USA - 17 april 2017 - Aandelen
door REDACTIE BEURSBRINK

Wall Street begint handelsweek hoger

(ABM FN-Dow Jones)Wall Street is maandag in het groen gesloten. De Dow Jones index steeg 0,9 procent naar 20.636,92 punten, de breder samengestelde S&P 500 index won ook 0,9 procent op 2.349,01 punten en de Nasdaq index eindigde tot slot eveneens 0,9 procent hoger op 5.856,79 punten.

Macro-economische cijfers afgelopen vrijdag, toen de wereldwijde aandelenmarkten gesloten waren, en data vanmiddag waren niet goed.

Marktanalist Naeem Aslam van Think Markets beoordeelde de cijfers als slecht en daarmee koren op de molen voor de duiven binnen de Federal Reserve.

Maandag bleek de bedrijfsactiviteit in de maakindustrie in de Amerikaanse deelstaat New York in april verslechterd. De New York Fed index, beter bekend als de Empire State index, daalde met 11,2 punten naar 5,2 punten. De index voor nieuwe orders, vorige maand nog goed voor een meerjarig record, viel “scherp” terug van 21,3 naar 7,0.
De index die vooruitkijkt naar de komende zes maanden, steeg wel. Deze index klom van 37,4 naar 39,9.

Het vertrouwen onder Amerikaanse huizenbouwers daalde ook, hoewel er in maart nog sprake was van een flinke stijging. De NAHB-huizenindex kwam uit op 68, tegen 71 in maart en 65 in februari. Het niveau in maart was het hoogste sinds juni 2005.

“Ondanks deze bescheiden daling deze maand, kent het vertrouwen onder huizenbouwers nog altijd een stevig fundament”, aldus voorzitter Granger MacDonald van NAHB. Volgens MacDonald ondervinden huizenbouwers nog altijd een sterke koopinteresse onder potentiële huizenkopers.

Vrijdag bleek ook al dat de Amerikaanse detailhandelsverkopen daalden, net als de consumentenprijzen. De bedrijfsvoorraden stegen juist.

Tegenover deze teleurstellende cijfers uit Amerika, stond vandaag wel meevallend nieuws uit China.

Zowel de Chinese detailhandelsverkopen als de industriële productie lag in maart hoger dan de in maanden ervoor. De Chinese economie groeide in het eerste kwartaal met 6,9 procent, iets meer dan in het voorgaande kwartaal en ook dan waar economen op hadden gerekend.

“De Chinese groei verraste beleggers, maar de vraag blijft voor hoe lang het dit kan vasthouden”, aldus marktanalist Naeem Aslam van Think Markets.

De grootste zorg onder beleggers zijn volgens Aslam momenteel de geopolitieke spanningen. “De dollar daalde ten opzichte van de Japanse yen, een typische safe haven trade”, zei Aslam.

Dit weekend lanceerde Noord-Korea een raket, maar kort na de lancering ontplofte deze al. Het is nu wachten hoe Amerika en diens bondgenoten hierop zullen reageren, aldus Aslam.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,0640. Voor opening van Wall Street was dit nog 1,0647.

Olie werd maandag goedkoper, ondanks de positieve geluiden uit China en de lagere dollar. Analisten wezen voor de druk op de olieprijs door de toenemende Amerikaanse productie. De marktvorsers menen dat producenten van schalie-olie overtuigd lijken dat ze op de huidige prijsniveaus geld kunnen verdienen.

Bedrijfsnieuws

Veel bedrijfsnieuws was er niet. Het aandeel Eli Lilly stond onder druk en daalde vier procent, nadat de farmaceut vrijdag meldde dat het nul op het rekest had gekregen van de Food and Drug Administration voor goedkeuring voor baricitinib, een potentiële behandeling tegen reuma. Dit middel is een mogelijke concurrent van filgotinib, het medicijn dat Galapagos ontwikkelt tegen onder andere reuma en bepaalde darmziekten. Op Nasdaq steeg het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf bijna drie procent in waarde.

Nabeurs komt Netflix met cijfers over het eerste kwartaal. De markt lijkt vertrouwen te hebben in de kwartaalupdate en het aandeel koerste drie procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws USA

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit USA

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.