Nederland - 8 juli 2019 - Azië

De handelsoorlog: hebben de Chinezen of de Amerikanen de tijd aan hun kant?

door RAJA SPEET

President Donald Trump stelde onlangs dat de Chinese economie het minder doet door de ingevoerde heffingen van de Amerikanen. Hierdoor zullen de Chinezen op de korte termijn wel een deal willen maken met de Verenigde Staten, volgens Trump. Alleen is deze gedachte terecht?

Volgens de Amerikaanse president is de tijd aan de Amerikaanse kant. Alleen Roland Rajah van het Lowy Institute, een denktank in Sidney, betwijfelt dat. Volgens Rajah zou Trump wel eens degene kunnen zijn die het meest gebaat is bij een snelle deal.

Zal China haast moeten maken?

Aan de ene kant stelt Rajah dat de Chinese economie het minder doet. Het groeicijfer was vorig jaar 6,6 procent, het laagste percentage in 28 jaar. Toch is het voor westerse landen nog steeds een groei om jaloers op te zijn.

De langzamere groei hoeft alleen niet te betekenen dat het land een deal wil forceren met Trump, want de politiek in China is sterk. Zo stelt Rajah:

Het gaat er meer om hoe de economie en politiek samen gaan. Bijvoorbeeld, hoe sterk de politiek van Xi in eigen land?

Of de tijd aan Chinese kant?

En daarbij komt dat er aan de andere kant van de Grote Oceaan in 2020 verkiezingen zijn. Momenteel verwacht bijna iedereen in de financiële markten dat de Fed de rente zal verlagen. Dat wijst volgens sommige marktkenners op een recessie. Het is daarom, volgens Rajah, dat Trump juist haast zal moeten maken met een deal.

Het is ook een lastig scenario voor Trump, want hij zal zich zorgen maken over de aanstaande verkiezing. En daarom zullen de Chinezen wellicht denken dat de tijd aan de Chinese kant staat.

Bron: The Guardian

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.