Cryptoknallers - 27 december 2022 - crypto
door VINCE

VanEck’s 11 crypto voorspellingen voor 2023

Fondsbeheerder VanEck deelde onlangs zijn 2023 voorspellingen voor crypto, via 11 punten. Terwijl crypto het de afgelopen periode zwaar heeft gehad, verwachten ze nog steeds dat deze technologie het huidige financiële systeem zal gaan vervangen! 

De 11 voorspellingen van VanEck in het kort

In onderstaande afbeelding zie de 11 verwachtingen die VanEck deelde kort samengevat:

#2 Bitcoin naar $30.000 en een nieuwe stierenmarkt

Bitcoin en het bredere crypto-ecosysteem hebben geleden onder een meedogenloze berenmarkt in 2022. Bitcoin zelf heeft het afgelopen jaar gehandeld als een risico-actief en heeft blijk gegeven van prijsgevoeligheid voor rentestijgingen. Een van de redenen waarom Bitcoin slecht heeft gereageerd op hogere tarieven, is dat de politieke reactie op hogere inflatie is geweest om te proberen de “energietransitie” te vergemakkelijken.

Een einde aan de oorlog in Oekraïne zou waarschijnlijk op z’n minst een deel van dit beleid ongedaan maken en Bitcoin-mining aantrekkelijker maken. Aan de andere kant creëert de oorlog ook meer economische integratie tussen Europa en Azië. Dit brengt namelijk stimulansen om nieuwe betalingsmethoden voor grensoverschrijdende handel toe te passen.

In ontwikkelde markten denkt VanEck dat consumenten in de loop van de tijd Bitcoin zullen zien als een waardeopslag en een afdekking tegen M2-inflatie, in plaats van openlijke CPI-inflatie. In opkomende markten ligt de focus echter meer op geldovermakingen en neutrale alternatieven voor de hegemonie van de dollar.

Tegelijkertijd verwacht VanEck dat de Federal Reserve de renteverhogingen waarschijnlijk zal onderbreken terwijl de inflatie afzwakt, en tegelijkertijd het bijdrukken van geld en de begrotingstekorten van de overheid voortduren. Dit geldt als hun verwachting voor recessie in de eerste maanden van 2023 stand houdt. Mocht dat gebeuren, dan zal BTC later in 2023 al naar de $30.000 kunnen gaan door iets kleins als relatief weinig negatief cryptonieuws.

#3 Financiële instituten zullen meer dan $10 miljard aan off-chain activa tokeniseren.

Getokeniseerde off-chain activa is activa uit de fysieke wereld, waarvan zijn waarde is opgeslagen in een token op de blockchain. De algemene voorspelling bij VanEck over de groei van getokeniseerde off-chain activa ligt op $10 miljard. Maar onlangs gaf Matthew Sigel, hoofd van het onderzoek naar digitale activa bij VanEck, al aan dat dit bedrag wel eens op $25 miljard kan uitkomen. Over zijn verwachting schreven we eerder deze week dit artikel.

De verwachte reden voor de groei is heel simpel; instituten zullen blockchains gebruiken om de custody en settlement te vereenvoudigen en tegelijkertijd de kosten voor klanten te verlagen.

De uitgever van de decentrale stablecoin DAI, MakerDAO, heeft sinds kort al flinke stappen gemaakt met het inpassen van fysieke activa op de blockchain. Voor iedere DAI wordt namelijk onderpand aangehouden, en nu is het ook mogelijk om fysieke activa hieraan toe te voegen. De waarde van fysieke activa in DAI’s onderpand groeide dit jaar met maar liefst 3.641%. Lees hierover in dit artikel meer!

Voor de groei off-chain activa tokenisatie, verwacht VanEck dat de blockchains Ethereum, Polygon, Avalanche, Polkadot en Cosmos het best gepositioneerd zijn.

#9 Gary Gensler zal de SEC verlaten, omdat de voorgestelde wetgeving geen brede steun krijgt

In de cryptogemeenschap was er hoop dat de voorzitter van de Amerikaanse beurswaakhond, Gary Gensler, een voorstander zou zijn van het ontwikkelen van het crypto ecosysteem. Echter heeft de SEC telkens beslissingen over Bitcoin-spot-ETF’s ontkent of uitgesteld, op grond van “marktmanipulatie”. Vreemd genoeg zijn Bitcoin futures ETF’s en zelfs inverse Bitcoin futures ETF’s wel goedgekeurd.

Zo zijn er nog meer beslissingen onder Gensler’s naam gemaakt, waar veel niet achter staan. Er wordt bijv. naar de SEC gewezen, als het gaat om het falen bij het beschermen van het publiek tegen FTX. Ook stuurde vier Amerikaanse wetgevers hem een brief waarin ze hem bespotten vanwege de dubbele standaard van de SEC als het gaat om transparantie.

Zelfs de vakbond van de SEC van 3.500 stafleden vecht met de voorzitter over pensioenen, weer aan het werk gaan en een te gespannen personeelsbestand. Dit alles brengt Gensler steeds meer onder de loep, waardoor het ook een politieke aansprakelijkheid voor het Witte Huis kan worden. Grote kans dat hij de SEC dus zal moeten verlaten.

#10 Het totale aantal maandelijkse web3-gamers zal stijgen van 2 miljoen naar 20 miljoen

De totale adresseerbare markt (TAM) in traditionele gaming is enorm, met een waarde van zo’n $300 miljard en 3,2 miljard wereldwijde gamers. Veel van deze gamers betalen al voor in-game items (a.k.a. digitale activa), die helaas niet over te dragen is tussen de verschillende traditionele games. Met games op de blockchain is dit echter wel mogelijk. Dit is een van de verschillen tussen traditioneel gamen en crypto gamen, dat ruimte creëert voor groei.

Voorheen misten de crypto games echter een hoge productiewaarde en voldoende budget, om gebruikers op de massamarkt aan te trekken. VanEck verwacht dat er in 2023 minimaal één crypto game van de hoge kwaliteit wordt gepubliceerd, die wél viraal zal gaan.

Een verdediging voor deze verwachting is het toenemende enthousiasme over het potentieel van web3-games, vanuit de traditionele game-industrie. Zo noemde Andrew Wilson (CEO van EA) web3 “de toekomst van onze industrie”, en zei Yves Guillemot (CEO van Ubisoft) dat blockchain-gaming een “revolutie” in de branche is.

Gaming-bedrijven in de hele industrie hebben blockchain-, NFT- en crypto-experts ingehuurd terwijl ze op zoek zijn naar de volgende evolutie in gaming. Met blockchain-games en metaverse-platforms op schema om dit jaar $9 miljard aan risicokapitaal-investeringen aan te trekken, is de kans op een doorbraak in 2023 groter dan ooit.

#11 Ethereum zal opnames uit het netwerk mogelijk maken

Voor alsnog staat ETH compleet vast, zodra je het in het netwerk stopt. Dit kan een hinder zijn voor totale adoptie, aangezien beleggers uit onzekerheden kunnen besluiten dit niet te doen.

Hier komt echter hoogstwaarschijnlijk in 2023 verandering in, met de “Shanghai” update. De mogelijkheid tot opnames kan een stuk meer stakers uitnodigen, dat het rendement flink kan doen opveren van het huidige ~5%.

In het meest recente Cryptoknallers rapport schreven we hier al uitgebreid over en gaven we aan welk stakingsderivaat we nu het interessantst vinden om te staken. Abonneer je hier op het Cryptoknallers rapport!

——

Lees ook deze artikelen:

 


Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Cryptoknallers

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Cryptoknallers

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.