USA - 31 mei 2019 - VS
door REDACTIE BEURSBRINK

Trump steekt weer lont in kruitvat

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs levert vrijdagochtend in. De AEX daalde 1,0 procent naar 539,75 punten.

“Beleggers worden bang voor escalatie van de handelsoorlog en vluchten naar obligaties. De Nederlandse tienjaarsrente is onder de 0 procent gedoken en de Duitse Bund staat op 0,20 procent negatief”, aldus analist Corne van Zeijl van Actiam.

Uit China kwamen vanochtend dan ook geen opbeurende cijfers. De inkoopmanagersindex voor de maakindustrie daalde van 50,1 in april naar 49,4 in mei. Het cijfer was lager dan de doorsnee voorspelling van 49,9 van economen die waren geraadpleegd door de Wall Street Journal.

Een deelindex voor de nieuwe export, een indicator die laat zien hoe de buitenlandse vraag naar Chinese producten is, daalde zelfs flink, van 49,2 naar 46,5.

De index voor de dienstensector bleef daarentegen met een stand van 54,3 onverminderd op groei wijzen.

Maar volgens analisten van Rabobank was het vooral de Amerikaanse president Donald Trump die vannacht de markten in vuur en vlam zette.

“Op 10 juni zullen de Verenigde Staten een tarief van 5 procent opleggen voor alle goederen die vanuit Mexico naar ons land komen, tot het moment dat de illegale migranten die door Mexico naar ons land komen STOPT. Het Tarief zal geleidelijk verhoogd worden totdat het illegale immigratieprobleem is verholpen….. pas dan worden de heffingen ingetrokken. Details van het Witte Huis volgens nog”, aldus de president.

“De ‘Tariff man’ haalt opnieuw de trekker over”, zei marktanalist Jasper Lawler van London Capital Group. Vooral aandelen van Aziatische autofabrikanten, die in Mexico fabrieken hebben om de Amerikaanse markt te bedienen, leverden in.

Maar China zou volgens de hoofdredacteur van de Chinese staatskrant Global Times niet passief afwachten.

China zal stevige tegenmaatregelen aankondigen tegen de Verenigde Staten zo schreef hoofdredacteur Hu Xijin vrijdag op Twitter. Dit zou een reactie zijn op het besluit van de VS om een ban op het Huawei en andere Chinese bedrijven af te kondigen.

“Dit geeft aan dat Beijing niet langer passief wil wachten en meer tegenmaatregelen zullen volgen”, aldus Hu Xijin.

Macro-economisch was er in Europa goed nieuws uit Duitsland. De Duitse detailhandelsverkopen zijn in april, gecorrigeerd voor inflatie, toegenomen met 4,0 procent op jaarbasis. Daarbij werd geprofiteerd van de timing van Pasen, aldus het statistiekbureau. In 2018 profiteerden detailhandelaren juist in maart van Pasen, en dit jaar was dat in april.

De Italiaanse economie groeide afgelopen jaar licht op kwartaalbasis, terwijl er op jaarbasis juist sprake was van een kleine daling.

Voor vanmiddag staan nog inflatiecijfers in Duitsland op de rol en een drietal Amerikaanse cijfers.

De euro/dollar handelde op 1,1147.

Stijgers en dalers

In de AEX kleurden alle aandelen rood, met uitzondering van AkzoNobel dat 0,1 procent steeg. NN Group daalde 5,2 procent, maar het aandeel noteerde ook ex-dividend. Verder leverden de cyclsiche aandelen Randstad en ArcelorMittal 1,9 en 2,0 procent in.

Flow Traders werd 1,4 procent duurder, GrandVision 0,4 procent en BAM steeg 0,1 procent. AMG leverde daarentegen 2,5 procent in en ASMI 2,7 procent.

In de AScX steeg Sligro 0,5 procent en Lucas Bols 0,3 procent. Sif werd 3,1 procent goedkoper en Kiadis Pharma zelfs 14,1 procent op 8,17 euro. Kiadis geeft 3,68 miljoen nieuwe aandelen uit tegen 7,50 euro per stuk.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws USA

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit USA

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.