Zero-knowledge proof (ZKP) technologie

Kennisbank
Zero-knowledge proof (ZKP) technologie

Wat is het?

Zero-Knowledge Proof (ZKP) technologie betekent letterlijk vertaalt iets bewijzen zonder kennis te geven. Dat klinkt onmogelijk, want om iets te bewijzen moet je toch met informatie over iets komen? Met de ZKP technologie is dat niet het geval.

ZKP is een manier van cryptografie. In cryptografie speelt wiskunde een belangrijke rol en zo ook in ZKP. De wiskunde achter ZKP wordt ook wel moon math genoemd, omdat het buitengewoon complex is. Maar sinds het wiskundige probleem achter ZKP is opgelost, zijn we in staat iets te bewijzen zonder informatie te geven of moeite te doen.

Concreet

Een voorbeeld van Zero-Knowledge Proof is een berekening van een computer.

Om een berekening te volbrengen, moet een computer rekenkracht (moeite) leveren. Als computer 1 aan computer 2 wil bewijzen dat de uitkomst van de berekening correct is, zal computer 1 of 2 de berekening overnieuw moeten doen. Maar dankzij een zero-knowledge bewijs hoeft dat niet. Computer 1 kan met de ZK technologie aan computer 2 een bewijs leveren dat de berekening correct en eerlijk is uitgevoerd.

Naast berekeningen kunnen ZK bewijzen ook worden ingezet voor privacy doeleinden. Want je kan iets bewijzen zonder dat je informatie hoeft te geven.

Laten we weer een voorbeeld geven. Stel we hebben over 10 jaar allemaal een digitale identiteit. Je komt bij een kroeg en de barman wil je ID zien om te checken of hij een biertje mag schenken. Je pakt je smartphone en opent je ID-applicatie (met ZK tech ingebouwd) die zal bewijzen dat je ouder dan 18 jaar bent, zonder je leeftijd, volledige naam en alle andere overbodige informatie te geven.

Conclusie

De Zero-Knowledge Proof technologie is dus een grote doorbraak voor het valideren van berekeningen en privacy. Anno 21e eeuw zijn dit twee bijzonder grote markten. Met name dankzij crypto. Blockchains zijn namelijk systemen waar een groot aantal computers constant berekeningen moeten valideren. Ook is alles op een blockchain transparant. Dat heeft grote voordelen, maar niet altijd. De ZK-tech kan dus ook privacy op een blockchain bieden.

ZKP technologie is dus interessant in privacy toepassingen op de blockchain en ook voor layer-2 netwerken aan blockchains. Ook wel rollups genoemd.

De technologie is alleen relatief jong in de praktische toepassing. Daarom zijn praktische ZK applicaties nog schaars, maar dat zal veranderen met de tijd.

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.