Nederland - 24 juni 2019 - Commodities

BHP CEO: Chinese economie heeft het momentum

door RAJA SPEET

Wie denkt dat de handelsoorlog de Chinese economie de das om doet, heeft het mis. In het Verre Oosten draait de economie namelijk vrij goed, zo stelt de CEO van BHP Billiton, ’s werelds grootste mijnbouwer.

Andrew Mackenzie zei tijdens een bezoek aan Tokyo:

Het gaat op het moment vrij goed met de Chinese economie.

De zaken van BHP in Azië gaan goed. Dat bewijzen de resultaten van het mijnbouwbedrijf, die vooral groot is in staal. BHP wordt niet geraakt door de handelsoorlog met de Verenigde Staten volgens Mackenzie. Hij zei dat hij niets merkt van de gevreesde vertraging van de wereldwijde economie.

Staalmarkt draait als een tierelier

Mackenzie stelt zelfs dat staal nog nooit zo populair was in China. Dat heeft wellicht te maken met extra maatregelen van de Chinese regering, die het lokale overheden makkelijker wilt maken om in infrastructuurprojecten te investeren. Maar Mackenzie zei:

We zien momenteel een recordproductie van staal in China.

En ondanks de recordproductie blijft de vraag naar grondstoffen hoog. Want prijzen stijgen.

De prijzen van ijzererts en steenkool zijn dit jaar allebei met 66 procent gestegen. Wel werd de stijging van ijzererts gesteund door een aanbodprobleem in Brazilië. Zo stortte er begin dit jaar een dam in van het Braziliaanse mijnbouwbedrijf Vale.

Maar volgens Mackenzie was de ramp niet de enige reden voor de stijgende prijs. Want de sterke Chinese vraag heeft ook wel degelijk zijn steentje bijgedragen, zegt de CEO.

Meeste vraag uit Azië

Azië is heel belangrijk voor BHP, want het is verantwoordelijk voor de grootste vraag naar steenkool, ijzererts en staal. Mackenzie zei:

De markt wordt gedomineerd door wat er in Azië en China gebeurt.

Bron: Nikkei Asian Review

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.