Nederland - 23 november 2018 - Beursbrink

Siemens gaat blockchain gebruiken voor nieuw energiemodel

door STIJN

Verschillende bedrijven zijn bezig met het onderzoek naar, of zelfs al de implementatie van blockchain technologie. Ook het Duitse Siemens is van plan om te gaan experimenteren met deze technologie. Ze willen de energiesector ‘hervormen’ door middel van een blockchain innovatie.

Het Duitse Siemens wil met zijn innovatie, op basis van blockchain, het delen van energie mogelijk maken. Het plan is nog volop in ontwikkeling en er wordt reeds mee geëxperimenteerd. Momenteel werken twee divisies met het platform, Energy Management en Power Generation Services.

Met deze stap hoopt Siemens nieuwe manieren te vinden om energie op te slaan en een efficiënter beheersysteem voor energienetwerken te ontwikkelen.

Siemens aims to proactively shape the future of blockchain-based, transactive energy applications, new prosumer-centric use cases as well as business models around operation of distributed energy systems, microgrids and financing.

Uiteindelijk kunnen blockchain applicaties en bedrijfsmodellen helpen om de algehele efficiëntie van toekomstige energienetwerken te vergroten en nieuwe vormen van activa- en projectfinanciering mogelijk te maken.

Ethereum

Details over dit specifieke project zijn nog steeds schaars, maar Siemens zegt dat de oplossing wordt aangeboden door een externe blockchain-ontwikkelaar Energy Web Foundation. Volgens een ‘white paper’ voert het bedrijf een aangepaste implementatie van het Ethereum-netwerk uit.

De ‘white papier’ beweert dat de oplossing ongeveer 30 keer efficiënter is dan Ethereum zelf, maar de kans is groot dat deze efficiëntie ten koste gaat van echte centralisatie. Helemaal zeker is dat echter niet. Er is in elk geval veel onzekerheid over de werking van dit soort blockchain-systemen.

Bronnen: Techzine

Foto: Davidstankiewicz – Wikimedia – CC BY 4.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Reageer op dit artikel