Nederland - 10 juni 2022 - Beursbrink
door STIJN

Consumentenprijzen in mei wellicht ‘sizzling hot’

Economen verwachten dat de consumentenprijzen in de mei maand nog altijd roodgloeiend waren gezien de prijzen voor voedsel en energie zijn blijven stijgen. Volgens Dow Jones verwachten economen een stijging van 0,7 procent, opnieuw hoger dan in de maand april. Jaar op jaar zou dit een inflatie van 8,3 procent betekenen.

Beleggers en investeerders zetten zich maar beter schrap voor het inflatierapport van de maand mei. Economen verwachten dat de inflatie opnieuw zal stijgen, deze keer met 0,7 procent. In de maand april bedroeg de stijging nog 0,3 procent. Het ziet er dus naar uit dat er nog geen sprake is van een afkoeling. Maar de kerninflatie ziet er dan weer wel beter uit.

Dat is de inflatie exclusief voedsel- en energieprijzen. Deze zou voor de maand mei uitkomen op een stijging van 0,5 procent ten opzichte van een stijging van 0,6 procent in de maand april, een lichte daling dus. Mark Zandi, hoofdeconoom bij Moody’s Analytics, vermoedt dat de inflatie aan het pieken is, maar daar is niet iedereen het mee eens gezien de stijgende olieprijzen.

That’s what changed our view over the last few weeks. We’ve seen gasoline hit record levels. And naturally what’s prevented the peak from being behind us is what’s coming out of the energy sector.

Olieprijzen

Sarah House, senior econoom bij Well Fargo, verwacht dat de olieprijzen nog verder zullen stijgen wat uiteindelijk de inflatie ook hoger zal stuwen. House beweert ook dat de olieprijzen zo goed als de enige factor zijn die hun outlook voor de inflatie vertroebelen. Mochten de olieprijzen stabiel blijven, of zelfs dalen, dan waren ze veel optimistischer over de inflatie.

De markten zijn hard gefocused op de evolutie van de inflatie nu de Federal Reserve een agressiever beleid hanteert en de rentes aan het verhogen is. Beleggers en investeerders vrezen dat, als de inflatie blijft stijgen, de Amerikaanse centrale bank hun ‘hawkish’ beleid zal verder zetten. En gezien de toestand op de aandelenmarkten, is dat iets wat ze liever niet zien gebeuren.

Bronnen: Patti Domm – CNBC

Foto: Foto-Rabe – Pixabay

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.