Nederland - 10 juli 2022 - Gaming
door VINCE

Crypto gaming: de belangrijkste trends en vooruitzichten uitgelicht

Derek Lau, crypto expert en oprichter van het blockchain-spel “Guild of Guardians”, deelde onlangs zijn visie over de huidige en toekomstige situatie voor crypto gaming. Zo ziet hij vanuit verschillende vlakken binnen de sector een verschuiving aankomen voor het landschap van gamen op de blockchain.

De blockchain-technologie wordt inmiddels voor veel dingen in de wereld van web3 gebruikt, bijvoorbeeld voor kunst in NFT-vorm. Maar sinds een relatief korte tijd kan je er ook mee gamen.

In deze video deelden we bijvoorbeeld 3 crypto’s die een nieuwe manier van gaming mogelijk maken

Derek Lau bespreekt 3 fases van het gamen met blockchain-technologie; het verleden, nu en de toekomst.

Het verleden

Sinds het begin van 2021 is er in korte tijd enorm veel kapitaal in blockchain-gaming sector geïnvesteerd. Tot nu toe is er zo’n 8 miljard dollar in blockchain-gaming startups gestopt. Stel eens voor dat van dat kapitaal op zijn minst de helft gaat naar het inhuren van werknemers over een periode van 4 jaar, met totale jaarlijkse kosten per werknemer van $200.000, dan zou dat betekenen dat er momenteel zo’n 5.000 mensen wereldwijd bezig zijn met het ontwikkelen van nieuwe crypto-games!

Meer ontwikkelaars zorgt voor meer en betere games. Deze games zullen wel pas over een tijdje gepubliceerd worden, aangezien het maken van een goede game tijd kost. De onderstaande grafiek laat een voorbeeld-tijdlijn zien van het moment dat er wordt geïnvesteerd in de crypto gaming-sector en het moment dat er daadwerkelijk games worden gepubliceerd:

Zoals te zien zitten we nu nog in een tussenperiode waar de games volop worden ontwikkeld, maar er nog niet grote hoeveelheden op de markt te vinden zijn.

Naast de stroom van kapitaal is er ook de stroom van talent naar de web3 gaming-sector. Omdat dit waarschijnlijk een van de interessantste plekken is om momenteel te werken, krijgt het veel nieuwe belangstellinproberen g van talenten in de tech-hotspots als Silicon Valley. Deze talenten trekken weg bij de web2 bedrijven in deze gebieden en melden zich steeds meer met al hun talent bij de web3 startups.

Wat tenslotte de afgelopen tijd te zien was, waren veel sterke ‘web2‘-gamingstudio’s die web3 games proberen te bouwen. Hiervoor waren 2 belangrijke redenen. Ten eerste de sterke fondsenwerving die blockchain-games ontvangen t.o.v. web 2-games. Ten tweede kunnen blockchain-games vooraf aan de lancering al ‘pre-sales’ uitbrengen. Hierdoor kunnen ze vooraf inkomsten ontvangen, wat de risico’s voor het ontwikkelen van een game kan verminderen.

De huidige situatie

Waar we nu in zitten, wat inmiddels iedereen wel weet, is de huidige berenmarkt. Onder andere de ineenstorting van UST (de stablecoin van het Terra-netwerk) zorgde voor een domino-effect dat de prijzen deed vallen. Zo ook binnen de gaming-sector. Bijvoorbeeld de token van een van de bekendste crypto games, Axie infinity, koerst sinds bijvoorbeeld de crash van UST al meer dan 50% lager. Dit zie je terug in de onderstaande grafiek van Axie Infinity op CoinGecko.

Ook de gemakkelijkheid waarmee kapitaal werd verzameld over de gehele cryptomarkt staat nu op een veel lager pitje. Voor de net opbloeiende crypto gaming-sector zelf zal het werven van kapitaal ook een stuk lastiger worden. Dat betekent dat game-ontwikkelaars zich nu moeten voorbereiden op een meerjarige berenmarkt en terug moeten keren naar ‘fundamentals’ om de vraag weer te stimuleren naar niveaus van begin 2021 en hoger.

Ook het bekende fenomeen onder nieuwe blockchain-games ‘play-to-earn‘ is volgens Derek Lau enorm afgezwakt. Door de tijd heen ontstaan er verschillende trends binnen gaming, en de net genoemde trend verliest nu zijn populariteit. Het idee was het spelen van games om daaraan te kunnen verdienen, maar nu keert steeds meer het idee terug dat games hoofdzakelijk leuk moeten zijn en dat eraan verdienen daarna komt.

Een ander probleem dat wij bij play-to-earn zagen (zie de onderstaande video), is de inflatie van tokens in de games. Doordat iedereen gratis tokens kan verdienen met play-to-earn, bestaat er veel aanbod in de markt, tegenover de vraag naar de token. Dat kan een gaming economie vervolgens parten spelen.

De vooruitzichten

De verwachtingen van Derek Lau voor de crypto gaming-sector beschrijven vooral de omkeer van het doel van een game. Vanwege onder andere de berenmarkt en de breedte van ervaren web2 ‘free-to-play’ game-ontwikkelaars die de ruimte betreden, verwacht hij dat de volgende ‘golf’ van games zich voornamelijk zal focussen op het blij maken van spelers met goede en leuke games. Dit in tegenstelling tot de harde focus op het eraan kunnen verdienen die er de afgelopen tijd geweest is.

De meeste van deze games zullen waarschijnlijk zwaar leunen op de free-to-play-kant – waardoor blockchain eerder een ‘side feature’ wordt, die het bijvoorbeeld slechts mogelijk maakt om skins te verhandelen. Minder teams zullen hierdoor innovatie riskeren en daadwerkelijk games van de grond af ontwerpen die uitsluitend kunnen slagen met een blockchain.

De aankomende tijd zal volgens Derek Lau dus voornamelijk een periode van reconsolidatie zijn binnen de crypto gaming-wereld, waar het oude idee van een goede game opnieuw wordt verwerkt. De tijd daarna zal vooral een exponentiële verhoging zien in het aantal uitgebrachte games, maar dat wel nog games zijn die in hun demo-fases zitten.

Hoe wij denken over crypto gaming:

Gaming is een ideale toepassing voor web 3.0 met onderliggende de crypto/blockchain technologie. Dankzij web 3.0 kan je digitaal bezitten, zonder dat je afhankelijk bent van bijvoorbeeld een game-ontwikkelaar. Games die op de crypto infrastructuur draaien kunnen gebruikers dus de gaming items zelf laten bezitten.

We geloven dat deze feature op de langere termijn centraal zal staan in de gamingsector. Want we weten het nog uit onze jeugd. Je speelt voor weken meerdere uren per dag een game, maar staat daarna met lege handen. De waarde die je opbouwt in de huidige games gaat verloren. Met crypto gaming kan je als gamer wel je gespeelde uren en moeite omzetten naar eigen bezit (en uiteindelijk geld). Mocht je na weken, wellicht maanden of jaren, genoeg hebben van een game? Dan kan je jouw gaming items omzetten naar andere activa op de blockchain. Je kan dan direct op een hoger level instappen in een nieuwe game of je zet je gaming items om in geld.

Met Lau zijn we het volkomen eens dat crypto games eerst minimaal een even leuke ervaring moeten bieden als web 2.0 games, voordat ze een grote massa aan kunnen spreken.

——

 


Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.