Nederland - 4 september 2022 - Beursbrink

Ethereum oprichter maakt zich zorgen over toekomst bitcoin

door STIJN

De oprichter van het Ethereum netwerk, Vitalik Buterin, zei onlangs in een interview dat hij zich zorgen maakt over de toekomst van bitcoin. Hij haalde enkele eigenschappen aan die bitcoin in de toekomst minder relevant zullen maken, zoals bijvoorbeeld het proof-of-work (PoW) model waarop het netwerk draait. 

Econoom Noah Smith had een interview met Ethereum-oprichter Vitalik Buterin, en deze laatste was niet bepaald optimistisch over de toekomst van bitcoin. Buterin maakt zich namelijk zorgen omdat het bitcoin-netwerk draait op het proof-of-work (PoW) model. Daarenboven schiet het systeem dat de transactiekosten regelt volgens hem ook aardig wat te kort.

Op dit moment worden miners vergoed voor het beveiligen van het netwerk. Hun computers kraken codes die transacties valideren, maar omdat er een voorraadlimiet is van 21 miljoen bitcoins, zullen miners na het bereiken van deze limiet niet langer vergoed worden. En dat is een probleem volgens Buterin omdat er geen nieuw bitcoins meer zullen bijkomen na een bepaalde tijd.

Per week genereert het netwerk voor zo een 255.000 dollar aan transactiekosten. Volgens Buterin is dit veel te weinig gezien de grootte van het netwerk. Het netwerk van Ethereum genereert zo een 2,7 miljoen dollar aan transactiekosten. Dat is een aanzienlijk verschil tussen beiden.

Proof-of-work

De andere bezorgdheid gaat over het proof-of-work model waarmee bitcoin werkt. Ethereum draait op hetzelfde model op dit moment, maar gaat op 15 september overschakelen naar het proof-of-stake model. Deze laatste heeft geen miners nodig om het netwerk te beveiligen en transacties te valideren, dat gebeurt door middel van ‘staking’. Hierdoor neemt het energieverbruik drastisch af.

De dag van vandaag wordt er zeer kristisch gekeken naar het energieverbruik, vooral nu we in een energiecrisis zitten. Buterin sprak zich ook uit over de situatie op de cryptomarkt. Een grote crash had hij zien aankomen, hij dacht alleen dat dit veel eerder ging gebeuren.

Bronnen: Chris Williams – Cryptobriefing

Foto: mohamed hassan – PxHere

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.