Cryptomunten beheren: alles dat je moet weten!

We zijn ondertussen een week of 3 bezig met actief begeleiden in de cryptowereld. Een groot aantal beleggers die ons volgen hebben ondertussen ook al echt crypto gebruikt met de token sale van Wise en beheren deze tokens zelf. In deze blog gaan we daarom dieper in op hoe jij jouw cryptomunten kan beheren, met de maximale gebruiksvriendelijkheid en veiligheid.

Cryptomunten zijn volledig digitaal en staan los van het traditionele financiële systeem. Ze zijn daarom niet te koop bij een traditionele broker zoals Binck. Om deze nieuwe activaklasse te betreden moet je allereerst een account bij een crypto broker hebben. Dit is de enige plek waar je met euro’s crypto’s kan kopen. Wij raden hierin Kraken, Coinbase of Binance aan.

Je kan vervolgens je cryptomunten bij een broker laten staan. Ook heb je de mogelijkheid om je cryptobelegging in eigen beheer te houden, met een zogenoemde wallet. Dit biedt dan weer veel meer mogelijkheden, zoals meedoen met de token sale (zie het als een soort IPO) van Wise.

We gaan alle mogelijke manieren onder de loep nemen met enkele handige tips zoals optimale veiligheid.

Cryptomunten opslaan via een crypto broker

Veruit de makkelijkste manier om cryptomunten te bewaren is via een broker. In dit geval beheert iemand anders (de broker) jouw munten. Dat is makkelijk en tegenwoordig bij de juiste broker ook veilig.

Eén van de bekendste brokers is Coinbase. Dit miljardenbedrijf zal binnenkort bijvoorbeeld naar de beurs gaan. Zo’n partij heeft dus een heel protocol voor de bescherming van de miljarden dollars aan opgeslagen cryptomunten. In het verleden bewaarde een broker de toegang tot crypto’s (ook wel private keys genoemd) nog wel eens in de cloud van Amazon. Of had één persoon in de organisatie de volledige toegang tot alle waarde. Denk maar niet dat dit nu nog het geval is bij een partij als Coinbase.

Met een broker geniet je dus gemak en maak je gebruik van het beveiligingsprotocol van een grote partij. Daarnaast heb je simpelweg een broker nodig voor de brug van euro’s naar crypto (of weer terug).

Het is hie wel zeer belangrijk dat je een waardige partij kiest. Via een crypto broker beleg je namelijk buiten het toezicht van het AFM en heb je niet de verzekering van het Europees bankgarantiestelsel, dat je wel hebt bij een BinckBank. Mocht een broker crypto’s verliezen door bijvoorbeeld een hack, dan ben je je munten kwijt!

Kraken en Coinbase zijn hier de beste keuze. Daarnaast zit je met Binance ook echt wel goed (hier heb je overigens het overgrote aanbod aan cryptomunten tot je beschikking).

Enkele tips die je bij een centrale broker altijd MOET toepassen zijn:

  • Activeer tweestapverificatie bij inlog en het verzenden van fondsen (2FA)
  • Stel een back-upcode in voor 2FA

Met 2FA zorg je dat je bij inlog naast je wachtwoord ook nog een extra beveiligingscode moet invoeren die op je telefoon verschijnt. Zie dit artikel van de Consumentenbond voor meer informatie over 2FA.

Deze tips kan je bij Kraken stap voor stap doorlopen in de ‘veiligheidsmanager’.

Het grote nadeel aan een centrale broker is alleen dat je de mogelijkheden op het Ethereum netwerk niet kan benutten. Zoals het behalen van passieve inkomsten dat echt serieus geld oplevert.

Ook beheer jij jouw fondsen niet zelf. Dat gaat ten eerste tegen het crypto ethos in. Ten tweede ben je hier afhankelijk van de overheid. Stel de overheid komt toch opeens met nadelige cryptoregelgeving die zegt dat brokers niet zomaar naar de blockchain mogen verzenden, dan staan jouw crypto’s vast.

Cryptomunten in eigen beheer houden

Wij zijn voorstander van eigen beheer. Niet zo erg om het crypto ethos (sommige mensen vinden het simpelweg fijner dat een bank of broker waarde beheert, begrijpelijk). Wel om het feit dat je via eigen beheer in een wallet kan inspelen op de mogelijkheden op Ethereum!

(Een belangrijke opmerking bij Ethereum is dat de transactiekosten erg hoog kunnen zijn. Als je orders van minder dan 1.000 euro inlegt, dan kan het zijn dat transactiekosten een flinke hap uit je rendement nemen. Hier check je wanneer de transactiekosten hoog/laag zijn.)

Je zal dus een zogenoemde (Ethereum) wallet moeten hebben. Voor zo’n wallet heb je twee mogelijkheden:

  • Een software wallet
  • Een hardware wallet

Met beide wallets beheer je zelf de toegang tot jouw cryptomunten. Ook wel de ‘private key’ genoemd. De private key geeft de toegang naar je cryptomunten. Een centrale broker beheert dus de private key naar jouw crypto’s. Met een wallet beheer je deze zelf.

Met een software wallet download en installeer je een stukje software op de computer. Dit stukje software bewaart dan de private key op jouw computer (en/of smartphone). Een hardware wallet is een extern device waar de private key op wordt bewaard.

Voor- en nadelen van zelf opslaan

Het grootste verschil tussen een software en hardware wallet is dat een software wallet makkelijker te gebruiken is maar minder veilig is. Een hardware wallet is dan weer veiliger, maar minder makkelijk te gebruiken.

Een software wallet installeer je op de computer. Op het moment jij een applicatie op Ethereum wil gebruiken, is het slechts een kwestie van de wallet met enkele klikken koppelen. Wij zouden hier altijd voor Metamask gaan, omdat Metamask met het grootste aantal applicaties te gebruiken is en als een extensie in je webbrowser werkt. Check deze video voor het aanmaken van Metamask:

Een hardware wallet moet je in tegenstelling tot een Metamask eerst kopen. Wij zouden voor een Ledger of Trezor device gaan. Mocht je een Windowsgebruiker zijn, ga dan voor Trezor. Ledger is via Windows in combinatie met Ethereum helaas niet te gebruiken momenteel.

Eenmaal jij de hardware wallet hebt doorloop je even de stappen voor opstart. Je zal dan ook de wallet moeten verbinden aan je computer met meegeleverde kabel. Dat doe je overigens iedere keer wanneer je de wallet wil gebruiken.

Dit werkt op zich prima. Alleen kan je een hardware wallet met veel applicaties op Ethereum niet gebruiken (hiervoor bestaat een hack, die we je zo vertellen).

Maar eerst naar veiligheid. Hier is een hardware wallet beter. Want met een hardware wallet bewaar je de private key (toegang tot je crypto’s) op een extern apparaatje (een soort usb-stickje). Dit externe device staat niet in contact met het internet en daarom is het voor hackers vrijwel onmogelijk om je private key te stelen.

Met een software wallet bewaar je de private key op je computer. Deze staat meestal in verbinding met internet. In het geval je op een verkeerde link klikt en een virus je computer binnendringt, dan is het voor een hacker mogelijk de private key te achterhalen en je cryptomunten te stelen. Wie crypto’s op een software wallet bewaart doet er dus sowieso goed aan om degelijke antivirussoftware te hebben.

Het beste van beide werelden

Beide wallets hebben dus voor- en nadelen. Gelukkig bestaat er een manier om de gebruiksvriendelijkheid van een software wallet en de veiligheid van een hardware wallet te genieten. Zie daarvoor deze video:

Je kan je hardware wallet dus aan je Metamask koppelen. Metamask dient dan als een tussen applicatie voor je cryptomunten op je hardware wallet en een Ethereum applicatie (zoals het dashboard van Wise waar je alleen een Metamask wallet op kan koppelen).

Metamask zal de crypto’s op je hardware wallet alleen weergeven en slaat deze dus niet op. Het zal zo zijn dat Metamask de fondsen op je hardware wallet nog steeds weergeeft wanneer jij de hardware wallet weer ontkoppelt. Hierbij wil ik even zeggen: Metamask geeft deze echt alleen weer. De private key van deze crypto’s blijft altijd veilig op je hardware wallet, ook al koppel je deze aan Metamask.

Back-upcode hardware wallet

Tot slot nog iets héél belangrijks over de wallets. Bij aanmaak van iedere wallet wordt een back-upcode gegenereerd. Dit is een code bestaande uit 12 of 24 verschillende (Engelse) woorden en wordt ook wel de ‘seed phrase’ genoemd.

Met deze reeks woorden heb je altijd toegang tot de private key van de wallet. Mocht je bijvoorbeeld jouw wallet hebben verloren of je wachtwoord/pincode kwijt zijn, dan heb je met de back-upcode weer toegang.

Wie deze back-upcode heeft, heeft toegang tot jouw cryptomunten.

Het is dus belangrijk om deze code NOOIT op de computer op te slaan, maar wel op papier. Doe dat op verschillende plekken en het liefst nooit in de buurt bij jouw hardware wallet.

In dit artikel vertellen we je alles over hoe jij je cryptomunten het veiligst opslaat.

Volg raja op de voet

Direct zien wanneer Raja een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.