Americas - 13 december 2019 - Aandelen
door MICHIEL RIETVELD

Waarom zou je handelen in aandelen?

Waarom zou je handelen in aandelen en hoe werkt dit precies? In dit artikel leggen we je alles uit over deze manier van vermogensopbouw.

Het is belangrijk om te realiseren dat handelen in aandelen eigenlijk iets anders is dan beleggen. Hoewel het allemaal met elkaar te maken heeft, ga je er bij ‘beleggen’ vanuit dat je investeert op de lange termijn. Terwijl je met handelen in aandelen, meer richt op bewegingen voor de korte termijn.

Wanneer handel je in aandelen?

Over het algemeen is de tijdsspanne die beleggers aanhouden, tekenend voor het type belegger dat je bent. Als je bijvoorbeeld aandelen koopt en weer binnen een jaar verkoopt, dan ben je een hele kortetermijnbelegger. Dat is overigens wel relatief: een pensioenfonds dat aandelen 10 tot 15 jaar aanhoudt, wordt in de pensioenwereld ook wel gezien als een kortetermijnbelegger.

Maar voor particuliere beleggers zou je best het volgende kunnen aanhouden:

  • Day Trading: koop en verkoop binnen 1 tot 5 dagen
  • Korte termijn belegger: koop en verkoop binnen 1 tot 52 weken
  • Middellangetermijn belegger: koop en verkoop binnen 1 tot 5 jaar
  • Langetermijnbelegger: aanhouden voor minimaal 5 jaar

Handelen in aandelen doe je op het moment dat je aanhoudt voor een wat kortere termijn en niet zozeer belegt voor ‘later’.

Waarom zou je handelen in aandelen?

Nu is het vaak zo dat experts en goeroes allemaal aanraden om te beleggen voor de lange termijn. Het is namelijk zo dat uit verschillende historische backtests blijkt, dat het aanhouden op lange termijn uiteindelijk zorgt voor het beste rendement.

handelen aandelen

De gedachte is heel simpel: je koopt een belang in een bedrijf en laat het management verder zijn werk doen. Hoe langer je vast kan houden, hoe meer waarde er wordt gecreëerd door het bedrijf, waardoor de waarde van jouw aandelen ook zullen stijgen.

Die aanpak heeft veel voordelen, omdat je daardoor ook goed gaat kijken naar het soort bedrijf waar je in investeert. Als je aanhoudt voor de hele lange termijn, heeft het niet veel zin om in een bedrijf te investeren dat er volgend jaar wellicht niet meer is. Of in een bedrijf met een heel hoog risico.

Voor een handelaar maakt het niet zo heel veel uit of een bedrijf er over 30 jaar nog is. Een handelaar is vooral geïnteresseerd in de winst die op korte termijn kan worden gerealiseerd.  En dat is de voornaamste reden om te beginnen met handelen in aandelen: profiteren van situaties, die op korte termijn ontstaan.

3 redenen om te handelen in aandelen

Een belegger die handelt met aandelen, doet dat meestal om de markten wat beter te timen. Op de beurs komt het namelijk vaak voor dat bepaalde gebeurtenissen, de waarde van aandelen hard laten zakken of stijgen. En dat is iets waar je als belegger 0p in kunt spelen.

Reden #1: je profiteert beter van beursschommelingen

Waar een langetermijnbelegger zich niet zo druk maakt over kortetermijnschommelingen, doet een handelaar dat juist wel. En dat brengt voordelen met zich mee, omdat er juist met beursschommelingen veel geld valt te verdienen.

De laatste weken zijn er bijvoorbeeld veel schommelingen geweest vanwege de handelsoorlog tussen Amerika en China. Dat zijn schommelingen waar je heel goed op in kunt spelen en zo op korte termijn, grote winsten kunt pakken.

Reden #2: je kan wegblijven van zijwaarts bewegende aandelen

Het is niet ongewoon, dat een index of aandeel een lange periode omlaag, omhoog of zijwaarts beweegt. Daarbij kan je er willekeurige grafieken op naslaan; periode’s van zijwaartse bewegingen zijn heel gebruikelijk op de beurs.

Het voordeel van een handelaar, is dat je hier gewoon omheen kunt handelen. In plaats van te wachten op een beweging, kijk je gewoon naar een ander bedrijf. Dat voordeel heb je als langetermijnbelegger veel minder: je kijkt dan immers veel met een fundamenteel oog naar een bedrijf. En zolang het bedrijf goed zijn werk doet, maakt het niet echt uit dat het wat zijwaarts beweegt.

Reden #3: je kan sneller vermogen opbouwen

Handelaren hebben een groot voordeel ten opzichte van langetermijnbeleggers: ze kunnen veel sneller winsten realiseren. Terwijl een langetermijnbelegger kijkt naar een winstje van 10%, is dat nog niet zo bijzonder voor hem of haar. Als pensioen betaald moet worden, is 10% zelfs veel te weinig.

Een handelaar kan hier wel genoegen meenemen, waardoor het boeken van winsten net wat sneller gebeurt. Als langetermijnbelegger ga je niet een goed bedrijf verkopen omdat je op 10% winst staat. Zeker niet als je van zinnen was om dat bedrijf voor de komende 30 jaar aan te houden.

Hierdoor is het mogelijk om sneller vermogen op te bouwen. Wie steeds kleinere winsten boekt, kan ook steeds meer kapitaal herinvesteren, waardoor vermogensopbouw met een kortetermijnoutlook zeker tot de mogelijkheden behoort.

Hier vind je meer informatie over aandelen en beleggen voor beginners.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Americas

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Americas

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.