VIP ACTIE

Word een VIP!
Dividend - 15 november 2019 - Aandelen

9 tips voor het kopen van aandelen

door MARNIX VRIEZE

De mailbox van BeursBrink wordt dagelijks overladen met mailtjes van beleggers. De vragen zijn divers, maar er zijn ook wat thema’s die vaker dan eens terugkomen. In dit artikel hebben we de tien meest gestelde vragen verwerkt, in de vorm van 9 tips voor het kopen van aandelen.

Tip #1: 1 broker is géén broker

Wat ons het meest opvalt bij beleggers, is de loyaliteit naar een broker toe. Het lijkt haast wel alsof er een levensverzekering is afgesloten: op het moment dat de brokerpapieren zijn ingediend, is er vaak geen noodzaak meer om te kijken naar een alternatief of extra broker.

Zonde. Want het is absoluut noodzakelijk om meer dan 1 broker te hebben. Het komt bij ons nog vaak genoeg voor dat er beleggers zijn die een aandeel niet kunnen kopen, omdat hun broker een aandeel niet aanbiedt.

Wil je in Amerikaanse opties handelen? Dan heb je drie keer helemaal niets aan DeGiro. Interesse in microcaps? Dan mag je bij Binck eerst veel papieren invullen en daarna loop je nog tegen een zeer beperkt aanbod aan. Doe jezelf een lol en zorg voor meerdere brokers. Waarbij een IB-broker (zoals Easybroker), naast een standaard NL of BE-broker, onze voorkeur geniet.

Weet je niet hoe je een goede broker selecteert? Lees dan dit artikel over aandelen kopen.

Tip #2: Minder dan 10 jaar? Vergeet het maar…

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat het een stuk makkelijker wordt om geld te verdienen op de beurs, op het moment dat je ook daadwerkelijk lang in de beurs zit. Sommige beleggers zweren bij een aanhoudperiode ‘voor altijd’ en voor veel beursexperts is de minimale periode dat je moet beleggen, toch zo’n 20 jaar.

Dat betekent dus ook, dat als je 70 bent en je nog gaat beginnen met beleggen, je je wel even moet afvragen of het überhaupt verstandig is om nog wat met de beurs te gaan doen. Wij zien zelf dat een minimale periode zo’n 10 jaar moet zijn (lees hoe wij er naar kijken). Heb je het geld eerder nodig? Denk dan nog eens heel goed na, of beleggen wel bij je past.

Tip #3: Vergeet niet dat je eigenaar bent van een bedrijf

Welke aandelen kopen? Dat is iets dat veel beleggers ons altijd vragen. Natuurlijk hebben we daar veel research voor, maar een tip die de zoektocht naar koopwaardige aandelen direct vermakkelijkt is het volgende: op het moment dat je een aandeel koopt, ben je ook een beetje eigenaar van dat bedrijf. Zie het maar als een bedrijf van je neefje, waar je in investeert. Dat geld hoef je – hopelijk – ook niet binnen 2 maanden terug. Maar belangrijker: je doet ook wat onderzoek voordat je investeert.

Zie een aandeel op de beurs ook daadwerkelijk als hetgeen dat het is: een aandeel in een bedrijf.

Aandelen kopen tips: download hier gratis onze gids voor 3 koopwaardige aandelen

Tip #4: Timing is belangrijk, maar tijd ook

Timing is belangrijk. Maar tijd is waarschijnlijk net wat belangrijker. Op het moment dat je kan accepteren dat je jouw geld voor de komende 10 jaar (minimaal) niet meer aanraakt wordt goede timing net wat minder belangrijk. Zeker als je gewoon de tijd het werk laat doen: maandelijks een kleine portie investeren, ontvangen dividenden opnieuw beleggen en aanblijven houden voor de lange termijn.

Tip #5: ETFs zijn leuk, maar niet zaligmakend

ETF’s zijn leuk en kunnen op een eenvoudige manier veel spreiding aanbrengen. Maar ook spreiding in een hoop aandelen waar je normaal gezien nooit in zou investeren. Onze held Dr. Michael Burry (zie bijvoorbeeld het Water Rapport) heeft daar een mooie mening over die wij delen. Lees zijn opinie via deze link.

Tip #6: Welke aandelen kopen voor maximaal rendement?

Als er een beleggingsstrategie is die je aan iedereen kan aanraden (als je wel tip 2 ter harte neemt) dan is het kopen van dividendaandelen. Garanties op de beurs heb je nooit, maar dit komt toch echt het dichtste bij een succesformule.

Ben je nog niet bekend met dividend? Bekijk dan eens ons Dividend Rapport.

Tip #7: Let op positiegrootte bij beleggen

Een van de meest gemaakte fouten is het slecht inschatten van een goede positiegrootte. Zeker bij smallcaps. Het is niet verstandig om posities van 10 of 15% van je totale portefeuille te hebben. Bij BeursBrink zelf, vinden we 1 tot 4% van de totale portefeuille, al meer dan voldoende om in één aandeel te steken. Als het gaat om smallcaps.

Uitzonderingen zijn ETF’s, die van zichzelf al in meerdere bedrijven zijn gespreid.

Tip #8: Turbo’s en hefboomproducten zijn leuk, maar let op de positiegrootte

Vaak gaat de positiegrootte bij aandelen al niet goed, maar bij Turbo’s en hefboomproducten gaat dit al helemaal fout. Een van de belangrijkste dingen die je moet realiseren: met een hefboomproduct, vergroot je effectief je positiegrootte zonder meer geld te alloceren.

In dit artikel over Turbo’s, bespreken we dat in detail. Aandelen kopen tips? Bekijk dan eens onze Turbo Pilot voor gratis tips.

Tip #9: herinvesteer dividend

Veel brokers zijn hier schuldig aan: het niet goed aangeven wanneer en dat er dividend is binnengekomen. En dan wordt het als belegger ook een stuk moeilijker om het dividend te herinvesteren. Wat zonde is, want herinvesteren van dividend is de beste manier om op lange termijn rijk te worden.

Aandelen kopen tips

Geeft jouw broker het niet goed aan? Neem dan het heft in eigen hand en zoek voor iedere positie gewoon handmatig uit wanneer er dividend wordt uitgekeerd. Als je veel posities hebt kan je daar zomaar een uurtje of wat mee bezig zijn, maar het loont de moeite: hoe sneller je dividend herinvesteert, hoe sneller je op weg bent naar financiële onafhankelijkheid.

Meer handige aandelen kopen tips? Bekijk dan deze pagina over het kopen van aandelen.

VIP ACTIE

Word een VIP!
E-mail icon

Aandelen nieuws Dividend

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Dividend

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.