Nederland - 30 juni 2022 - crypto
door VINCE

De 10 belangrijkste grafieken uit a16z’s nieuwste cryptorapport

A16z is een kapitaalfonds dat investeert in crypto- en web3-startups, met inmiddels een portefeuille beheert van meer dan $7,6 miljard. Zij publiceerde afgelopen maand hun ‘2022 State of Crypto Report’, waarin een uitgebreid overzicht van trends in de crypto-industrie staat. Crypto-twitteraar ‘CryptoPothu’ heeft deze 50+ slides lange presentatie op Twitter samengevat, en in dit artikel delen we de 10 belangrijkste grafieken uit het rapport. 

1: NFT-adoptie

NFT’s waren in 2021 overal te vinden in het nieuws. Vooral kunstafbeeldingen als de Bored Apes werden razend bekend. Echter zitten er nog veel meer mogelijkheden in NFT’s dan slechts deze plaatjes, zoals het regelen van eigendomsrechten. De adoptie begint inmiddels dan ook mainstream te worden!

Als we kijken naar het wekelijkse verkoopvolume van NFT’s zie je de opwaartse trend terug:

2: Web3 positief voor content creators

Het verschil tussen Web2 en Web3, is dat Web3 digitaal bezit wel toelaat. Dit maakt het een stuk aantrekkelijker voor creators op de Web3 platformen, aangezien de grote platform-eigenaren niet alle opbrengst van hun werk afnemen. Kijk maar eens naar het procentuele verschil in hoeveel een Web3 platform opstrijkt, tegenover Web2 platformen:

OpenSea is een bekend NFT handel-platform, dat onder Web3 valt. Deze neemt slechts 2.5% van de opbrengsten van creators, terwijl bekende platformen als bijvoorbeeld Facebook, Twitter en Instagram gewoon de volle 100% afpakken!

Volgens de cijfers van a16z bracht YouTube met 37 miljoen kanalen, een gemiddelde opbrengst per creator van $405 op. De NFT markt alleen al met 22.400 creators leverde gemiddeld $174.000 per creator op.

3: De impact van crypto op financiële systemen

A16z verwacht dat de impact van crypto op de financiële markten enorm zal zijn. 1,7 miljard mensen hebben momenteel nog geen bankrekening. Daarnaast is de vraag naar gedecentraliseerde financiering en digitale dollars enorm toegenomen.

DeFi heeft het potentieel om deze problemen op te lossen. Crypto heeft hierin ook al een grote impact gehad. A16z heeft de totale activa die banken over de gehele Verenigde Staten beheren vergeleken, en daarbij zou DeFi nu al de 31e grootste Amerikaanse bank representeren:

DeFi is wel nog erg jong. De 2 meest gebruikte functies ervan, uitleenprotocollen en token exchanges, zijn pas halverwege 2020 opgekomen.

4: Opkomende systemen naast Ethereum

Ethereum is momenteel nog met uitstrek het meest gebruikte systeem. Dit omdat het het eerste systeem was dat smart contracts introduceerde, wat een enorm netwerkeffect creëerde.

Inmiddels zijn er echter steeds meer systemen die Ethereum opvolgen. Kijk maar eens naar onderstaande grafiek die het maandelijks aantal actieve ontwikkelaars aangeeft sinds de lancering van de systemen:

Ethereum dus veruit bovenaan sinds de lancering ervan. Maar een heel duidelijk voorbeeld dat momenteel dezelfde beweging maakt als Ethereum een tijdje terug deed, is Solana.

5: Bridgen wordt steeds belangrijker

Bridges en de cross-chain infrastructuur stijgt enorm in populariteit. Het is volgens Pothu inmiddels wel duidelijk dat één enkele chain niet alles kan bereiken wat we willen in Web3.

Bridges lossen dit op en kunnen blockchains zo verschillend als Ethereum en Bitcoin aan elkaar koppelen. De top bridges ontwikkeld op Ethereum zijn hieronder weergegeven:

6: Layer-2’s de vlotte oplossing

We blijven even bij Ethereum. Deze blockchain is namelijk een relatief dure en langzame blockchain om op te werken. Met wat ‘lichtere’ blockchains zouden deze 2 problemen wel eens verholpen kunnen worden. Hier spreken we dan over layer-2 netwerken.

Deze ‘dochternetwerken’ van een layer-1 netwerk als Ethereum worden steeds populairder. Er zijn verschillende soorten later-2’s, maar rollups zijn bij uitstrek het populairst. Een rollup kan bijvoorbeeld een grote batch transacties samenvoegen in één transactie en vervolgens aan een blockchain, zoals Ethereum, doorgeven.

Er zijn 2 soorten, waarvan Optimistic rollups de grootste zijn maar Zero-Knowledge rollups volgens a16z in opkomst zijn:

7: Grote mogelijkheden voor web3 gaming

Er zijn momenteel nog nauwelijks goede Web3 games. Volgens Pothu is hier een duidelijke reden voor, namelijk dat het simpelweg veel tijd vergt om een goede game te ontwikkelen. Door het vele geld dat snel achter elkaar in crypto werd gestopt, kregen game-ontwikkelaars enorme druk om snel games te publiceren waardoor ze onderontwikkeld bleven.

De interesse naar Web3 games is echter wel groot:

Daarom met wat meer tijd en aandacht vanuit ontwikkelaars, liggen er een enorme kansen voor web3 gaming.

8: DAO’s mogelijk grootste entiteiten in de toekomst

Een DAO, ook wel een Decentralized Autonomous Organisation, is te vergelijken met een vereniging. Waar je normaal gesproken een vereniging opzet om iets voor elkaar te krijgen, zet je in de toekomst waarschijnlijk makkelijker een DAO op. Ze geven mensen de mogelijkheid en vrijheid om dingen te creëren en collectieve financiële beslissingen te nemen, volledig digitaal. Zeggenschap is bijvoorbeeld veel makkelijker te regelen met tokens op de blockchain.

Deze gedecentraliseerde organisaties hebben inmiddels al meer dan 10 miljard dollar onder zich:

Er zijn al heel wat enorme DAO’s te noemen, zoals bijvoorbeeld Uniswap.

9: De cryptomarkt ontwikkelt zich cyclisch

Hoewel de cryptomarkt enorm volatiel kan zijn en de cycli chaotisch kunnen lijken, lijkt er een onderliggende logica te zijn. De cyclus tussen prijzen, interesse in crypto, nieuwe ideeën en startups is een opeenvolgend proces. Naarmate de prijzen stijgen, stijgt de crypto-rente. Dit stimuleert ideeën en activiteiten, wat leidt tot innovatie.

Dit zorgt voor consistente groei op lange termijn in onder andere de onderstaande 4 zaken:

10: Web3/crypto is nog erg jong

Het is belangrijk om te blijven beseffen dat we nog erg vroeg zijn.

A16z schat dat er ergens tussen de 7 miljoen en 50 miljoen actieve gebruikers van Ethereum zijn, op basis van verschillende on-chain statistieken. Dit betekend dat we nu ongeveer zijn waar het internet was in 1995, wat betreft adoptie. Dit is terug te zien op de logaritmische schaal hieronder:

Dit is enorm vroeg en geeft dus aan dat we de echt reguliere adoptie nog moeten bereiken. De meeste mensen hebben wel van crypto gehoord, maar gebruiken het niet. Minder maken gebruik van functies als bijvoorbeeld DeFi.

Pothu gelooft enorm in het potentieel dat Web3 heeft om de wereld te veranderen. Het kan makers helpen, systematische financiële problemen oplossen en de manier veranderen waarop we collectief beslissingen nemen, maar momenteel staat de technologie nog in de kinderschoenen!

——

 


Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.