Hoe gebruik je Metamask?

Metamask is de meest gebruikte crypto wallet voor de Ethereum blockchain. En tegenwoordig ook voor andere blockchains zoals Binance Smart Chain of Avalanche. Zelf werken we ook graag met deze wallet, omdat we zo alle DeFi en web 3 applicaties kunnen gebruiken. Een voorbeeld hiervan is Uniswap.

Met Metamask beheer je je cryptomunten. Daarnaast is de wallet een deur naar blockchain applicaties. In deze blog vertellen we je alles over hoe je Metamask gebruikt.

Metamask downloaden en installeren

Om te beginnen moeten we de Metamask wallet downloaden en installeren. Dat kan via deze link en het duurt werkelijk slechts 2 minuten totdat je je wallet hebt. In deze video doe ik het voor:

Welke browser moet je gebruiken? Chrome of Brave?

Metamask werkt in verschillende webbrowsers. De bekendste is Chrome, maar het kan ook via de Brave browser. Zelf gebruik ik Brave omdat:

Brave heeft een automatische advertentieblokker en beschermt je privacy beter. Hierdoor laden pagina’s meestal sneller verschijnen dan met Chrome of Firefox.

Brave heeft een crypto integratie. Het gaat dan om de Basic Attention Token (BAT). BAT zorgt dus voor een economie tussen adverteerder, consument en publicatieplatform. Eenmaal je wat meters op het web hebt gemaakt (en dan bij websites die zijn aangesloten aan de BAT economie), kan je na verloop van tijd BAT inkomsten claimen.

Je kan deze inkomsten altijd naar je Meatmask sturen of je beloont er contentmakers mee. Tenminste als ze zijn aangesloten op BAT. Je ziet dan een vinkje bij het BAT logo.

 

Hoe ontvang en verstuur je tokens?

Nadat je de wallet in je browser naar keuze hebt gedownload, zal je tokens naar Metamask moeten sturen. Dit doe je door in het interface zoals hiernaast op Account 1 te klikken. Je kopieert dan je wallet adres. Dit adres kan je vergelijken met je mailadres. Je hebt het nodig om er iets naar toe te sturen.

Dit wallet adres kopieer je bijvoorbeeld bij je crypto broker om fondsen naar Metamask te sturen.

In het geval je tokens op je Metamask hebt staan en deze bijvoorbeeld weer terug wil sturen naar je crypto broker. Dan druk je op ‘Sturen’. In het volgende schermpje vul je dan het wallet adres in van je crypto broker (of welke bestemming dan ook).

Het is dan even selecteren wat je wil versturen, hoeveel je wil versturen en welke kosten je wil betalen. Die kosten worden ook wel de gas fee genoemd. Je betaalt deze bij iedere handeling op een blockchain kosten. Op Ethereum liggen die meestal hoger.

Hoe meer kosten je betaalt, hoe sneller het netwerk je transactie uit zal voeren. Hier lees je alles over gas kosten.

Hoe voeg je een token toe?

Metamask leest in feite jouw bezittingen van de blockchain. Daarnaast fungeert het als een stukje software waarmee jij deze bezittingen kan beheren. Je kan bijvoorbeeld versturen of crypto’s in een Decentralized Finance applicaties stoppen.

Op het moment je nieuwe cryptomunten hebt, voegt Metamask deze meestal alleen niet automatisch toe. Dit moet je dus zelf doen. Gelukkig is het heel eenvoudig met de website van Coingecko. Ik laat je in deze video zien hoe je tokens toevoegt:

Het belang van je seed phrase

In de eerste video noemden we de seed phrase al eens. Deze reeks woorden is een back-up voor je wallet en iedereen met deze reeks woorden heeft toegang tot je cryptomunten. Het is dus van belang om de seed phrase altijd zorgvuldig te bewaren en nooit kwijt te raken!

Noteer de seed phrase altijd op papier (en niet online) en bewaar het minimaal op twee plaatsen.

Metamask slaat je seed phrase alleen in je browser op. Niet heel veilig dus. Wij gebruiken daarom sowieso goede antivirussoftware en gebruiken Metamask in combinatie met een hardware wallet. Hier lees je alles over het beheren van je cryptomunten.

Volg raja op de voet

Direct zien wanneer Raja een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.