Het model van de anonieme Nederlandse investeerder PlanB geeft het effect van Bitcoin’s Halving goed weer:

Nu bij Ethereum het equivalent van drie Bitcoin Halvings plaatsvindt (The Merge) is het aannemelijk dat een enorme koersexplosie voor de deur staat. De Ethereum markt hoeft immers een kleine 4 miljoen ETH per jaar minder te absorberen.

Is Ethereum The Merge al ingeprijsd?

De genoemde informatie is voor iedereen inzichtelijk en daarom zou je kunnen denken dat het event allang is ingeprijsd. Wij geloven dat dit niet het geval is.

Ten eerste was dit bij de Bitcoin Halvings ook niet het geval. Ten tweede is The Merge de afgelopen jaren al meerdere keren uitgesteld. Daarom is er ongetwijfeld een groep beleggers die niet zal geloven dat Ethereum op korte termijn wel The Merge zal inpassen.

Vitalik Buterin, Ethereum’s oprichter, voorziet nog altijd een inpassing ergens deze zomer. Tussen juni en augustus. Recent konden we noteren dat techneuten achter Ethereum het Kiln netwerk live brachten. Dit is een testnet om The Merge te simuleren. Nu worden dus wel concrete stappen gezet.

Andere implicaties van de switch naar Proof of Stake (PoS)

Ook zullen de beloningen voor PoS computers stijgen van 4,5% naar 10-15% in de maanden na The Merge. Deze stijging kan juist weer voor een hogere vraag naar ETH zorgen, want om een Ethereum PoS computer te hebben, moet je 32 ETH achter de hand houden. Nu de beloning fors stijgt is het aannemelijk dat meer mensen ETH gaan ‘staken’.

Ook zal het energiegebruik dalen met 99,95%. Nu werkt het Ethereum-netwerk nog door middel van Proof of Work, waar heel veel rekenkracht voor nodig is. Bij PoS is het energieverbruik miniem in vergelijking met traditionele betaalnetwerken zoals Visa.

Bron: Litecoen

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.