Nederland - 26 augustus 2022 - Beursbrink

Heeft bitcoin zijn bodem bereikt?

door STIJN

Er zijn enkele technische signalen die wijzen op een bodem voor bitcoin. Men kijkt voornamelijk naar de hash rate, deze wordt kort opgevolgd om de richting van bitcoin te ‘voorspellen’. De hash rate drukt de computerkracht, waarmee bitcoin wordt gemined, uit. Hoe hoger deze rate, hoe groter de kans op een uitbraak.

Het tij zou zo maar eens kunnen keren voor bitcoin en de bodem zou in zicht zijn. Een meting van de activiteit van bitcoin-miners zou beleggers een idee kunnen geven van waar de digitale valuta naartoe gaat. Deze activiteiten zijn de afgelopen weken fors toegenomen.

 

Miners valideren transacties op het bitcoin-netwerk met behulp van zeer gespecialiseerde en energievretende computers om complexe wiskundige puzzels op te lossen. Ze worden beloond in bitcoin voor hun inspanningen om deze transacties te valideren. Naarmate er meer bitcoin wordt gedolven, des te moeilijker het is om deze ‘puzzels’ op te lossen.

Hash rate

Tijdens marktdipjes kan een lage bitcoin prijs het voor veel miners onrendabel maken om hun activiteiten voort te zetten. Vervolgens verkopen ze wat bitcoin om het hoofd boven water te houden. Maar ze zetten ook hun mining-activiteiten stil om geld te besparen. Dit resulteert in een lagere hash rate omdat er minder activiteit is op de markt en bij de miners zelf.

Deze lagere hash rate maakt het gemakkelijker voor miners om puzzels op te lossen en om bitcoin te krijgen als beloning. Ondertussen noteert de hash rate verhoudingsgewijs boven de prijs van bitcoin, volgens CoinShares een signaal dat de bodem is bereikt en dat bitcoin zich aan het opmaken is voor een nieuwe rally. Vijay Ayyer, vicepresident bij Luno, is alleszins optimistisch.

I think we have seen broad signs of capitulation given the events in the previous months. Hence it is likely we could have the beginnings of a bottom being formed. Usually bitcoin consolidates in a range for a whole which indicates accumulation, which is what we may be seeing.

Bronnen: Arjun Kharpal – CNBC

Foto: Jorge Franganillo – FlickrCC BY-SA 4.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.