Energy - 16 mei 2022 - Energie

Grote kansen in de energiesector; winsten gaan +250%

door VINCE

Iedereen heeft het inmiddels vast wel gemerkt: het is een ravage in de financiële markten! Van tech naar crypto, alles kleurt momenteel in het rood. Toch zien wij tussen al het geweld door, in de energiesector enorme kansen!

Wat er momenteel aan de hand is in de financiële markten, is een enorme herwaardering. En die herwaardering gaat helaas gepaard met flink wat waardeverlies.

35 biljoen dollar waardeverlies

Sinds de top in 2021, is er wereldwijd 35 biljoen dollar aan waardeverlies geïncasseerd. Dat is maar liefst een daling van 14% van de wereldwijde activa! 

Ter vergelijking heeft iedereen de ‘Great Financial Crisis’ van 2008 wel gemerkt. Het totale waardeverlies van die crisis was -19%. Dat zit zeker niet ver van de huidige daling!

Verschillende sectoren uitgelicht

Er zijn verschillende markten die ieder de impact van deze ravage voelen. We lichten er een 3-tal uit:

Crypto:

Om te beginnen de cryptomarkt. Daar gaat het er met de dag heftiger aan toe. Denk bijvoorbeeld aan de dramatische situatie bij Terra van begin deze week!

De totale marktwaarde van de gehele cryptomarkt is dan ook in de afgelopen 60 dagen bijna gehalveerd, van zo’n $2,250 biljoen naar ongeveer $1,250 biljoen! Zie hiervoor deze grafiek op CoinGecko:

Met de markt op zijn gat zien we natuurlijk ook her en der een aantal koopkansen. Wel een belangrijke regel om hierbij te onthouden: niet te veel en niet te snel, maar wel voorzichtig posities innemen!

Neem bijvoorbeeld Bitcoin. Hieronder een grafiek, met een niveau waar we Bitcoin weer interessant vinden voor langetermijn-posities:

Alles onder de $25.000 en bij voorkeur tot $19.000, zien wij als interessant voor de lange termijn.

Bij het Crypto Ebook gaven we bijvoorbeeld ook aan om toe te slaan bij Ethereum, want het bereikte de bodem van mei 2021, 1.710 dollar:

Tech:

Als we dan vervolgens een kijkje nemen bij de tech-sector, dan zien we niet echt betere cijfers. Kijk maar eens naar de koersdalingen van deze 5 techdarlings:

  • Netflix: -76% sinds de top in 2021
  • Zoom Video: -85,26% sinds de top in 2020
  • Meta/Facebook: -52,16% sinds de top in 2021
  • Fubo: -95,43% sinds de top in 2021
  • Shopify: -81,49% sinds de top in 2021

Laat deze cijfers even goed tot je doordringen. Nog geen jaar geleden, betaalde men voor Shopify nog 1700 dollar per aandeel. Nu slijt je ze amper aan de straatstenen rond de magere 318 dollar!

Waarom dalen deze aandelen dan zo sterk? Omdat onder andere heel veel retail publiek, kleine non-professionele investeerders, in dit soort aandelen is gestapt. En die weten nu niet meer wat te doen.

Energie:

Maar laten we dan nu eens een blik werpen op de energiesector. Energie is, in tegenstelling tot tech, een sector waar geen enkele particulier en ook de meeste hedgefunds en vermogensbeheerders, de afgelopen jaren geen interesse in heeft gehad.

Dit zijn de koersveranderingen van bijvoorbeeld 3 bekende energiebedrijven:

  • Southern Copper: -30% sinds de top in 2021
  • Rio Tinto: -23% sinds de top in 2021
  • United Steel: -17% als we de top van 2021 pakken

Deze aandelen zijn dus ook flink gedaald. Alleen waar tech aandelen voor een hele zware periode lijken te staan door hogere rentes, zien we in de energiesector een compleet ander verhaal…

Winsten energiesector: +250%

De winstgroei van energiebedrijven uit de S&P 500 is bijzonder goed te noemen. Kijk maar eens naar deze grafiek van de S&P 500 waar de winstgroei van verschillende sectoren over Q1 is uitgelicht:

Waar de rest van de sectoren niet boven de 50% winstgroei komt, piekt de energiesector maar liefst tegen de 250% aan! En dan te bedenken dat de energiesector maar een piepklein deel van de S&P 500 uitmaakt.

Ook het waarderingsverschil tussen tech- en energieaandelen is uitzonderlijk. Neem bijvoorbeeld Shopify en Rio Tinto. Terwijl Shopify nog steeds een koers-winst van 13,56 heeft (ook na de enorme daling), draait Rio Tinto een enorm lage koers-winst van 5. Slechts 5!

Moraal van het verhaal is dus dat de sector waar beleggers de minste blootstelling aan hebben, met afstand het meeste winst maakt en een stuk lager gewaardeerd staat!

Noodtarieven Energy Rapport 

De hiervoor genoemde redenen zijn slechts een paar van de redenen waardoor wij positief zijn over de energiesector. Wij vinden dan ook dat beleggers in ieder geval even naar de sector moeten kijken.

Daar kan het Energy Rapport van BeursBrink bij helpen. We hebben daar namelijk twee edities, die iedere maand verschijnen:

  • Het Energy Rapport, puur gericht op energiespelers
  • Het Resource Rapport, meer gericht op commodities

We bespreken daarin aandelen die door de markt niet worden gekend, ondergewaardeerd zijn en toch enorm groeipotentieel.

Omdat we weten dat het tijdens een crashmodus nooit fijn is om extra kosten te maken, hebben we een noodtarief ingeschakeld voor het Energy Rapport!

Normaal kost het Energy Rapport 249 euro voor 12 maanden en 349 euro voor 24 maanden.

Met het noodtarief betaal je voor 12 maanden Energy Rapport 169 euro en ontvang je 24 maanden Energy Rapport voor slechts 249 euro. 

Ter verduidelijking, hier zit dus het extra Resource Rapport al in!

Profiteer hier snel van via onderstaande links!

——

 


Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

E-mail icon

Aandelen nieuws Energy

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Energy

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.