DAO (Decentralized Autonomous Organisation)

Wat is het

Een DAO is de afkorting van een Decentralized Autonomous Organisation; een term die je steeds vaker voorbij ziet komen in de crypto wereld.

Wij zouden een DAO omschrijven als een organisatie die volledig op het internet bestaat met statuten op de blockchain. In plaats van dat je naar de KvK gaat, registreer je een DAO op de blockchain. Dat heeft enkele voordelen:

  • Je kan met iedereen (via het internet) iets ondernemen.
  • Er is geen papierwerk met bijbehorende kosten. Scheelt ook veel tijd.
  • Je kan personeel (of toegewijde klanten) veel makkelijker met zeggenschap (tokens) belonen.
  • En zaken doen is stukken transparanter.

Voorbeeld

In cryptoland zijn er al heel veel verschillende DAOs. Veel cryptomunten zijn eigenlijk niet meer dan aandelen in een DAO. Hieronder een incompleet overzicht:

Een voorbeeld is Uniswap, met een vermogen van 3 miljard dollar op zijn balans (concreet op een smart contract adres op de blockchain). Als UNI houder ben je dus een soort van mede-eigenaar van Uniswap. Je kan bijvoorbeeld stemmen op beslissingen van de crypto broker.

Een ander voorbeeld van een DAO is ConstiutionDAO. Deze organisatie werd opgericht om een origineel kopie van de Amerikaanse grondwet te kopen.

Conclusie

Een DAO is dus een hele handige tool om te organiseren. Waar je normaal gesproken een vereniging opzet om iets voor elkaar te krijgen, zet je in de toekomst waarschijnlijk makkelijker een DAO op. Zeggenschap is bijvoorbeeld veel makkelijker te regelen met tokens op de blockchain. Ook kan je zo veel makkelijker zaken doen via het internet.

Laatste Nieuws

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.