Nederland - 5 maart 2021 - Aandelen

‘Beleggers zijn vertrouwen in Federal Reserve kwijt’

door STIJN

De nervositeit op de markten blijft maar toenemen en daar heeft Fed-voorzitter Powell niets aan kunnen veranderen, in tegendeel zelfs. Zijn opmerking over het feit dat de inflatie op korte termijn kan blijven stijgen, heeft beleggers nog meer schrik op het lijf gejaagd. Sommige analisten vermoeden dat beleggers het vertrouwen in de Federal Reserve kwijt zijn.

De Amerikaanse aandelenmarkten hebben last van een verkoopgolf die wordt veroorzaakt door de stijgende inflatie en de stijgende rente op de staatsobligaties. Beleggers en investeerders hadden gehoopt dat Fed-voorzitter Powell donderdag iets zinnig zou zeggen om de gemoederen wat te bedaren, echter deed hij jammer genoeg het tegenovergestelde.

Hij benadrukte dat het herstel van de Amerikaanse economie er voor kan zorgen dat de inflatie tijdelijk verder zal blijven stijgen. Deze woorden kwamen hard aan op de markten waardoor de druk op aandelen nog groter werd. John Petrides, portfoliemanager bij Tocquaville Asset Management, vreest dat het vertrouwen in de Amerikaanse centrale bank op een laag pitje zit.

The market is having a crisis of confidence with Powell and the Fed.

Ommekeer beleid?

De Fed koopt momenteel voor 120 miljard dollar per maand aan obligaties en dergelijke. Er wordt gespeculeerd dat de centrale bank zou kunnen terugkeren naar ‘Operation Twist’, waarin ze kortlopende obligaties verkoopt en langer lopende obligaties koopt, iets dat ze in bijna een decennium niet heeft geïmplementeerd. Iets wat de markten niet graag zien gebeuren.

Tony Rodriguez, strateeg bij Nuveen, beweert dat de geloofwaardigheid van de Federal Reserve op het spel staat. Als de inflatie daadwerkelijk tijdelijk stijgt en dan terug normaliseert, dan is er geen vuiltje aan de lucht. Als de inflatie doorstijgt, dan krijgt het vertrouwen in de Federal Reserve een flinke deuk en kunnen de problemen op de markten groter worden.

If the Fed actually stays patient, and inflation is not transitory, it could lead to a bigger problem down the road, as we get to the end of the year and into 2022.

Bronnen: Yahoo Finance

Foto: Federal Reserve – Flickr

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.