Americas - 3 september 2019 - Aandelen

Chinese adviseur: het is nu aan Trump om een deal te forceren

door RAJA SPEET

Het is nu aan de Amerikaanse president Donald Trump om een deal in de handelsoorlog nieuw leven in te blazen. Want China heeft al alle benodigde maatregelen genomen. Dat zei Wang Huiyao, een adviseur van de Chinese regering.

China heeft eerder dit jaar bijvoorbeeld een nieuwe wet aangenomen die het investeringsklimaat voor buitenlanders verbetert, volgens Wang. Hij voegde daaraan toe dat buitenlandse bedrijven door de nieuwe wet niet meer verplicht zijn om technologisch intellectueel eigendom aan de Chinezen over te dragen.

Gedwongen overdracht van intellectueel eigendom om zaken te doen in China was een van de grootste hekelpunten van de Amerikanen. Maar nu zijn die aangepakt volgens Wang. En daarom ligt de bal nu bij Trump om een deal in de handelsoorlog te forceren.

Ik denk dat de V.S. eens moet kijken naar de progressie die China maakt en het goed is om hier aan mee te werken, zodat China zich nog meer openstelt voor de wereld. Dit in plaats van China in een moeilijke positie te brengen.

Trump denkt anders over de nieuwe wet

De nieuwe wetten in China zouden volgend jaar januari in moeten gaan. Toch zijn verschillende analisten sceptisch of de nieuwe wet ver genoeg zal gaan om de Amerikanen tevreden te stellen.

Want enkele maanden geleden uitte Trump nog kritiek naar China. Toen de opkomende macht de nieuwe wet aannam, stelde Trump dat China enkele gemaakte afspraken niet na zou komen met de wet.

Trump zei toen dat Beijing “de deal verbrak”. Als reactie daarop verhoogde de V.S. tarieven op Chinese goederen.

Profiteren van de handelsoorlog

Hoe ga jij om met de handelsoorlog? Blijf je vooral weg van de beurs? Of zie je juist kansen? Wij zien kansen, en vooral in China. Chinese aandelen zijn namelijk historisch laag gewaardeerd en daarom spelen wij in op de regio. Dat kan met ons nieuwe Azië Rapport.

Toch mogen we de huidige grootmacht van de wereld niet vergeten. Kansen in de Verenigde Staten vind je in ons nieuwe Americas Rapport.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Americas

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Americas

Reageer op dit artikel