7 tips om een crypto berenmarkt te overleven (en er sterker uit te komen)

Zelf kocht ik mijn eerste crypto’s in december 2017 / januari 2018. Ik weet daarom hoe het is om een crypto berenmarkt te overleven, en er vervolgens sterker uit te komen. Momenteel zitten we weer in een crypto berenmarkt.

De huidige berenmarkt duurt natuurlijk al even. Bijna een halfjaar zitten de crypto koersen in een dalende trend. En het lijkt erop dat die trend nog wel even kan duren. Na het Terra debacle, waarin ruim 50 miljard dollar verloren ging, zie ik crypto niet in de komende maanden herstellen.

Als de berenmarkt dan nog even duurt, een aantal tips:

1 Een goede nachtrust

Het belangrijkste goed van iedere belegger is een goede nachtrust. Geld en rendement zijn niet heel veel waard als je er ’s nachts niet van kan slapen. Als je niet kan slapen, dan moet je waarschijnlijk je risico afbouwen. Oftewel meer omzetten naar cash.

Dat kan soms enorm pijnlijk zijn als je op verlies staat of je er veel meer had kunnen uithalen. Wel kan het heel effectief zijn. Ik spreek hier uit eigen ervaring. Na de top in de markt gekocht te hebben in 2017 verkocht ik eind 2018 een deel van m’n (fracties) bitcoin voor 6.000 dollar. Niet heel veel later daalde het tot bijna 3.000 dollar.

2 Winstnemen in de stierenmarkt

Dit kan misschien als mosterd na de maaltijd klinken, als je geen winst hebt genomen. Toch is het heel belangrijk om te noemen.

Bij het Crypto Ebook leggen we niet voor niets na iedere +/- 100% winst standaard onze inleg veilig. Totaal hebben we dat al 17 keer kunnen doen, naast extra winstnemingen met verschillende tenbaggers.

3 In crypto blijven

Winsten in de stierenmarkt, worden gemaakt in de berenmarkt.

Als je succesvol wil beleggen, dan heeft het geen zin om alleen van de partij te zijn als het goed gaat. Je moet er ook zijn als het bloed door de straten loopt.

Natuurlijk kan je wel winst maken als je alleen in stierenmarkten belegt. Want wat hoog is, kan nog hoger. Wie in februari 2022 bitcoins kocht, na de al enorme rally omhoog, had nog steeds 100% winst kunnen maken. Alleen wie in 2018 en 19 was blijven plakken, had makkelijk aan 6.000 dollar kunnen kopen en er 900% winst van kunnen maken.

Naast dat je op papier een veel beter rendement kan behalen, blijf je in een berenmarkt ook alleen over met de diehards. Er is veel minder ruis van bijvoorbeeld TikTok-guru’s die het beter doen dan Warren Buffet omdat ze in Safemoon hebben geïnvesteerd. Bovendien blijven gezonde projecten over. Die trekken immers mensen aan waarvoor het niet uitmaakt of crypto in een stieren- of berenmarkt zit.

Voor velen kan het wel lastig zijn om in crypto actief te blijven. Je wordt immers vanuit alle kanten in de media aangemoedigd om om niet in crypto te investeren.

Het is daarom belangrijk om te weten wat je hebt, zoals de legendarische investeerder Peter Lynch ooit zei. Want je koopt geen lootjes, maar eigendom in netwerken (in het geval van crypto). Hiervoor kan je onze research lezen of zelf op onderzoek uitgaan.

Mocht je overigens twijfelen aan het bestaansrecht van crypto in het algemeen? Laat het ons vooral weten via [email protected]

4 Geduld hebben; laat de koersen en ga lekker vissen!

Een beetje tegensprekend naar de vorige tip. Het is natuurlijk belangrijk om in crypto te blijven, maar je moet je daardoor niet gek laten maken.

Staar je dus sowieso niet blind op koersen (wat je in een stierenmarkt natuurlijk ook niet moet doen, alleen wordt je er in een stierenmarkt blij van en in een berenmarkt niet) en focus je alleen op fundamenten. Wanneer je daarmee klaar bent of al hebt gedaan, dan moet je zeker genieten van de tijd dat je niet met crypto bezig hoeft te zijn.

In een berenmarkt zal je namelijk 100% minder bezig zijn met crypto (door minder ruis). In die tijd genieten (en niet stressen) of extra cash verdienen is dus heel belangrijk. Die extra cash is belangrijk voor de volgende tip.

5 Dollar Cost Averaging

Het aller belangrijkste aan een berenmarkt, is dat je er inkopen in doet.

Staan we nu laag? Ja. Kunnen we nog een stuk lager? Ja. Is er iemand die weet waar de bodem precies is? Nee.

Nu wat crypto’s inslaan is geen slecht idee. Daarmee is alleen niet gezegd dat een bodem is gezet. Slim daarom om je aankopen in kleine stukken op te delen over een langere tijd, ook wel dollar cost averaging genoemd.

6 Meer cryptomunten accumuleren

Met deze tip bedoel ik niet meer crypto munten kopen (dat is tip 5). Wel bedoel ik hiermee dat er heel veel mogelijkheden zijn om crypto’s aan het werk te zetten in verschillende netwerken. Dat kan staken zijn om een blockchain te onderhouden, liquiditeiten toevoegen zodat je wordt vergoed met handelsfees of je coins in het werk zetten in DeFi-banken.

Zeker +50% van m’n portefeuille is zo productief.

7 Short gaan

Dit is iets wat ik zelf niet doe, want ik ben geen actieve trader. Maar in een berenmarkt dalen de koersen voornamelijk en daaraan kan je ook geld verdienen door short te gaan. In dit artikel benoemen we de drie makkelijkste manieren (met uitleg) hoe je short gaat.

 

Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Volg raja op de voet

Direct zien wanneer Raja een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Victor
6 maanden geleden

Hey Raja, mooi artikel! Wellicht handig om te benoemen dat vrijwel alle altcoins incl. ethereum doodbloeden tegen bitcoin in een berenmarkt. Tussendoor zijn er kleine pumps, maar elke keer als bitcoin van bijv 30k stijgt, daalt, stijgt, etc. En terugkomt op de 30k, dan zijn veel alts al weer 20-30% in waarde afgenomen tegen de dollar of zelfs tegen bitcoin. Ook is het geen garantie dat sommige altcoins hun all time high ooit weer behalen. Voor bitcoin is dit hoogstwaarschijnlijk wel het geval. Wanneer een altcoin 80% is gedropt en je het koopt, dan heb je alsnog een 50% verlies… Lees verder »

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.