Nederland - 30 mei 2023 - Beurzen azie
door STIJN

Stimulus om Chinese economie aan te zwengelen?

Het trage herstel van de Chinese economie doet vermoeden dat de overheid stimuleringsmaatregelen zal nemen. Hoewel de cijfers inzake diensten en consumptie sterk waren voor april, blijft het algehele herstel ’teleurstellend’. Marktkenners dachten dat de economie verder zou staan in deze periode.

Eind vorig jaar versoepelde de Chinese overheid de strenge coronamaatregelen met het oog op een snel en sterk herstel van de economie. Ondertussen zijn we vijf maanden ver in het nieuwe jaar en er is nog geen sprake over een sterk herstel. De winsten van grote Chinese industriële bedrijven zijn met 20,6 procent gedaald tijdens de eerste vier maanden ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Travelcard

Ook de arbeidsmarkt blijft fragiel met 6 miljoen van de 96 miljoen jongeren die werkloos zijn. Volgens de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs zijn er nu 3 miljoen meer werklozen dan de periode voor de coronapandemie. Dit zijn geen bemoedigende cijfers, maar het kan de Chinese overheid dwingen maatregelen te nemen.

Stimulus

Georgios Leontaris, CIO bij HSBC, is van mening dat bedrijven en gezinnen ondersteund zullen worden d.m.v. stimuleringsmaatregelen. De regerende CCP verwacht dat de economie dit jaar met 5 procent gaat groeien. Tijdens het eerste kwartaal dit jaar groeide de economie met 4,5 procent.

“The way that we see things is that China will have to deploy a little bit more fiscal stimulus, a little bit more targeted easing as well.”

Morgan Stanley benadrukt dat de verwachtingen voor Q2 niet gehaald zullen worden. Hun strategen vermoeden dan ook dat de Chinese overheid zal overgaan te nog meer stimulus in een poging om de economie een duwtje in de rug te geven. De huidige maatregelen blijken niet voldoende te zijn.

Bronnen: Elliot Smith – CNBC

Foto: JapanexperternaFlickrCC BY-SA 4.0

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.