Nederland - 11 mei 2022 - Aandelen

Deze techaandelen zijn al 80% of meer gedaald

door SVEN VAN GASSE

De aandelenmarkten hebben het de afgelopen maanden zeer moeilijk. Vooral technologieaandelen bevinden zich in de hoek waar er klappen vallen. Deze aandelen worden het hardst geraakt met dalingen van wel 80% en meer.

In dit artikel bespreken we acht aandelen die ondertussen al 80% of meer zijn gedaald.

#1. Affirm Holdings (AFRM)

Affirm Technologies is een financieel technologiebedrijf (FinTech) dat is gevestigd in San Francisco. Het bedrijf is één van de grootste in het gebied van het “Buy now, Pay later”-concept. Consumenten kunnen hierbij de betaling van grote of kleine aankopen spreiden in de tijd. Tijdens de pandemie werd deze manier van betalen enorm populair, mede omdat er steeds meer online werd gekocht.

In januari 2021 trok Affirm naar de beurs, tegen een waardering van bijna $12 miljard. In de eerste handelsdag verdubbelde aandelenprijs en leek the sky the limit. In november bereikte het aandeel van Affirm een recordprijs van $176, wat een marktwaarde van meer dan $45 miljard vertegenwoordigde.

Sindsdien ging het echter steil bergaf met het aandeel. Op dit moment noteert het aandeel van Affirm nog aan een prijs van zo’n $18. Dit is een daling van maar liefst 90%. De marktwaarde bedraagt nog een $5 miljard, slechts een fractie van het record in november.

#2. Shopify (SHOP)

Shopify is een Amerikaans platform waarop bedrijven makkelijk een eigen webshop kunnen bouwen. Bedrijven kunnen van het platform gebruik maken door een abonnement af te sluiten.

Toen de pandemie zorgde voor wereldwijde lockdowns was de nood aan een goede webshop nog nooit zo groot. In deze periode nam het aandeel van Shopify dan ook een enorme vlucht. Op 19 november bereikte Shopify een recordkoers van $1 690. De marktwaarde van Shopify bedroeg op dat moment meer dan $211 miljard.

Op dit moment bedraagt de aandelenprijs van Shopify nog slechts $345. Dit komt neer op een marktwaarde van zo’n $43 miljard. Sinds zijn recordkoers heeft het aandeel van Shopify meer dan 80% van haar waarde moeten inleveren.

#3. Peloton Interactive (PTON)

Peloton Interactive is een Amerikaans bedrijf dat interactieve fitnessproducten verkoopt. Ook bij Peloton was de Covid-pandemie de katalysator voor een enorme rally van zijn aandeel. Sinds maart 2020 tot het einde van het jaar steeg de koers van Peloton met meer dan 700%. Op 13 januari bereikte het aandeel een recordprijs van $167. Hiermee werd Peloton gewaardeerd aan zo’n $47 miljard.

Sindsdien is Peloton één van de slechts presterende aandelen op de Nasdaq. Nu de wereld opnieuw volledig geopend is, is de vraag naar fitnessapparatuur voor thuis ingestort. Elk kwartaal dalen de verkoopcijfers van het bedrijf verder, waardoor de aandelenkoers volgt. Op dit moment noteert Peloton aan slechts $13. Het bedrijf kende op 10 mei 2022 opnieuw een 2-cijferirge daling door dramatische verkoopcijfers en weinig goede vooruitzichten. Ten opzichte van zijn recordkoers is het aandeel van Peloton met zo’n 95% gedaald. De marktwaarde bedraagt nu nog $4,2 miljard.

#4. Roku (ROKU)

Roku is een bij ons minder gekend streamingplatform. In de Verenigde Staten behoort het echter tot de top van de streamingbedrijven. Het meest bekende product is de Roku Streaming Stick. De streamingstick kan op een televisie worden aangesloten en plaatst streamingcontent van Netflix, Spotify, Disney+ en meer op één gezamenlijke plaats op een tv-scherm

Op 26 juli bereikte Roku een recordkoers van $479,50. De marktwaarde bedroeg op haar hoogtepunt meer dan $60 miljard. Nu noteert Roku aan nog slechts $88 per aandeel, wat een daling is van meer dan 80%. De marktwaarde bedraagt hierdoor nog zo’n $12 miljard.

#5. Zoom Video Communications (ZOOM)

Eén van de bekendste winnaars van de pandemie was mogelijk Zoom Video Communications. Toen bedrijven wereldwijd op slot gingen werden online meetings de norm. Een meeting “zoomen” werd zelfs een begrip. Door de enorme populariteit van het platform steeg het aandeel van Zoom van begin 2020 tot oktober met meer dan 700%.

Op 19 oktober bereikte Zoom een recordprijs van $568 per aandeel. De marktwaarde bedroeg op haar hoogtepunt bijna $160 miljard. Nu online vergaderingen steeds minder worden gebruikt, is de vraag naar het platform van Zoom ook veel kleiner geworden. Door een vertragende groei, is de aandelenkoers met meer dan 83% gedaald tot $90. Zoom heeft nu een marktwaarde van $27 miljard.

#6. Bakkt Holdings (BAKKT)

Bakkt Holdings, Inc. beheert een platform voor digitale activa. Het platform van het bedrijf stelt consumenten in staat om digitale activa te kopen, verkopen en uit te geven.

In tegenstelling tot de vorige aandelen, was de Covid-pandemie geen directe katalysator van de forse stijging van het aandeel van Bakkt. Bakkt profiteerde van de hype op de cryptomarkt en de enorme populariteit van SPAC’s. In oktober 2021 trok Bakkt via een SPAC naar de beurs. De eerste dagen bleef de koers hangen onder de $10. Na een week ontplofte het aandeel echter, door een aankondiging van een partnership met Mastercard.

Het aandeel steeg tot meer dan $50, waardoor het een waardering van $11 miljard kreeg. De vreugde was echter maar van korte duur. Het aandeel is na het bereiken van dit record enkel nog maar gedaald. Bakkt noteert aan een prijs van $2,66 per aandeel. De marktwaarde is hierdoor gedaald tot ver onder $1 miljard naar zo’n $700 miljoen.

#7. Teladoc Health (TDOC)

Teladoc Health biedt virtuele gezondheidszorgdiensten aan in de Verenigde Staten en wereldwijd. Het bedrijf biedt een portfolio van diensten en oplossingen.

Teladoc Health behoorden tot de favoriete aandelen voor beleggers in de eerste paar kwartalen van de pandemie. Het aandeel steeg naar een hoogste slotkoers van $291 in februari 2021 toen de vraag naar virtuele gezondheidszorg toenam als gevolg van de lockdowns. De euforie ebde echter zeer snel weer weg. Zorgen over groei en winstgevendheid domineerden het marktsentiment en vertaalden zich in een aanhoudende daling.

Op haar hoogtepunt in februari 2021 bedroeg de marktwaarde van Teladoc Health meer dan $42 miljard. Van deze waarde blijft echter nog maar een fractie over. De huidige prijs van het aandeel van $29,77 vertegenwoordigt een marktwaarde van $4,8 miljard. Het aandeel is sinds haar recordkoers 90% van haar waarde verloren.

#8. UiPath (PATH)

UiPath Inc. levert een end-to-end automatiseringsplatform dat een reeks van robotic process automation (RPA) oplossingen biedt. Het bedrijf biedt een reeks aan elkaar gerelateerde software voor het bouwen, beheren, uitvoeren, meten en besturen van automatisering binnen een organisatie. Daarnaast biedt UiPath onderhoud en ondersteuning voor zijn software, alsook professionele diensten, zoals training en implementatiediensten om de adoptie van zijn platform te vergemakkelijken

UiPath ging in april 2021 naar de beurs. In de eerste handelssessie steeg het aandeel met 23% waardoor het bedrijf een waardering van meer dan $35 miljard kreeg. In de volgende maand steeg het aandeel nog door tot een recordkoers van $90, wat een marktwaarde van zo’n $45 miljard vertegenwoordigde.

Sindsdien gaat het bergafwaarts met het aandeel van UiPath. Het aandeel bereikte onlangs een all time low van $15,74. Dit is een daling van meer dan 81%. De marktwaarde van UniPath bedraagt nog slechts $8,64 miljard.Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.