België - 20 oktober 2016 - Aandelen
door FRANCIS MUYSHONDT

Silicon Valley: is het vet van de soep?

In de techindustrie, met als episch centrum Silicon Valley, zijn er vandaag te weinig nieuwe, goede ideëen. Dit terwijl de risicokapitaalmaatschappijen met hun geld geen blijf weten. Een verkeerde match schrijft BloombergBusinessweek.

De voorbije jaren ging er in het zog van het succes van de iPhone veel geld naar mobiele technologie. Maar vandaag groeit de smartphonemarkt niet meer. En hoewel er enkele nieuwe kids on the block zijn zoals draagbare gadgets en virtual reality, is er niets die echt brokken maakt en de wereld op zijn kop zet.

Dit betekent dat er minder opportuniteiten zijn voor ondernemers. De Bloomberg U.S. Startups Barometer — een index die rekening houdt met het opgehaalde kapitaal, het aantal deals, eerste financieringen en succesvolle overnames en beursintroducties — staat vandaag nog altijd hoog maar toch al 21% onder de top van november 2015.
startups

Sinds 2015 heeft researcher CB Insights 80 “down rounds” geteld, bij deze aanvaardt de startup een lagere waardering bij het binnenhalen van extra venturekapitaal. “Er ging mist over Silicon Valley in 2001, de laatste keer dat de techzeepbel ontplofte,” zegt Roelof Botha, partner bij venture capital-bedrijf Sequoia Capital. “En er hangt mist vandaag want er is  geen onderliggende groei.”

Veel kapitaal

Startups kennen groeipijnen net op een ogenblik dat risicokapitaalmaatschappijen (VC’s) in het geld zwemmen. Aangezien de rentevoeten overal ter wereld extreem laag liggen biedt Silicon Valley een veilige diversificatie, vooral voor rijke beleggers uit het Midden-Oosten en Rusland. Deze laatste hebben massa’s geld geïnvesteerd in nieuwe fondsen van onder meer Andreessen Horowitz en Kleiner Perkins Caufield & Byers.

VC’s haalden in het eerste kwartaal van 2016 nog $12 miljard op, het hoogste niveau in 10 jaar. “We hebben nog nooit zo’n investeringsklimaat gezien,” beweert Bill Gurley, partner bij Benchmark. “Het is moeilijk om uit te leggen hoeveel geld er wel beschikbaar is.” Deze overvloed aan geld heeft vooral de grootste startups zoals Uber, Airbnb en Snapchat geholpen en hen zeer prijzige waarderingen gegeven. Ze hebben ongelimiteerd geld kunnen ophalen.”

Trage correctie

“Er zijn vandaag heel wat bedrijven die goed zijn maar niet uitmuntend toch hebben ze geld kunnen ophalen alsof  ze uitmuntend waren,” verklaart Social Capital oprichter, Chamath Palihapitiya. Volgens Gurley van Benchmark zal deze toestand niet blijven bestaan maar voorlopig zijn de meeste veilig omdat ze zoveel geld hebben kunnen ophalen.
We bevinden ons momenteel in een trage correctie,” onderstreept Gurley. “Elk kwartaal zien we wel eens een grote jongen omvallen, maar van een crash die alles naar omver duwt, is geen sprake.  Maar deze geleidelijke inzinking kan het begin zijn van iets grootser. Een economische schok of een forse rentestijging zou de gemakkelijke funding doen opdrogen, wat de gemiddelde waardering in de sector naar beneden zou brengen.
Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws België

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit België

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.