USA - 2 april 2018 - Macro
door REDACTIE BEURSBRINK

Flinke opdoffer op Wall Street

(ABM FN-Dow Jones) Wall Street lijkt na een lang Paasweekend stevig lager te gaan sluiten door de oplopende vrees voor een wereldwijde handelsoorlog.

Circa twee uur voor de slotzoemer noteerde de Dow Jones index 2,8 procent in het rood, verloor de breder samengestelde S&P 500 index 2,9 procent en leverde de Nasdaq index 3,5 procent in.

China kondigde dit weekend tegenmaatregelen aan, nadat de Amerikaanse president Donald Trump importheffingen doorvoerde op staal en aluminium. Dit zorgde dat de vrees voor een mondiale handelsoorlog weer flink oplaaide.

China besloot om heffingen op onder meer Amerikaans varkensvlees, fruit en andere basisproducten in te stellen, nadat de Amerikaanse president Donald Trump importtarieven zette op staal en aluminium.

Volgens China berokkenen deze “ernstige schade”, maar moet de tegenactie niet worden gezien als een poging om de situatie te laten escaleren.

President Trump deed geen moeite om de zorgen weg te nemen, maar deed er zelfs nog een schepje bovenop. Volgens hem verdient Mexico een fortuin aan handelsakkoord NAFTA.

“Met al het geld dat ze [Mexico] verdienen aan de VS zullen ze hopelijk mensen stoppen die via hun land naar het onze willen komen, op zijn minst tot het Congres de immigratiewetten heeft veranderd”, aldus de president op Twitter.

Verder gingen tech-aandelen onder leiding van Amazon weer stevig in het rood en ook hier speelde Trump een rol. De president ging op Twitter weer flink los op de internetgigant van Jeff Bezos. Volgens Trump verliest US Postal Service “een fortuin” door Amazon en moeten detailhandelaren die “vol belasting” betalen hun zaken sluiten door Amazon. “En dit zal veranderen”, dreigde hij.

Het aandeel Amazon werd bijna vijf procent lager verhandeld. Facebook leverde drie procent in en Tesla daalde meer dan vijf procent.

In de Dow30 noteerden overigens alle aandelen in het rood. Intel had het met een verlies van circa zeven procent het lastigst.

Maar het waren niet alleen de tech-aandelen die stevig in het rood gingen. Tyson Food, een Amerikaanse vleesverwerker, verloor 6,4 procent. Als er wereldwijd heffingen komen op agrarische producten dan zal dit volgens analisten zeker impact hebben op een partij als Tyson.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,2304. Donderdagavond was ook 1,2304. Olie werd maandag flink goedkoper, ook uit vrees voor een handelsoorlog.

“Het is de start van een handelsoorlog die uiteindelijk de vraag naar olie zal drukken”, aldus voorzitter Andy Lipow van Lipow Oil Associates.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws USA

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit USA

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.