Web 2.0

Web 2.0 is een term die je steeds vaker voorbij hoort komen, nu de term Web 3.0 populair is. Web 2.0 geeft de tweede revolutie van het internet aan. Hiervoor hadden we nog Web 1.0.

Web 1.0

De eerste fase van het internet maakte het mogelijk om op informatie op lichtsnelheid te delen en de kosten van het delen van informatie gingen naar het nulpunt. Eigenlijk werd de boekdrukkunst opnieuw uitgevonden.

Complete business modellen werden op zijn kop gezet. Bijvoorbeeld die van magazines en kranten. Een magazine op het web heeft immers geen productiekosten. Content van een magazine moet natuurlijk wel gevuld worden, maar het magazine hoeft niet in grote aantallen door een drukmachine vervaardigd te worden.

Logisch dat je nu veel meer blogs hebt dan fysieke magazines.

Web 2.0

In de tweede fase van het internet werd het mogelijk om rond deze informatie netwerken te bouwen. Bezoekers van websites kregen in Web 2.0 zelf ook een stem en kunnen informatie met elkaar uitwisselen. Het beste voorbeeld is natuurlijk Facebook.

Doordat mensen online vlekkeloos met elkaar kunnen communiceren, komen ze op een centrale plek bijeen waar een discussie wordt gevoerd. Bijna iedereen wil het gesprek van de dag volgen. Dat is de reden dat Facebook wereldwijd miljarden gebruikers telt.

Naast het ontstaan van digitale sociale netwerken hoort ook de opkomst van de smartphone bij Web 2.0. Door zo’n computer in je broekzak is het mogelijk om op iedere plek ter wereld in contact te staan met je medemens.

De grote netwerken als Facebook zorgen alleen wel voor verschillende problemen. Zo kan een centrale partij achter een netwerk zijn macht misbruiken om zelf rijker te worden, ten koste van het netwerk. Hier wil Web 3.0 verandering in brengen.

Laatste Nieuws

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.