Hoeveel Ethereum heb je nodig om met pensioen te gaan?

Afgelopen week moest de Bank of England het Britse pensioenstelsel redden. Pensioenfondsen kwamen in de problemen door de val van de pond en een heel snel gestegen rente. De centrale bank moest daarom z’n geldprinter weer aanzwengelen om een rampscenario te voorkomen. Nu kan je je afvragen hoelang dat nog goed gaat en of er geen betere manier is om met pensioen te gaan.

Bij BeursBrink bouwen we allemaal zelf ons potje voor de oude dag op. Hiervoor zijn heel veel verschillende manieren, maar één manier wordt steeds populairder. Namelijk Ethereum.

Een productieve activa

Ethereum is na Bitcoin het waardevolste crypto netwerk en transformeerde recent naar een proof of stake model. Dat betekent dat de reservevaluta op de blockchain, ETH, wordt gebruikt om de blockchain te onderhouden. In ruil hiervoor worden al deze gestake’te ETH beloond met inflatie uit het Ethereum netwerk. Dat komt neer op 1.650 ETH per dag. Tot in de eeuwigheid.

Je hebt met ETH nu opeens een productieve activa in huis. Dat is ideaal voor de opbouw van je pensioen.

Nu moet je wel wat technische kennis hebben om ETH te kunnen staken. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen om dat heel eenvoudig te maken.

>>> Zie daarvoor deze Ethereum Staking Blauwdruk <<<

Hoeveel ETH heb je nodig om met pensioen te gaan?

Hoeveel ETH je precies nodig hebt om met pensioen te gaan hangt af van de prijs van ETH en van je levenstandaard. Er zijn dus wel wat aannames.

Laten we zeggen dat de koers van ETH gemiddeld genomen 3.000 dollar is.

Dat is natuurlijk veel hogere dan de huidige koers. Aan de andere kant is 3.000 dollar per ETH voor de komende jaren een bijzonder conservatief scenario (ja, we verwachten voor de komende jaren nog altijd 10K$ per ETH).

Ten tweede hebben we 1 ETH per maand nodig.

Aan 3.000 dollar is dat ongeveer in lijn met het modale salaris in Nederland. Natuurlijk kan je je afvragen of dat met de huidige inflatie van 17% per jaar over 10 jaar nog altijd het geval is. Maar goed, daarom zit je ook in Ethereum. Het is een alternatief financieel systeem en daarom juist ook een verzekering tegen het fiatexperiment van de euro en dollar.

Nu is er nog één belangrijke factor. Namelijk het rendement dat je krijg op gestake’te ETH. Deze kan variëren en is afhankelijk van:

  • Het aantal gestake’te ETH in het netwerk. Hoe meer ETH wordt gestake’t, hoe lager het rendement zal zijn. Nu is het wel zo dat meer gestake’te ETH minder aanbod in de markt zal betekenen, wat waarschijnlijk goed is voor de prijs.
  • En de activiteit op Ethereum’s blockchain is belangrijk. Als er meer transacties zijn op het netwerk, zullen stakers hogere inkomsten ontvangen. Gestake’te ETH ontvangen namelijk een klein gedeelte van de transactiekosten en verdienen aan MEV.

Wat is dan een logisch percentage?

We geloven dat 5 procent per jaar geloofwaardig is. Laten we daarom iets conservatiever inzetten, op 4 procent per jaar. Dit is dus 4 procent per jaar uitgekeerd in ETH.

We willen 1 ETH per maand, dat is 12 ETH per jaar. Met 4% per jaar hebben we 300 ETH nodig.

Oftewel, financiële onafhankelijkheid kost vandaag de dag 405.900 euro.


Raja heeft een positie in ETH. Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Volg raja op de voet

Direct zien wanneer Raja een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.